Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lukmanove Mudrosti
#1
Rainbow 
Mudri Lukman je rekao svome sinu: “O sinko moj, neka ti je na umu dvoje, a drugo dvoje ako ikako mozes zaboravi. Dvoje koje ti treba uvijek biti na umu su Allah dz.s., i smrt, a dvoje koje trebas zaboraviti su dobrocinstvo koje si nekome ucinio i nepravda koju je tebi neko ucinio.”

“Neznalice se ljudima zale na Allaha, i to je vrhunac neznanja i u odnosu na onoga kome se zali i na Koga se zali. Jer da takav poznaje Allaha, ne bi se zalio na njegovu odredbu, a da poznaje ljude, ne bi se njima zalio na Allaha ” Jedan poboznjak je cuo kako se neki covjek zali drugom covjeku na svoje stanje, pa mu je poboznjak rekao: “O covjece, znaj da time nisi postigao nista, osim sto se zalis na odredbu Milostivog onome koji milosti nema” (Ibn Kajjim el-Dzevzijje)

Alija, radijallahu anhu, je rekao: “Kada umre covjek vjernik, za njim placu dva mjesta, jedno na nebesima drugo na Zemlji. Sto se tice mjesta na Zemlji, to je ono mjesto na kojem je namaz obavljao, a sto se tice onog na nebesima, to je mjesto uzdizanja dobrih dijela vjernika dok je ziv na dunjaluku” (Tefsirul-Kur’an, Muhammed eš-Ša’aravi)

Poznati ashab, Selman el-Farisi, prenosi da je Muhammed sallallahu alejhi ve selem, rekao: “POvecajte kod sebe dvoje koje ce vam priskrbiti Allahovo zadovoljstvo, i drugo dvoje bez kojih nikako ne mozete. Dvoje s kojima cete steci Allahovo zadovoljstvo su ponavljanje rijeci la illehe illAllah i stalno cinjenje istigfara, a dvoje bez cega ne mozete su trazenje Allaha da vam podari Dzennet, a da vas sacuva od Dzehennema.”

Lijep ahlak (ponasanje) pokrije mnoge sramote i nedostatke, kao sto los ahlak pokrije mnoga dobra djela.

“Osmjeh je poznata i lijepa rijec i bez slova.”

Iskusenje vjernika priblizava Allahu, s.w.t., podsticu ga da stalno upucuje dove Svevisnjem, i otklanja od njega oholost, samodopadljivost i gordost.

Ne druzi se sa onima koji su puni prezira prema ljudima, ni sa cjepidlakama i zavidnicima, jer oni su teret za dusu i samo tugu donose.

Ne obracaj paznju na ruzne rijeci koje ti upucuju ljudi, jer one stetu donose onome ko ih govori, a ne tebi. Znaj da mrznja vrijedjanje i zavidnost od strane pokvarenjaka samo povecaju tvoju vrijednost, jer to je dokaz da si postigao stepen koji je hvale vrijedan. I znaj da ti salje darove u obliku svojih dobrih djela onaj koji te ogovara, brise tvoje grijehe i cini da postanes poznata licnost, a to su sve same blagodati.

Najbolji je onaj dan koji ti poveca blagost, podari novo znanje, sprijeci te od cinjenja grijeha, podari ti razumjevanje i pokloni odlucnost.
Odgovori
#2
Mudro-poučno

«Druži se sa čestitim Allahovim robovima, jer od njih ćeš uvijek imati hajra (dobra/koristi), ako ništa na njih će sići rahmet (milost), pa će i tebe zahvatiti»
«Čuvaj se pogana, pokvarena društva, jer od njih ti nikad hajra (dobra/koristi) nema, ako ništa može ih pogoditi kazna, pa i tebe zakačiti»
«Društvo biraj po onome u čemu ih zatekneš! Ako ih nađeš da spominju Allaha, sjedi s njima i ne miči! Ako si alim (učen) koristiće im tvoje znanje, a ako si džahil (neznalica) nešto ćeš naučiti»

«Ne sjedi u društvu u kojem se Allah ne spominje, jer ako si alim (učen) nećeš imati koristi od znanja, a ako si džahil (neznalica) povećaće ti džehl – neznanje»
«Primjer zikra (spominjanja Allaha) i gafleta (nemara) je kao primjer svjetla i tame»
«Budi pametan, jer šejtan bježi od pametnog»
«Budi milostiv, bićeš obasjan milošću»
«Kako posiješ tako ćeš požeti»
«Blagost je temelj mudrosti»

«Zaobilazi zlo, ono će zaobići tebe, jer zlo je zbog zla stvoreno»
«Boj se Allaha, ali ne pokazuj ljudima da Ga se bojiš kako bi te oni poštovali, a u srcu si pokvaren»
«Tvoju hranu neka jedu samo čestiti, a o svojim stvarima konsultuj ulemu (učene)»
«Govori lijepe riječi i budi nasmijan, bićeš ljudima draži nego kad im nešto daš»
«Izbjegavaj zavidnike, jer oni (po)kvare vjeru, slabe dušu i donose kajanje»

«Oprez od zlobnika koga počastiš, od časnog kad ga zanemariš, pametnog kad ga poniziš, glupaka kad se sa njim šališ, džahila kad se sa njim družiš i pokvarenjaka kad sa njim raspravljaš»

«Čuvaj se laži, jer ona je neodoljiva kao najukusnije meso»
«Budi velikodušan prema čestitima, a ne budi prijatelj zlim ljudima»

«Govori hajr (dobro), bićeš čist»
«Kontroliši jezik, nećeš se kajati»
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Islamske mudrosti Media 0 201 18-11-2022.08:43
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: