Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optimizacija sajtova
#1
Rainbow 
OPTIMIZACIJA SAJTOVA: TUTORIJAL ZA POČETAK SEO ISKUSTVA

Optimizacija sajtova pred vas uvek postavlja ova dva osnovna zadatka:

1. Pronađite i pravilno upotrebite ključne reči koje nedvosmisleno obezbeđuju:

da se ne pojavljujete u rezultatima pretrage koji nisu u vezi sa vašim poslom,
i da se pojavite u rezultatima pretrage koji su u vezi sa vašim poslom i boljom zaradom.

2. Dajte nove vrednosti za posetioce sajta (HEO), a ne samo za pretraživače:

Kvalitetom ponude zadržite posetioce na sajtu i potrudite se da autoritativni sajtovi linkuju na vaše sadržaje.
Održavajte kontakte sa ljudima koji učestvuju u prometu na vašem sajtu i podstičite ih na aktivnosti koje želite.
Izbegavajte SEO greške. Greške SEO optimizacije su prisutne gotovo na svakom web sajtu.
I ne zaboravite: Optimizacija sajtova obuhvata i kodove teme i funkcionalne dodatke sajta (tehnička SEO).

Optimizacija sajtova ne trpi greše

Istraživanja pokazuju da se 70% svih poseta na prvoj strani pretrage odnosi na prva tri sajta. Ovo je dobar razlog da i vi poželite da vidite svoj web sajt na jednoj od prvih pozicija! Optimizacija sajtova je način da to ostvarite.

Ali, sve se mora raditi temeljito, veoma strpljivo i bez greške! Trik je u tome što te iste pozicije žele i mnogi drugi na netu!

Eh, ta konkurencija!

Konkurencija je najveća prepreka na putu ostvarivanja vaše želje da stupite na Google No.1, to jest, na prvo mesto prve stranice Google pretrage! Da nije konkurencije, svako ko to želi bio bi na Google prestolu i bez ovih silnih SEO zavrzlama! Dakle, optimizacija sajtova ne bi ni bila potrebna, ili bar ne u ovim razmerama.
Odgovori
#2
Kako pobediti ili preživeti konkurenciju?
Optimizacija sajtova je borba za posetioce u kojoj je konkurencija trenutno uspešnija ili preti da to bude.

Ako u pretragama za vaše ključne reči izlazi konkurencija, onda se potrudite da situaciju okrenete u svoju korist. Moramo priznati da Vas čeka priličan broj meseci neprekidnog rada, analiziranja i testiranja dostignutih rezultata. Optimizacija sajtova je mukotrpan i dugotrajan proces ali svaki uloženi sekund vredi zlata!

Proverite poziciju svog web sajta pa se fokusirajte na prvih 5-6 sajtova sa prve stranice pretrage za vašu ključnu reč i istražite u kom grmu leži zec, to jest, u čemu je njihova snaga?

Otkrijte zašto je njihova optimizacija sajtova ispešna, koje ključne reči koriste, i za inat ih upotrebite u vašim tekstovima. Kad mogu oni, možete i Vi, zar ne?

Dobra optimizacija sajtova u praksi je dokazala da je konkurencija pobediva (A, ko nije ? ). Ali morate jako hteti, mnogo znati i umeti, a pre svega, biti tvrdoglavo uporni do pobede i naročito posle nje, jer … konkurencija nikada ne spava!


Šta kaže dosadašnja optimizacija sajtova?
Optimizacija sajtova do danas je pokazala:

Da nije dovoljna baviti se samo optimizacijom sajta za Google pretraživač.
Da SEO sajtova nikako ne sme da zapostavlja korisnike web sajtova. Naprotiv!
Da je SEO optimizacija sajtova nužno okrenuta ka savladavanju konkurencije.
Da je potrebno najmanje 3-6 meseci kontinuirane, dobro osmišljene SEO kampanje.
Da se borba vodi na svim frontovima i svim raspoloživim alatkama i motkama ? !

Šta optimizacija sajtova ima od municije:
1. Saopštenja za javnost

Saopštenje za javnost (PR tekst) je kratka vest, izveštaj ili priča napisana za ciljane korisnike javnih medija i portala. Cilj saopštenja za javnost je da privućete pažnju i probudite interesovanje za vaš rad. PR tekstovi su korisni za rangiranje web sajtova, posebno ako daju odgovore na Ko? Šta? Gde? Kada? Kako? Zašto?. Na taj način omogućavaju novinarima da naprave dobru priču za svoje čitaoce.
2. Povratni linkovi sa jakih, srodnih sajtova

Inbound links (backlinks) su povratni linkovi upućeni na vaš sajt sa drugih sajtova. Oni su preporuka Guglu da i on da svoj doprinos, kako bi optimizacija web sajtova sa takvim priznanjima, bila uspešna.
3. Objave neke jake medijske kuće

Objava medijske kuće podrazumeva da napravite tekst koji će oni prihvatiti i objaviti u svom online izdanju. Za, uzvrat od njih dobijate 2-3 povratna linka (inbaund ili backlink) ka vašem sajtu koje ste ugradili u tekst prema dogovoru.
4. Nastup na društvenim mrežama

Nastup na DM je važan da za vas čuju i da vas vide! Opredelite se za DM koje mogu najviše da vam pomognu (Facebook, Youtube, Instagram ili neke druge po vašem izboru).
Odgovori
#3
Konkurencija

SAVET 1. Dobro istražite konkurenciju. Iskoristite Google trends ili MOZ program za SEO analizu da saznate ključne reči koje konkurencija koristi, odakle im stižu povratni linkovi i ostalo šta vas zanima.
Linkovi

SAVET 2. Link u tekstu hiperveze treba da ima ključnu reč kao opisni tekst (vidljiv tekst na koji klikčete), nazvan sidro ili ankor (anchor). Ne pravite linkove bez ankor teksta (sidra), kao što je „kliknite ovde“. Gledajte da svaki link vodi na web stranicu na koju se ključna reč u linku odnosi!

SAVET 3. Google pretraživač strogo prati ispravnost i relevantnost povratnih linkova. Povedite računa o tome.
Na primer, ako je vaš sajt o uređenju stana, onda mu link sa sajta o uređenju kancelarija, neće biti od neke koristi!
Društvene mreže

SAVET 4. Optimizacija sajtova se danas uveliko zasniva na signalima sa društvenih mreža. Za svaku društvenu mrežu potrebno je da imate prilagođen nastup, jer ciljana publika na svakoj društvenoj mreži ima razlčita interesovanja i specifično ponašanje.

SAVET: 5. Ne aktivirajte društvene mreže (DM) ako niste u mogućnosti da ih na pravi način koristite. Optimizacija sajtova od toga neće imati baš nikakve koristi!

SAVET 6. Objave ne vrede mnogo ako ih ne vidi što veći broj ljudi. Zato iskoristite svaku mogućnost za to kao što je oglašavanje, bustovanje, usmeravanje linkova na ciljnu stranicu vašeg sajta i dr.

SAVET 7. Svaku objavu na društvenim mrežama potkrepite pozivom na određenu akciju ili davanje mišljenja kako bi korisnike naveli na interakciju.
Google kampanje

SAVET 7. G+ je društvena mreža najjačeg pretraživača interneta koji podržava svoju mrežu. Ko će koga, ako nećeš svoga! Napravite poslovnu stranicu (Google Business Page) i videćete podatke sa nje u prvim rezultatima pretrage kad Google oceni da su korisni za tražioca informacija.

SAVET 8. Isprobajte Google kampanje u kojima se vaš sajt pojavljuje na srodnim sajtovima, blogovima i portalima sa kojima Google ima poslovnu saradnju.

SAVET 9. Koristite specijalne prikaze (rich snippets – bogati isečci) koje Google preporučuje i koji su jako vredni za korisnike, jer im pružaju informacije bez reči. Na primer, zvezdice ispod linka web stranice u rezultatima pretrage, znače neku ocenu koju svi odmah razumemo.
Odgovori
#4
Čemu služi ovako detaljna optimizacija sajtova?

SEO optimizacija sajtova danas služi podjednako i ljudima (HEO) i pretraživačima (SEO). Ljudima omogućava da brzo dobiju najbolje informacije koje pretražuju i da ciljna grupa lako dođe do kvalitetnog sadržaja koji joj je namenjen.
Optimizacija sajtova olakšava pretraživačima interneta da u vrh pretrage dovode samo one sajtove i web stranice koje najviše odgovaraju postavljenom upitu.

Prva pozicija na pretraživaču donosi najviše poseta. Što je poseta sajtu veća, bolja je i realizacija ciljeva koje sajt ima.


ZAKLJUČAK

Optimizacija sajtova se danas zasniva na SEO strategiji za snažno privlačenje i pridobijanje ljude da postanu lojalni korisnici, i na poštovanju SEO kriterijuma koji će to obezbeđivati.
Citat:
Google sve više forsira i ceni autorske tekstove bogate sadržajem i dodatnim vrednostima.
Ključne reči su važne za pretragu, ali čitljivost teksta ima prioritet u odnosu na pravila upotrebe ključnih reči u tekstu.
Optimizacija sajtova – SEO, mora da uvažava značaj rich snippets – bogatih isečaka u rezultatima Google pretraga.
Od društvenih mreža, Google+ postaje sve značajniji. Zato na vreme otvorite Google poslovnu stranicu i na nju postavite tačne poslovne podatke. Optimizujte Google poslovnu stranicu dodavanjem fotografije, video snimka itd.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Lightbulb Optimizacija smisao i značaj Media 4 652 27-10-2022.20:01
Poslednja Poruka: Media
Lightbulb Šta je Seo optimizacija Media 3 607 27-10-2022.19:58
Poslednja Poruka: Media
Bug Izrada i optimizacija sajta Media 1 534 06-10-2022.17:48
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: