Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem sa spavanjem
#1
Question 
PITANJE:

Es-selamu alejkum poštovana braćo, imam jedno pitanje. U skorije vrijeme sam malo povećao svoje ibadete i više se uozbiljio po pitanju ibadeta, odlaska u džamiju, učenja Kur’ana, zikra itd. Hvala Allahu na blagodati koju mi je ukazao. Međutim, isto tako desile su mi se neke promjene. Naime u zadnje vrijeme jako slabo spavam. Doživljavam neki nemir i ne mogu normalno da spavam (da zaspim). Sinoć je bilo najteže dosad, jer haman nisam nikako kako treba zaspao cijelu noć.

 

Ja mislim da se radi o džinnima, tj. da mi oni donose nemir iz osvete zbog mog skromno povećanog ibadeta (ja sam njih ezijetio svojim zikrom i učenjem Kur’ana, a oni meni to uzvraćaju kad treba da spavam). Dakle moj problem je što slabo mogu po noći spavati u zadnje vrijeme i mislim da mi se džinni svete (a prilikom rukje koju su mi davno učili pokazali su se simptomi, znakovi da su dzinni u mom tijelu i nikad ih nismo skroz istjerali), pa vas molim za savjet kako da postupim i šta da učinim, šta da učim kako bi otklonio nemir i mogao lijepo spavati? Nadam se ste razumili moju situaciju i pitanje i da ćete mi moći iz svog iskustva dati koristan savjet koji će mi uz Allahovu pomoć pomoći. Allah vas nagradio!

 

ODGOVOR:

 

Alejkumu selam we rahmetullahi we berekatuhu!

 

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, a salavat i selam neka je na Allahovog Poslanika, Muhammeda, sallallahu ‘alejhi we sellem, njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Ne mogu tvrditi da vaši problemi potiču od džinnskih aktivnosti. Mogući jesu, ali problemi sa snom mogu biti uzrokovani i mnoštvom psihičkih stanja i životnih situacija, odnosno njihovom interakcijom. Ukoliko vas ovakve smetnje opterećavaju preko mjesu koju smatrate da možete podnijeti, savjetujem vas da se obratite nekome ko se bavi liječenjem Kur`anom. Vodite računa da takva osoba, uz ispravnu namjeru i praksu, ima i određeno, odgovarajuće znanje. Praktikovanje rukje, ma kako ispravno bilo, ukoliko se obavlja bez potrebnog znanja može dovesti do pogoršavanja stanja bolesnog/potrebnog.

Ipak, smatram da na jedan momenat u vašem pitanju moramo obratiti pažnju.

 

Ustvrdili ste, ili samo primijetili, da vas džinni uznemiravaju zbog vašeg povećanog ibadeta. Postoje mnoge vrste interakcije džinna s ljudima, pa i vaš osjećaj donekle može imati osnovu. Šejtanu smeta vraćanje čovjeka na put Istine. Povećavanje vremena provedenog u ibadetu, a time mislim i na samo razmišljanje, uz ili bez obrednog ibadeta, smeta šejtanu. Tad se on aktivira i pokušava čovjeka pokolebati. Obećavat će laži, ulijevati praznu nadu, opravdavati postupke griješenja, trudit će se da blijedi kod čovjeka sjećanje na Allaha, subhanehu we te’ala.

 

“Sašaptavanje je posao šejtanski, da bi u brigu bacio vjernike, mada to ne može njima nimalo nauditi, osim ako to Allah dopusti. A vjernici neka se samo u Allaha pouzdaju!“ (Al-Mugadala, 10)

 

“O ljudi, Allahova prijetnja je, zaista, istina, pa neka vas nikako život na ovome svijetu ne zaslijepi i neka vas šejtan u Allaha ne pokoleba.“ (Fatir, 5)

 

“A kad šejtan pokuša da te na zle misli navede, ti zatraži utočište u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i zna sve.“ (Al-Fussilet, 36)

 

“…i neka vas šejtan nikako ne odvrati, ta on vam je, doista, neprijatelj otvoreni.“ (Az-Zuhruf, 62)

 

Lahko je primijetiti koja je zaštita od šejtanskih došaptavanja; traženje zaštite u Allaha, subhanehu we te’ala. Sam ibadet je traženje zaštite kod Allaha, subhanehu we te’ala. Allah, subhanehu we te’ala, ne bi dao u istome opasnost i zaštitu. Opasnost je u našem zaboravljanju na Allaha, subhanehu we te’ala, a spas u sjećanju na Njega, subhanehu we te’ala.

 

Drugi je momenat onaj koji se vjerovatno podrazumijeva u pitanju, a to je da ste ibadetom izazvali džinne da vas uznemiravaju, i da se radi o uznemiravanju koje podliježe tretiranju/liječenju Kur`anom. Ako pretpostavimo da je uznemiravanje koje doživljavate produkt vašeg ibadeta, onda ćemo se morati vratiti korijenu i ustvrditi sljedeće: Džinni su i prije vašeg pojačanog ibadeta ostvarivali uticaje spram vas, ali vi to niste primjećivali. Oni su radili svoj posao, a istovremeno vi niste radili svoj. Djelovanje u takvoj situaciji ostavlja veliki trag na čovjeka, ali sthijski i potajno.

 

Momenti u kojima se sjećate Allaha, subhanehu we te’ala, su rijetki i u takvim momentima da džinni rade, vi bi primijetili njihovo uticaj. Zato oni tad miruju. Periodi u kojima ste zaboravili na Allaha, subhanehu we te’ala, u kojima Ga se ne sjećate, su dugi i u njima je djelovanje džinna `sve samo ne djelovanje džinna`. Svaki znak koji se nađe pri vama vi ili zaboravljate, ili ne smatrate važnim, ili podvodite pod nekakve druge manifestacije uznemirenosti. Oni rovare u vašem tijelu, a vi im dajete odriješene ruke.

 

Periodi njihove pojačane aktivnosti su sve manji što ste vi više u ibadetu. Kad vrijeme provedeno u ibadetu dostigne nivo koji će zabrinuti džinne, odnosno u kojem će se uplašiti da neće moći provesti u djelo sve što su naumili, oni onda počinju raditi i za vrijeme ibadeta. Postaju manje oprezni, a vi više svjesni. Tad se javlja sumnja da je nad vama baš u tom momentu ostvaren određeni džinsko-šejtanski uticaj. To je ustvari momenat u kome ste vi samo skinuli povez s očiju.

 

Imate probleme sa spavanjem? Povećajte noćni ibadet. Imate problem/došaptavanja i sumnje za vrijeme čitanja Kur`ana? Pojačajte čitanje Kur`ana. Problem u namazu? Pojačajte klanjanje (dodatni dobrovoljni namaz). Imate smetnje u džematu, a mirni ste kući, u namazu? Budite česti u džematu.

 

Ako me niste razumjeli, šta vam govorim, bit ću jasniji: TJERAJTE INAT ŠEJTANU U ONOME ŠTO JE DRAGO ALLAHU, subhanehu we te’ala!

Kad oživite noćni namaz, dove, i uopće noćni ibadet, šejtanu će dotužiti. Tad će san sam dolaziti, Ali, baš tad nemojte puno spavati, nego zahvaljujte Allahu, subhanehu we te’ala, na blagodatima. Molim Allaha, subhanehu we te’ala, da vam olakša i pomogne vas na putu dobra. Esselamu alejkum.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Imam jedan problem kojeg se stidim Media 0 328 28-10-2022.12:24
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: