Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SEO optimizacija sajta
#1
Bug 
Mnogi se pitaju šta je SEO i od kad SEO postoji? Ova disciplina je obavijena velom tajne, a mi ćemo pokušati da vam razjasnimo sve SEO nedoumice i pružimo odgovore na sva pitanja.

SEO optimizacija je relativno mlada disciplina, iako mnogi tvrde da postoji koliko i Internet. Od kad postoji koncept sajtova i pretraživača, sajtovi se međusobno nadmeću za što bolje mesto u rezultatima pretrage. Sve strategije i podešavanja koje se vrše u cilju boljeg pozicioniranja na pretraživačima nazvali smo objedinjenim nazivom SEO (Search Engine Optimization). SEO optimizacija sajtova je jedini način da se sajtovi organski pozicioniraju i da uz internet marketing zadrže postignute pozicije u dužem vremenskom periodu.Šta je SEO optimizacija?

Svakoga dana na Google-u se obavi preko 3.5 milijardi pretraga. Ova impozantna cifra se odnosi samo na pomenuti pretraživač, da ne spominjemo sve ostale pretraživače. Upravo zbog toga mesto na prvoj stranici rezultata pretraživača nije ni namanje naivno – to je odlučujuči faktor između uspešnog biznisa i biznisa koji propada. SEO optimizacija sajtova je put do prve stranice na rezultatima pretrage.

SEO (Search Engine Optimization) bismo mogli definisati kao optimizaciju sajta za pretraživače.

SEO optimizacija sajta je proces optimizovanja sajta da bi podigao kvalitet i kvantitet saobraćaja ka vašem sajtu, putem organskih rezultata pretrage. SEO optimizacija sajta će vam pomoći da privučete targetiranu publiku, koju istinski zanima sadržaj vašeg sajta, jer joj pretraživač sajt preporučuje kao kvalitetan i relevantan.

Pod organskim saobraćajem koji dolazi putem SERP-a, podrazumevamo saobraćaj koji nije plaćen. Svi veliki pretraživači, kao što su Google ili Bing, imaju primarne rezultate pretrage, gde su pobrojane web stranice i ostali sadržaji, kao što su slike, video zapisi ili lokalne liste.

Ovi sadržaji su prikazani i rangirani na osnovu relevatnosti koju imaju za korisnike Interneta. Plaćeni oglasi se ne nalaze u organskim rezultatima pretrage.

Da pojednostavimo objašnjenje – postoje tri osnovna elementa – vi (sajt), pretraživač (u većini slučajeva Google) i osobe koje pretražuju Internet. Ako vi na sajtu imate članak o zameni automobilske gume, želite da Google prikaže vaš članak svima koji guglaju „Kako promeniti gumu na autu?“. SEO optimizacija sajta je „magija“ koja će pretraživače ubediti da vaš članak prikaže publici, svaki put kada neko traži savete o zameni automobilske gume.
Odgovori
#2
Šta je potrebno da budete prvi na Google?Svaki vlasnik web sajta za cilj ima pozicioniranje na prvoj stranici Google-a. SEO optimizacija je jedini način da se organski pozicionirate u vrhu Google rezultata pretrage i da tu i ostanete.

Google algoritmi su dizajnirani da analiziraju koja je web stranica najrelevantnija za određenu ključnu reč ili frazu. Najrelevantnija stranica se prikazuje prva u rezultatima pretrage, a nakon nje druga, treća.. Lista stranica se naziva rezultati pretrage (SERP).

Kako biste bili prvi na SERP-u, morate biti sigurni da je Google indeksirao sajt. Proveru da li je vaš sajt indeksiran možete izvršiti na sledeći način. Unesite upit site:yourdomain.com (yourdomein.com = naziv vašeg domena). Ako u rezultatu pretrage vidite listu sa stranicama na vašem sajtu, vaš sajt je indeksiran.

Kako bi se vaš sajt pojavljivao u rezultatima pretrage neophodno je da bude relevantan traženim ključnim rečima koje se unose u upitima.

I poslednja stavka – ako se vaš sajt ne pojavljuje na prvim stranicama rezultata pretrage, ne znači da nije prisutan, već da nije optimizovan i da se možda nalazi na 90. strani SERP-a.

Ako se vaš sajt nalazi na 90. ili 35. strani rezultata pretrage, a želite da budete na prvoj, postoje dva načina da do te pozicije dođete. Jedan način su plaćeni oglasi (Google Ads), a drugi je SEO optimizacija.

SEO optimizacija je način da se trajno dobro pozicionirate na SERP-u. Rezultati SEO-a se postižu dugotrajnim i pažljivim usklađivanjem Google-ovih faktora rangiranja, a faktori koji će vam pomoći u željenom pozicioniranju su sledeći:

    Kvalitetan, originalan i relevantan sadržaj web stranica.
    Kvalitetni beklinkovi koji dolaze sa sajtova visokog autoriteta.
    Optimizacija sajta za preglede sa mobilnih uređaja.
    Brzina učitavanja web stranica.
    Taktički odabrane ključne reči.
    Starost domena.
    SSL konekcija.
    Optimizacija meta tagova.
Odgovori
#3
Kako Google algoritam za pretragu rangira sajtove?

Razumevanje rada Google-ovih algoritama je bitno zbog dobrog pozicioniranja u rezultatima pretrage. Internetom kruži nezamislivo velika količina informacija, a pronalazak informacija koje su vam potrebne bio bi gotovo nemoguć, ako one ne bi bile sortirane. Sistemi rangiranja pretraživača su dizajnirani da čine upravo to – da sortiraju stotine miliona web stranica u indeksu pretraživanja, kako bi korisnicima ponudili najrelevantnije i najkorisnije rezultate u deliću sekunde.

Sistemi rangiranja Google-a su sačinjeni od serije algoritama. Kako bi korisnicima predstavili najkorisnije rezultate algoritmi analiziraju mnoge faktore, kao što su reči u upitu pretrage, relevantnost i upotrebljivost stranica, stručnost izvora, lokacija, podešavanja. Težina svakog faktora zavisi od samog upita. Recimo, svežina sadržaja igra veću ulogu u rangiranju ako je upit o aktuelnim dešavanjima, nego što bi imale definicije o datoj temi iz Wikipedije ili rečnika.

Kako bi algoritmi pretrage ispunili visoke standarde relevantnosti i kvaliteta, postoji rigorozni proces koji uključuje live testiranja i hiljade obučenih procenitelja kvaliteta iz celog sveta. Procenitelji kvaliteta slede smernice koje definišu ciljeve algoritama pretrage i javno su dostupni svim zainteresovanim licima.
Odgovori
#4
Koji su ključni faktori rangiranja u rezultatima pretrage?
Značenje upita

Da bi pružio relevantan odgovor na vaš upit, Google mora da utvrdi koje informacije tražite, koja je svrha vašeg upita. Razumevanje svrhe vašeg upita je presudan aspekt pretraživanja. Jezička barijera donekle može da predstavlja problem, zato Google gradi jezičke modele, kako bi dešifrovao koje nizove reči treba da potraži među indeksiranim stranicama.
Kvalitet sadržaja

Pored usklađivanja ključnih reči, algoritmi pretrage prioritet daju najpouzdanijim dostupnim izvorima. Kako bi to postigli, algoritmi su dizajnirani da prepoznaju signale koji mogu pomoći u određivanju koje stranice pokazuju stručnost, autoritativnost i pouzdanost kada je reč o određenoj temi. Google traži sajtove kojima korisnici veruju. Na primer, ako druge istaknute web lokacije šalju linkove ka određenoj stranici, algoritmi podrazumevaju da je stranica verodostojna i pouzdana.
Kontekst i podešavanja

Informacije kao što su lokacija korisnika, njegov istorijat pretrage i podešavanja pretrage pomažu da Google prikaže rezultate koji su najkorisniji i najrelevantniji u datom momentu. Lokacija se koristi kako bi korisnici dobili rezultat relevantan oblasti u kojoj se nalaze. Podešavanja pretrage su važan indikator koji  rezultati korisniku mogu biti korisni. Personalizovana pretraga se po želji korisnika može i isključiti.
Relevantnost web stranica

U sledećem koraku algoritmi analiziraju sadržaj web stranica, kako bi otkrili da li stranice sadrže informacije koje mogu biti relevantne upitu korisnika. Osnovni signal da su informacije relevantne je ako web stranica sadrži iste ključne reči koje je korisnik upotrebio u upitu. Pored jednostavnog podudaranja ključnih reči, Google algoritmi koriste agregirane i anonimne podatke o interakciji, kako bi procenili da li su rezultati pretrage relevantni za upite. Dobijeni podaci se transformišu u signale koji pomažu algoritmima da bolje procene relevantnost.
Upotrebljivost web stranica

Kad rangira rezultate pretrage Google procenjuje da li su stranice jednostavne za upotrebu. Algoritmi prioritet daju stranicama koje su jednostavnije za upotrebu. Algoritmi analiziraju signale koji pokazuju da li su svi korisnici u mogućnosti da vide rezultat pretrage, da li se web lokacija ispravno prikazuje u različitim pretraživačima, da li je dizajnirana za sve vrste i veličine uređaja, uključujući desktop računare, tablete i mobilne telefone, kao i da li vreme učitavanja dobro funkcioniše čak i za korisnike sa sporom internet konekcijom.
Odgovori
#5
Koje su faze SEO procesa?

SEO optimizacija sajta je proces koji ugrubo možemo podeliti na on-page, off-page i tehnički SEO. Sva tri segmenta SEO optimizacije su podjednako bitna i isključivo kada se rade udruženo pružaju maksimalne rezultate.

On-page SEO optimizacija se tiče optimizacije sadržaja sajta, kako bi bio dopadljiv korisnicima i pretraživačima. On-page SEO optimizacija usavršava kvalitet sadržaja, odabir i zastupljenost ključnih reči, naslovi, meta tagovi, optimizacija slika itd.

Off-page SEO optimizacija sajta se odnosi na građenje linkova povezivanjem sa sajtovima sličnih niša, dok je tehnička SEO optimizacija uređenje tehničkih karakteristika sajta – brzine, sigurnosti, prilagođenosti za mobilne uređaje i drugo.

Do boljih pozicija na Google-u deli vas 1 klik

Kako SEO funkcioniše?

SEO optimizacija sajta je najbolji način da pretraživače ubedite da je vaš sadržaj najbolji rezultat na određenu temu koju ljudi na Internetu pretražuju, jer pretraživači uvek za cilj imaju da prikažu najkvalitetnije i najrelevantnije rezultate.

Google nikada nije objavio zvaničnu listu faktora rangiranja, ali dosadašnjim istraživanjima je utvrđeno da ih ima više od dve stotine. Bitno je napomenuti da Google rangira web stranice pojedinačno, a ne celokupne websajtove, što vam pruža mogućnost da se rangirate za različite ključne reči za svaku stranicu.

Pre nego pretraživač rangira sadržaj stranica vašeg sajta, mora otkrije da uopšte postoje. Google do novih stranica dolazi putem krolovanja (crawling), uz pomoć kompjuterskih programa koji se zovu paukovi (spiders).

Na primer: Ako stranica vašeg sajta ima beklink od strane sajta koji je pretraživač indeksirao, sledeći put kada on poseti taj sajt, detektovaće link koji vodi ka vama i indeksiraće i sajt.
Odgovori
#6
Na koje načine možete poboljšati krolovanje vašeg sajta?

    Prijavite sajt ili stranicu na Google Search Console (besplatni alat).
    Interlinkujte stranice vašeg sajta, kako bi ih pretraživač lakše detektovao i razmenjujte beklinkove sa sajtovima iz niša srodnih vašoj. Prilikom beklinkovanja poštujte pravila Google-a, kako ne biste dobili kaznu.
    Funkcionalnost i preglednost sajta su podjednako bitne za korisnike, kao i za pretraživače.

Nakon što je krolovao sajt, Google ga indeksira. Indeksiranje znači pregled svih podataka na vašem sajtu (tekstovi, slike, video zapisi) i memorisanje njegove sadržine, kako bi ga mogao ponuditi u rezultatima pretrage. Ovaj pretraživač funkcioniše kao biblioteka modernog doba, samo što umesto knjiga ima ogromnu bazu podataka koju nudi korisnicima na osnovu njihovog upita. Mali savet – sajtovi koji vode blog imaju 434% više indeksiranih stranica, jer Google voli tekstualni sadržaj. Indeksiranje vaših stranica možete ubrzati na sledeće načine:

    Kreirajte jasne naslove koji su relevantni sa napisanim tekstom.
    Dodajte podnaslove tekstu.
    Neka tekstualni sadržaj bude primaran, jer kroleri nemaju mogućnost da „vide“ slike i video zapise, već samo čitaju njihove opise.

Nakon krolovanja i indeksiranja Google stiče utisak o vašem sajtu, na osnovu brojnih faktora rangiranja. Utisak koji on stvori je zadužen za vaše mesto u rezultatima pretrage. SEO optimizacija sajta je put do bržeg krolovanja i indeksiranja vašeg sajta, što za rezultat ima dobro pozicioniranje u rezultatima pretrage.
Odgovori
#7
Šta je tehnička SEO optimizacija sajta?

Tehnička SEO optimizacija sajta se odnosi na optimizaciju sajta i servera, kako bi pomogli paukovima pretraživača da efikasnije kroluju i indeksiraju sajt, kako bi poboljšali organsko rangiranje na SERP-u.

Pretraživači pružaju bolji „tretman“ sajtovima koji imaju određene tehničke karakteristike, kao što su sigurna konekcija ili brzina učitavanja, a tehnička SEO optimizacija sajta će optimizovati te performanse.
Koristite SSL

SSL (Secure Socets Layer) je sigurnosna tehnologija koja kreira enkriptovani link između web servera i pretraživača. Sigurnu konekciju koja sadrži SSL je lako prepoznati – URL websajta počinje sa https:// umesto http://

Još 2014. godine je Google objavio da zahteva od svih sajtova da imaju https i da će sajtovi koji imaju sigurnu konekciju imati prioritet u rezultatima pretrage u odnosu na sajtove koji je ne poseduju. SSL sertifikat možete instalirati navaš websajt, iako danas većina sajtova ima SSL po difoltu.
Proverite brzinu vašeg sajta

Ukoliko je sajtu potrebno više od par sekundi da se učita, većina korisnika će odustati od pregleda. Zbog toga pretraživači preferiraju sajtove koji se brzo učitavaju, a brzina stranica se posmatra kao važan signal rangiranja. Optimizacija brzine sajta će značajno uticati na rangiranje.
Kako da ubrzate wordpress sajt
Uklonite duplirani sadržaj

Duplirani sadržaj vaših stranica podjednako je zbunjujući za korisnike, kao i za algoritme pretraživača. Pretraživač duplirani sadržaj posmatra kao manipulaciju, u svrhu postizanja više saobraćaja ili boljeg rangiranja. Veliki pretraživači kao što su Google i Bing savetuju webmasterima da uklone sav duplirani sadržaj na koji naiđu.
Prilagodite sajt pregledima sa mobilnih uređaja

Sajt treba da ima dizajn koji se prilagođava pregledu sa svih uređaja. Google je naglasio da je posedovanje prilagodljivog sajta veoma važan faktor rangiranja u njegovim algoritmima. 63% od ukupnog broja pretraga obavlja se sa mobilnih uređaja, zbog toga je važno da sajt ima dobar format i bude pregledan, bilo da se posmatra sa desktop računara, tableta ili mobilnih telefona.
Kreirajte XML mapu sajta

XML mapa sajta pomaže pretraživačima da razumeju sadržaj sajta dok ga kroluju. XML mapa služi kao putokaz i govori pretraživačima gde se koja stranica nalazi. XML mapa sadrži i korisne informacije o vašim stranicama, kao što su informacije kada je stranica poslednji put modifikovana, koliki prioritet ima za vaš sajt i koliko je često ažurirana.
Registrujte sajt na Google Search Console (ili Bing Webmaster Tools)

Google Search Console i Bing Webmaster Tools su dva besplatna SEO alata koja dolaze iz Google-a, odnosno Microsoft-a. Prijavom na ove SEO alate prijavljujete sajt za indeksiranje od strane pretraživača. Ubrzaćete indeksiranje, kao i prikazivanje vašeg sajta u rezultatima pretrage.
Odgovori
#8
Šta je on-page optimizacija sajta?

On-page SEO optimizacija sajta se odnosi na sve radnje koje možete preduzeti unutar samog sajta, kako biste poboljšali njegovo rangiranje na rezultatima pretrage. On-page SEO optimizacija sajta uključuje upotrebu ključnih reči, optimizaciju meta opisa, HTML koda, tagove naslova i alt tagova. Prilikom on-page SEO optimizacije veliku pažnju treba obratiti na kvalitet, relevantnost i originalnost sadržaja, njegovu strukturu, kao i performanse same web stranice.
Ključne reči

Optimizacija ključnih reči je temelj uspešne on-page SEO. Ključne reči su reči koje korisnici unose u pretraživač prilikom pretrage. Razmislite o vašoj ciljanoj publici i ključnim rečima koje su bitne za vašu nišu. Pokušajte da kreirate i optimizujete sadržaj koji je baziran na tim ključnim rečima.
Alt tekst i optimizacija slika

Alt tekst se odnosi na reč ili frazu koja se dodaje u datoteku slike, da bi obezbedili da bude indeksirana za pretraživanje. Google ne može da vidi slike, zbog toga njihov opis treba da bude što jednostavniji i relevantniji, da bi slika bila prikazivana u rezultatima pretrage
Kako optimizovati slike za Google
Interlinkovanje unutrašnjih stranica

Interlinkovanje je važan faktor kada je u pitanju on-page SEO optimizacija sajta. Interlinkovanjem stranica vašeg sajta koje imaju relevantan sadržaj omogućićete pretraživačima lakše krolovanje i indeksiranje stranica, a posetioce ćete duže zadržati na vašem sajtu.
Pročitajte više o značaju interlinkovanja na rangiranje
Meta naslov i meta opis

Meta naslov je zapravo naslov vaše web stranice koji sažima njen sadržaj. U meta naslovu možete koristiti ključne reči, samo ako zvuče prirodno i relevantno. Naslov mora odgovarati sadržaju stranice, treba da bude ubedljiv i privlačan, da bi privukao pažnju čitalačke publike i pretraživača. Meta naslov treba da bude dugačak od 30 do 60 karaktera.

Meta opis je tekst koji se nalazi ispod meta naslova u rezultatima pretrage. Prilikom unošenja meta opisa imate na raspolaganju veći broj karaktera (od 70 do 130) da čitaocima pojasnite sadržaj vaše stranice. Meta opis treba da zainteresuje publiku, da bude originalan, relevantan i da sadrži call to action.
Kako urediti meta naslove i meta opise
URL struktura

Organizovana URL struktura omogućava pretraživačima da lakše prelaze sa stranice na stranicu na vašem sajtu i čini navigaciju efikasnijom za posetioce. URL-ovi treba da sadrže ključne reči relevantne stranicama koje predstavljaju, jer URL sa ključnim rečima lakše dobijaju klikove i pomažu pretraživačima da razumeju sadržaj vašeg sajta.
Pogledajte ponudu naših SEO paketa
Koliko je bitan sadržaj na sajtu za rangiranje?

Sadržaj na sajtu je jedan od presudnih faktora dobrog rangiranja.  Prilikom kreiranja sadržaja bitno je da sadržaj pišete za korisnike, a ne za pretraživače. Šta to znači? Mnogi se prilikom kreiranja sadržaja koncentrišu  na dužinu teksta, učestalost ključnih reči, upotrebi varijacija ključnih reči. Tako se kreira sadržaj na kojem se može graditi SEO optimizacija, ali čitaocima zvuči neprirodno i besmisleno.

Pretraživači ne očekuju da napisani sadržaj bude prilagođen njima. Google voli sadržaj, ali pre svega želi svojim korisnicima da ponudi smislene i relevantne odgovore na njihove upite. Od tvorca sadržaja se očekuje da razume temu o kojoj piše, kako bi svojoj publici mogao da ponudi odgovore na pitanja koje je lako razumeti, koji su originalni, smisleni i relevantni.

Pisanje visokokvalitetnog sadržaja koji će uticati na dobro rangiranje uključuje sledeće elemente:

    Odabir ključnih reči koje u tekstu treba da budu zastupljene u toj meri da zvuče prirodno i uklopljeno u sadržaj. Kanibalizacija ključnih reči postiže suprotan efekat.
    Odaberite teme koje odgovaraju na pitanja vaše ciljane publike. Kvalitetan sadržaj koji odgovara na pitanja korisnika će neizbežno privući organski saobraćaj na sajt.
    Kreirajte snažne, ubedljive i originalne naslove. Naslovi ne treba da budu predugački, ali moraju biti relevantni sadržajima stranica koje predstavljaju.
    Dužina i format teksta treba da pružaju kvalitetno korisničko iskustvo. Vaš tekst može biti dugačak onoliko koliko je potrebno da u njemu sve podrobno objasnite. Vodite računa da duge tekstove podelite podnaslovima, kako zid teksta ne bi bio monoton za čitanje.

Interlinkujte! Interlinkovanjem ćete povezati stranice vašeg sajta, poboljšaće se SEO optimizacija, a pružićete čitaocima bolje korisničko iskustvo. Interlinkovi raspoređuju snagu linkova, hajlajtuju najvažnije stranice vašeg sajta i služe kao navigacija za snalaženje po sajtu. Interlinkovi moraju da budu relevantni.
Odgovori
#9
Zašto je analiziranje ključnih reči važno?

Analiziranjem ključnih reči i fraza saznaćete koje reči korisnici unose u pretraživač da bi došli do vašeg sajta. Te reči možete da iskoristite da optimizujete vaš sadržaj, da bi potencijalni novi klijenti lakše došli do vas. SEO optimizacija ključnih termina i fraza će povećati saobraćaj na vašem sajtu, što neizostavno rezultira boljim poslovanjem.

Analiza ključnih reči i fraza je neophodna za SEO i za dobro rangiranje, jer što bolje Google razume sadržaj vašeg sajta, bolje ćete biti rangirani u rezultatima pretrage. Analizu ključnih reči možete izvršiti uz pomoć SEO alata kao što su SEMrush, KWFinder, Ahrefs, Google Keyword Planner, ali pre toga neophodno je da osmislite SEO strategiju. Razmislite ko je vaša ciljna grupa, zapišite sve pojmove koji su važni za vašu nišu i koje bi potencijalni korisnik mogao da pretražuje. Osmislite i pomoćne ključne fraze i termine (nastavak na glavne ključne reči).

Analiza ključnih reči i fraza je prvi korak ka dobrom rangiranju, ali uvek birajte kvalitet pre kvantiteta. Nemojte kanibalizovati sadržaj ključnim rečima, jer će zvučati neprirodno i biće težak za čitanje i razumevanje. Ključne reči u sadržaju treba da budu prirodne i da zvuče kao sastavni deo sadržaja.
Šta je off-page optimizacija sajta?

Off-page SEO optimizacija se odnosi na sve aktivnosti koje se rade van vašeg sajta, u svrhu njegove promocije. Faktori off-page optimizacije su beklinkovanje, autoritet domena i promocije na društvenim mrežama. Što je više beklinkova sa drugih stranica, koji vode ka vašem sajtu, Google će vas bolje rangirati i više će vam verovati. To će za rezultat pružiti bolju relevantnost, autoritet domena i veći saobraćaj ka vašem sajtu.
Beklinkovi sa relevantnih sajtova

Kvalitetan i relevantan beklink je najvažniji faktor za off-page SEO. Što više relevantnih sajtova linkuje na vaš sadržaj, Google će vašem sajtu dodeliti veći autoritet domena, poboljšavajući vaše rangiranje.

Prilikom građenja beklinkova morate poštovati pravila, jer u suprotnom možete dobiti kaznu odnosno penal. Beklinkove razmenjujte organskim pristupima – gostujućim postovima, predstavljanjem u industrijskim trgovinskim publikacijama ili povezivanjem sa sajtovima koji posluju u istoj ili sličnoj branši kao što je vaša.
Autoritet domena

Autoritet domena je broj na skali od 1 do 100, koji vam dodeljuju pretraživači, a taj broj predstavlja snagu vašeg sajta. Sajtovi sa većim autoritetom domena imaju bolju poziciju u rezultatima pretrage, dok se sajtovi sa niskim autoritetom lošije rangiraju.

Faktori koji utiču na autoritet domena su starost domena, istorija imena domena, broj beklinkova i broj 404 stranice. Osiguravanjem da imate tehnički ispravan sajt koji sledi najbolje SEO strategije, možete maksimalno povećati autoritet domena i poboljšati svoje rangiranje.
Promocija na društvenim mrežama

Promovisanjem sadržaja na vašim ili drugim društvenim mrežama može doprineti izgradnji autoriteta vašeg sajta.

Kreiranjem članaka koji su zanimljivi publici na društvenim mrežama možete ih podstaknuti da dele vaš sadržaj, dobijate novu publiku, članci se čitaju, posetioci provode više vremena na vašem sajtu i time šaljete signal Google-u da je vaš sadržaj koristan.

Kombinacijom svih signala (faktora) vi utičete na Google-ov algoritam koji vas nagrađuje boljim pozicijama.
Odgovori
#10
Koliko su bitni povratni linkovi ka sajtu?

Povratni linkovi ili beklinkovi su linkovi koje jedan sajt dobija od drugog sajta. Google beklinkove posmatra kao dodatnu vrednost sajta, što utiče na rangiranje u rezultatima pretraživača. Potvrđeno je da su beklinkovi jedan od tri najvažnija faktora rangiranja. Zašto? Beklink sa drugog sajta pretraživaču poručuje da je sadržaj vašeg sajta koristan, relevantan i dostojan poverenja, što za posledicu ima bolje rangiranje.

Povratni linkovi su neophodni, međutim među njima možemo razlikovati beklinkove visokog i niskog kvaliteta. Google vrednuje samo beklinkove visokog kvaliteta, a jedan takav link vredi više nego 1000 niskokvalitetnih beklinkova.
Pogledajte ponudu SEO paketa
Dolaze sa sajtova sa visokim autoritetom

Kvalitetni linkovi dolaze sa sajtova koji imaju visok autoritet domena. Recimo, kad biste mogli da birate, da li biste više voleli da dobijete beklink sa portala kao što je NIN, Politika ili Novosti, ili sa nekog sajta koji dnevno poseti pedesetak ljudi? Google linkove vrednuje upravo na ovaj način. Beklink sa sajta koji ima visok autoritet prenosi deo autoriteta i na vaš sajt i vredan je za SEO. Google mu zbog toga pridaje vrednost i važnost, što za posledicu ima bolje rangiranje i više saobraćaja ka vašem sajtu.
Nisu „nofollow“ linkovi

Google ignoriše linkove sa „nofollow“ tagom. Ova vrsta linkova nije vredna, a lako ju je prepoznati, jer uglavnom potiče sa komentara na blogovima, plaćenih oglasa ili komentara na novinskim portalima. Ovakvi linkovi nemaju nikakvu vrednost kada je u pitanju SEO optimizacija sajta.
Dolaze sa sajtova koji su relevantni vašem

Sajt koji šalje beklink ka vama mora sadržajno biti relevantan vašem sajtu, jer Google „čita“ sadržaj. Ukoliko pišete o automobilskim gumama, link sa sajta koji se bavi recenzijama automobila će imati više vrednosti nego link sa sajta koji se bavi kozmetičkim preparatima.
Dolaze sa domena sa kojih nije linkovano ka vama ranije

Možda biste očekivali da svaki link koji dolazi sa sajtova sa visokim autoritetom domena vredi jednako, ali zapravo to nije tačno. Ako dobijete 10 linkova sa sajta Blic.rs, samo prvi link će imati veliku vrednost, dok su svi ostali manje vredni. Vrednije je da dobijete 10 beklinkova sa 10 različitih (ali relevantnih!) portala, nego 10 beklinkova sa istog sajta.

Povratni linkovi su najvažniji deo off-page SEO optimizacije. Kako biste ih zadobili kreirajte sadržaj koji je vredan deljenja (linkovanja), pišite guest postove na tuđim blogovima i povežite sa sajtovima koji posluju u sličnoj delatnosti kao što je vaša. Građenje beklinkova nije jednostavno, iziskuje veliki trud i vreme, ali rezultati rada se itekako isplate.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Optimizacija sajtova Media 3 777 29-10-2022.08:49
Poslednja Poruka: Media
Lightbulb Optimizacija smisao i značaj Media 4 652 27-10-2022.20:01
Poslednja Poruka: Media
Lightbulb Šta je Seo optimizacija Media 3 607 27-10-2022.19:58
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: