Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Šta je Seo optimizacija
#1
Lightbulb 

Šta je SEO optimizacija sajta?
SEO optimizacija posao je stručnjaka (eksperta) za internet marketing. Zadatak SEO-a je rangiranje ključnih reči stranica sajta za visoku vidljivost u rezultatima pretraživanja Interneta za relevantne upite korisnika pretrage.

Proverite SEO vašeg sajta:
Besplatna SEO analiza pokreće se klikom na dugme u podnožju stranice. Dobićete osnovni PDF izveštaj o SEO zdravlju vašeg sajta!

Optimizacija wordpress sajtova je naša specijalnost, odnosno glavni posao. Imamo tutoriale i detaljno uputstvo: Optimizacija sajta. Mnoge odgovore na Vaša pitanja lakše ćete razumeti kada saznate šta i kako radi Google kao vodeći pretraživač.

Zašto baš Google pretraživač diktira pravila igre? Kako njegovi zahtevi i bez naše volje direktno utiču na rezultate pretrage?

Hajde da krenemo upravo od Google-a!
SEO OPTIMIZACIJA SAJTA ZA GOOGLE I OSTALE PRETRAŽIVAČE

Zašto je važno biti u prvih 10 na Google-u?

SEO optimizacija za Google i druge pretraživače poput Binga ili Yandexa je neophodna ako hoćete da privlačite prave posetioce. To je posebno važno ako ne želite da beskonačno plaćate oglašavanje na Google pretraživaču.

Ako želite veći broj poseta na Vašim web stranicama, i to u dužem vremenskom periodu, SEO optimizacija sajta za Google i njegove korisnike (HEO) je najbolji način da to zaista i ostvarite!

Značajan broj vlasnika web sajtova zatraže SEO tek nakon izrade sajta. I to se najčešće dešava kada primete da im je sajt nevidljiv na internetu. U međuvremenu se pitaju kako je glavni konkurent već stigao na prvo mesto google pretrage?

Na web sajtu na kome se sada nalazite obrađujemo sve što bi trebalo da znate o SEO optimizaciji za Vaše uspešno online poslovanje.

KORISNI SEO SAVETI:
– Dobar i uspešan SEO Vašeg sajta će učiniti da budete bolji od konkurencije!
– Ne dozvolite da Vas već u startu obeshrabri saznanje da ima dosta toga što, kao vlasnik web sajta, morate učiniti.
– Za SEO web sajtova nikada nije kasno! Ali, pre nego što započnete, prvo pripremite svoju pobedničku SEO strategiju.
– Obratite pažnju na naša uputstva i savete kako se radi SEO optimizacija, jer će Vam pomoći da hrabro krenete u akciju.
Odgovori
#2
DEFINICIJA SEO OPTIMIZACIJE SAJTA

SEO (Search Engine Optimization) je primena strategija, tehnika i taktika kojima se veb sajt (njegove stranice) polako, ali sigurno, pomera prema vrhu liste rezultata pretraživanja interneta (SERP) radi povećanja broja poseta i sticanja vernih i redovnih korisnika.

Kada nas pitaju „SEO optimizacija šta je to?“ – mi kažemo: „Optimizacija sajta je dovođenje web sajtova na vrh rezultata pretraživanja interneta za ključne reči iz upita za Google pretragu“. 

Ovde se javlja potreba da navedemo i ukratko definišemo ključne faktore, odnosno najvažnije činioce SEO procesa.

Ključni SEO faktori su:
kvalitet sadržaja, dobri povratni linkovi (backlinks) i broj klikova na link u SERP-u (prikaz web stranica u rezultatima pretraživanja). U praksi, SEO je najčešće optimizacija sajta za Google pretraživač i njegove korisnike, jer on diktira SEO strategiju i ceo SEO proces.

Osnove optimizacije web mesta polaze od Guglove politike pretraživanja weba. Tu su pravi izbor i analiza ključnih reči presudni, posebno kada je u pitanju borba za dobru poziciju u rezultatima pretrage (Search Engine Results Pages – SERP).

Gugl kaže da kompanija koja poznaje namere ciljanih korisnika, bolje ih i na pravi način predstavlja.

Dakle, optimizacija web sajtova nije samo za internet pretraživače, već pre svega za njihove korisnike. Iako ovo zalazi u oblast internet marketinga, profesionalna izrada web sajta to uvek uzima u obzir.

SEO strategiju koja brine o ljudima poznajemo kao HEO (Human Engagement Optimization). U procesu optimizacije sajta, ona je ključna za izgradnju autoriteta, popularnosti i visoke pozicije stranica sajta u rezultatima pretraživanja interneta (SERP-u).
ŠTA TAČNO CILJA SEO OPTIMIZACIJA SAJTA?

Cilj optimizacije sajta je privlačenje posetilaca na organski način (putem pretraživača) i njihovo pretvaranje u korisnike.

Taj cilj ostvaruje u dve faze:

U prvoj fazi sajt se osposobljava za vidljivost na internetu i borbu sa konkurencijom za opstanak i saobraćaj (traffic) na sajtu.
U drugoj fazi sajt ulazi u trku za osvajanje najbolje pozicije na listi rezultata pretrage. Motiv su ključne reči iz upita korisnika.

SEO agencija pronalazi prave ključne reči za sajt koje su najrelevantnije za njega i usluge i proizvode koje na njemu nudite. Tekst koji sadrži veći broj relevantnih ključnih reči ima više izgleda da se uspešno rangira na internetu.

Iskusni webmasteri i experti za SEO pomažu Vam da dominirate u Vašoj niši za ključne fraze koje su važne za Vaš posao. Najvažniji cilj je da povećanjem broja posetilaca i novih klijenata što bolje plasirate svoje proizvode i usluge!

Dobra SEO strategija, analiza i istraživanje ključnih reči (keywod research), kao i izgradnja linkova (link building), generišu broj poseta.

Primenom prave SEO strategije postiže se optimalna prisutnost sajta na webu. Biti prvi na Google znači prisustvo na najvećem besplatnom tržištu na svetu. Time dobijate, ne samo brži povratak investicija, već i snažan razvoj biznisa i permanentno uvećanje zarade.
Odgovori
#3
ZBOG ČEGA JE POTREBNA OPTIMIZACIJA SAJTA ZA PRETRAŽIVAČE?

Najvažnije za optimizaciju sajta su prave ključne reči iz upita korisnika, koje zatim rangiramo za dobre pozicije na pretraživačima interneta. Internet pretraživači na sajtovima traže upravo te reči i fraze koje obezbeđuje optimizacija sajta.

Ključne reči osiguravaju organske pozicije web lokacija na pravom mestu u pravo vreme. Samo SEO optimizacija sajta koja ih pravilno iskoristi, može da Vaše poslovanje podigne na najviši nivo (da ih visoko pozicionira u rezultatima pretražuvanja).

Pozicioniranje sajta je konstantno proveravanje pozicija ključnih reči, istraživanje, testiranje i implementacija najboljih SEO strategija i tehnika. Takav pristup dovodi do maksimalne vidljivosti sajta, rasta organske posećenosti (organic traffic) i stabilne online prisutnosti.

Međutim, gotovo četvrtina sajtova se ne pojavljuje u organskim rezultatima pretrage, jer njihovi vlasnici ne rade SEO sajta! Kada saznaju šta je SEO optimizacija, oni shvate koji joj značaj daju Google i svi internet pretraživači.

Tek tada oni vide da je proces optimizacije sajta stručna primena SEO tehnika za bolje pozicioniranje web lokacije u rezultatima pretraživanja. Većina odmah zatraži najbolje SEO tehnike koje će njihove sajtove dovesti na prvo mesto za ključne reči koje žele.

Jedan deo preduzetnika opredeljuje se za internet marketing društvenih mreža. Oni veruju da će tako brže i sigurnije ostvarivati visoku posećenost i velik broj novih korisnika. Oni svoje proizvode i usluge nude na društvenim mrežama, umesto na sopstvenom sajtu.

Većina tih ljudi ne zna da veb sajt preko organske pretrage ostvaruje 300% više saobraćaja nego sa društvenih mreža!
DA LI JE VAŠ SAJT NEVIDLJIV?

Ako Vašeg sajte nema na 1. strani Gugla, tj. u prvih 10 izlistanih rezultata, nije loše za vaše poslovanje da znate i ovo:

93 posto svih onlajn iskustava u svetu počinju na pretraživačima interneta (Google, Bing, Yahoo!, Yandex, Baidu…).
Na mobilnim uređajima Google na 1. strani u proseku prikazuje 8,5 organskih rezultata (ranije 10), a na računarima 8,59.
91,5% korisnika interneta gleda samo prvu stranu sa rezultatima pretraživanja! Prosečna dužina sadržaja tih web sajtova je 1.890 reči.

Optimizacija sajtova je jedini put koji ih vodi ka prvoj strani Gogle pretraživača. Nema ni drugog, ni zaobilaznog puta!

Zapamtite:
Društvene (socijalne) mreže proizvode dobre i snažne signale. Ali, samo se optimizacijom sajta za pretraživače osvaja prva pozicija na Google. Time je osigurana i posećenost Vaše web lokacije. Sadržaj sajta je ono što zapravo diktira njegovo mesto na prvoj strani Googlea.
Odgovori
#4
KOLIKO JE BITNA OPTIMIZACIJA WEB STRANICA SAJTA?

SEO optimizacija web stranica sajta je neophodna, jer je SEO sadržaja, uz optimalan raspored elemenata na web stranici, presudan za autoritet, poziciju u pretrazi i broj posetilaca na sajtu. Optimizacija sadržaja web stranica je ključ svake uspešne SEO optimizacije u celini.

Kompletan internet marketing se oslanja na dobar sadržaj sajta i njegovu SEO optimizaciju, pa na to treba misliti još tokom izrade sajta. U suprotnom, prave se velike SEO greške. Dobro je imati Pinterest, Twiter, Instagram ili Facebook nalog, ali… Ako želite na vrh Google pretrage, temeljita optimizacija sajta je presudan i jedini način za ostvarivanje tog cilja.

Biti na prvoj strani pretraživača interneta je OK, jer prvi na Google dobija najveći broj poseta i najuspešnije plasira svoje proizvode i usluge. Ali, to ima svoju cenu! Potrebno je mnogo truda i ulaganja u izradu sadržaja koji će biti u stanju da nadmaši konkurenciju!
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Optimizacija sajtova Media 3 708 29-10-2022.08:49
Poslednja Poruka: Media
Lightbulb Optimizacija smisao i značaj Media 4 623 27-10-2022.20:01
Poslednja Poruka: Media
Bug Izrada i optimizacija sajta Media 1 504 06-10-2022.17:48
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: