Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zašto musliman mora davati zekat?
#1
Question 
Pitanje: Zašto musliman mora davati zekat?

Odgovor: Vjerniku je dužnost pokoriti se Allahovim naredbama bez obzira dokučio mudrost Njegovih propisa ili ne. Nije sporno upitati o mudrosti određenog propisa, ali ne s ciljem izbjegavanja njegove obaveze ukoliko se ne dođe do željenog odgovora. Samo Uzvišeni Allah zna pravu mudrost propisivanja zekata, a nama su otkrivene neke od tih mudrosti. Prvo, davanjem zekata vjernik se odaziva Kur'anskoj naredbi i time zaslužuje veliku nagradu.

Svevišnji Allah kaže: “Molitvu obavljajte i zekat dajite i zajedno sa o nima koji molitvu obavljaju i vi obavljajte!” U drugom ajetu Sveznajući kaže: “Allahove džamije održavaju o¬ni koji u Allaha i u o¬naj svijet vjeruju i koji molitvu obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; o¬ni su, nadati se je, na Pravome putu.” Obećavajući nagradu onima koji izvršavaju obavezu zekata, Plemeniti kaže: “O¬ne koje vjeruju i čine dobra djela i molitvu obavljaju i zekat daju čeka nagrada kod Gospodara njihova; i ničega se o¬ni neće bojati i ni za čim o¬ni neće tugovati.”

Drugo, zahvala Milostivom Allahu na blagodati imetka. Uzvišeni kaže: “I kad je Gospodar vaš objavio: Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti.” Imam Tekijjuddin es-Subki kaže: “Izdvajanjem zekata šerijatski obaveznik se zahvaljuje Gospodaru na blagodatima. Smisao ove zahvale sadržan je u svim ibadetima, tjelesnim i materijalnim, jer je Uzvišeni Allah podario čovjeku blagodat tijela i imetka pa je dužnost zahvaliti se Allahu na tim blagodatima.”

Treće, čišćenje šerijatskog obaveznika od grijeha. Uzvišeni kaže: “Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš, i dovi za njih, dova tvoja će ih, sigurno, smiriti. A Allah sve čuje i sve zna.” U komentaru citiranog ajeta šejhul-islam Ibn Tejmijja kaže: “Zekat čovjeka, neminovno, čisti od grijeha.” Muaz b. Džebel prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Sadaka poništava grijehe, kao što voda gasi vatru.” Ako dobrovoljna sadaka gasi grijehe, kakav je onda slučaj s propisanom sadakom, tj., zekatom.

Četvrto, čišćenje šerijatskog obaveznika od tvrdičluka. Imam Ebu Bekr el-Kasani kaže: “Davanjem zekata čovjek se čisti od grijeha i navikava sebe na darežljivost i plemenitost, a odstranjuje od sebe tvrdičluk i škrtost, jer je duša čovjeka po svojoj prirodi sklona tvrdičluku.” Uzvišeni Stvoritelj je zaprijetio onima koji škrtare, rekavši: “Neka o¬ni koji škrtare u o¬nome što im Allah iz obilja Svoga daje nikako ne misle da je to dobro za njih; ne, to je zlo za njih. Na Sudnjem danu biće im o vratu obješeno o¬no čime su škrtarili, a Allah će nebesa i Zemlju naslijediti; Allah dobro zna o¬no što radite.”

Peto, čišćenje imetka na koji se daje zekat. U vjerodostojnom hadisu u kome Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranjuje svojoj porodici uzimanje zekata, isti je nazvan “prljavštinom ljudi” , što ukazuje da je iz imetka odvojeno ono što mu ne dolikuje. Uzvišeni Allah kaže: “Allah uništava kamatu, a unaprjeđuje sadaku. Allah ne voli nijednog nevjernika, grješnika.”

Šesto, čišćenje srca siromaha od zavisti i zlobe prema bogatom muslimanu. Kada siromah osjeti lično blagodat imetka bogate osobe, tada u njegovom srcu blijede sve predrasude i ružne misli koje nerijetko kolaju mislima siromaha. Nu‘man b. Bešir prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Primjer vjernikâ u međusobnoj ljubavi, samilosti i suosjećanja je kao primjer jednog tijela. Kada oboli jedan njegov organ cijelo tijelo pati od nesanice i groznice.”

Sedmo, zasluživanje velike nagrade i visokih stepeni davanjem zekata. Uzvišeni Allah kaže: “Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na o¬noga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. A Allah će o¬nome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna” , a Allah najbolje zna.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Zekat na Med Media 0 197 17-02-2023.16:38
Poslednja Poruka: Media
Question Kome se daje zekat Media 6 403 16-01-2023.22:17
Poslednja Poruka: Media
Question Zekat na masline Media 1 231 07-12-2022.20:08
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: