Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam jedan problem kojeg se stidim
#1
Question 
Es-Selamu alejkum!!

Dragi moj brate, pišem ti ovo jer nemam kome da se obratim za savjet anonimno već samo ovdje… Anonimno iz razloga što imam jedan problem kojeg se stidim, i kojeg bi želio ovdje iznijeti, da bi me inšaAllah uz Allahovu pomoć mogao posavjetovati šta da radim!

Naime, počeo sam redovno namaz obavljati prije možda godinu i po dana i Allahovom milošću sam se vratio vjeri i koliko toliko sam odbacio od sebe dosta ružnih stvari i navika džahilijeta i trudim se da što više slijedim sunnet našeg Poslanika s.a.v.s. i sunnet prvih generacija muslimana! Elhamduillah Allahovom voljom to ide, jer Allah upućuje na pravi put onoga koga

On hoće, a ostavlja u zabludi onoga koga On hoće. Međutim dragi brate, u određenim vremenskim razdoboljima hvata me nešto čudno, da kažem uhvati me neki gaflet, koji traje nekoliko dana i zaista u tih nekoliko dana ovlada šejtan mojim razumom i tada počinim dosta grijeha! Većinom to biva slučaj da udari na moj polni organ, pa se bojim da ne počinim veći haram, jednostavno se ne mogu kontrolisati više… (ne obaram pogled pred haramom, upuštam se u besposlene razgovore sa djevojkama, a Allah me samo čuva da ne bude nešto više) Kada osjetim to često se osamim u kući i ne izlazim nigdje, ali tada mi se samo plače i najradije bih lupao glavom od zid ili čupao sebi kosu.

Pokušavam učiti Kur'an ali ne mogu, ili ako ga učim uopste nisam mislima prisutan, a tako je i sa namazom. Kada nisam u ovom periodu, dakle kada sam u nazovi “normalnom” stanju ponovo se uz Allahovu pomoć povratim ibadetu i mnogo se kajem što počinim u prethodnom periodu, ali ni tada moje srce nije u potpunosti mirno! Često me obuzima sumnja u iman, pa me onda i to počne odvračati od ibadeta, i srce mi se stegne zbog toga… Ovo je zasigurno sve posljedica moga griješenja i možda me Allah kažnjava tako da u duši nikada nisam miran, Allah samo zna… Nadam se, brate, da si me shvatio i da ćes mi moći ponuditi nekoliko savjeta šta da radim!

P.S. Nisam u mogućnosti da se ženim i Allah samo zna kada ću to biti…

ODGOVOR 219:

Ve alejkumus-Selam ve rahmetullahi ve brekatuhu ve magfiretuhu!

Stav ehlusunneta vel-džemata je da iman vjernika raste i opada. Raste činjenjem dobrih dijela i pokornošću, a opada griješenjem i nepokornošću. Čovjek mora biti svjestan da je ovaj svijet mejdan borbe između dobra i zla, tj. istine i neistine. Šejtan nastoji čovjeka odvesti sa pravog puta po svaku cijenu. Ono što proživljavaš, uvaženi moj brate, nije ništa drugo do šejtansko djelovanje i nastojanje da te odvrati od Allahovog puta. Međutim, on ti ne može nauditi osim Allahovom voljom i odredbom. Ako budeš bio iskreni Allahov rob, pazio na granice koje je postavio tvoj Gospodar, čineći naređeno i ostavljajući zabranjeno i ne pretjerivajući u dozvoljenom,

Allah ti je obećao da će te sačuvati šejtanskih presvlačenja i njegovih spletki. Sam šejtan je priznao da neće moći nauduti iskrenim robovima, kako stoji u Kur'anu: “Gospodaru moj, reče- zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim učiniti i sve ih zavoditi, osim Tvojih iskrenih robova među njima.” Nakon toga Uzvišeni kaže: “Ti nećeš imati nikakve vlasti nad Mojim robovima, osim nad onima koji te budu slijedili, od onih koji su zalutali.” (15/39-42). 
 
Budući da se osjećaš jako slabim pred suprotnim polom, tebi je obaveza izbjegavati bilo kakve kontakte sa djevojkama, naročito one za koje postoji mogućnost ostvarenja nekakve “veze” koja nije legitimna po šerijatu. Ako nisi u stanju oženiti se, onda posti pa ćeš se tako, uz Allahovu pomoć, sačuvati zla i nemorala. Međutim, obaveza ti je stvarati sebi uvijete za ženidbu i požuriti da upotpuniš i drugo polovicu imana koja ti je itekako potrebna.

Nastoj sebi naći lijepo društvo koje će te podsjetiti na Allaha i koje će ti ukazivati na tvoje greške koje poćiniš.
Nastoj planirati svoje vrijeme i ne dozvoli šejtanu da kod tebe nađe praznine, jer ako čovjek svoju dušu ne uposli sa dobrom, onda ona njega uposli sa zlom.
Spominji često Allaha i puno zikri, jer se time sprečavaju šejtanska djelovanja i njegove vesvese.
Dovi da te Allah zaštiti od prokletog šejtana i njegovih vojski.

Kada staneš na namaz sjeti se da stojiš pred Vladarem svih vladara i da se obraćaš svome Uzvišenom Gospodaru Azze ve Džell.
Što više nauči od šerijatskog znanja, jer znanje presjeca sve šejtanske puteve.

Ako imaš mogućnosti obaviti hadždž ili umru, obavi, jer hadždž i umra uistinu vraćaju čovjeka ponovo u život, a Allah najbolje zna. Uz dovu Plemenitom Gospodaru da te sačuva svakog zla na ovom i budućem svijetu, Amin!

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (15.10.2005)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Problem sa spavanjem Media 0 196 17-01-2023.11:13
Poslednja Poruka: Media
Question Kad imam nepravilno uči El-Fatihu Media 1 310 15-01-2023.17:48
Poslednja Poruka: Media
Question Imam nekoliko važnih islamskih pitanja Media 0 440 28-10-2022.11:27
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: