Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pitanja i Odgovori ( Safet Kuduzović )
#21
Pitanje: Da li je klanjaču dozvoljeno da uči Kur’an zatvorenih očiju?

Odgovor:

Od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nije preneseno da je zatvarao oči u namazu, već je preneseno da je pogled usmjeravao na mjesto sedžde ili na vrh desnog kažiprsta dok je sjedio na tešehudu. Šejhul-islam Ibn Kajjim kaže: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije zatvarao oči u namazu.”

Većina islamskih učenjaka smatra pokuđenim zatvaranje očiju u namazu , jer se tim postupkom oponašaju jevreji. Imam El-Bejheki navodi da su Mudžahid i Katada smatrali pokuđenim zatvaranje očiju u namazu. Imam El-Kasani kaže: “Sunnet je gledati u mjesto sedžde u namazu, a zatvaranjem očiju nije moguće realizirati taj sunnet.

Svaki čovjekov dio tijela ima svoj udio u namazu, pa tako i oči.” Imam Ez-Zejlei kaže: “Mekruh je zatvarati oči u namazu, to je vid poigravanja tokom molitve.” Neki učenjaci smatraju da nema smetnje klanjati zatvorenih očiju ako klanjača nešto dekoncentrira u namazu.

Napomena: Hadis u kojem se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada jedan od vas bude klanjao, neka ne zatvara svoje oči” , nije vjerodostojan. A Allah najbolje zna!
Odgovori
#22
Rainbow 
Pitanje: Da li je neispravno ako muktedija tokom klanjanja namaza u džematu, namaske radnje počne izvršavati prije imama?

Odgovor: Muktedija je obavezan da slijedi imama i da namaske radnje obavlja za imamom, a ne prije njega. Ebu Hurejra prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Imam je postavljen da se slijedi i ne razilazite se s njim: kada čini rukū, činite i vi...” U ovom hadisu ukazuje se na to da je obaveza slijediti imama u svemu i ne razilaziti se s njim. Početi izvršavanje namaskih radnji prije imama, veliki je grijeh. Ebu Hurejra prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zar se čovjek ne boji da će mu Allah pretvoriti glavu u magareću ako se digne s rukūa prije imama?” U jednoj verziji navodi se: “Zar se onaj koji diže glavu prije imama ne boji da će mu Allah pretvoriti glavu u pseću?” Enes b. Malik prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “O ljudi, ja sam vaš imam, zato me ne pretičite s rukūom i sedždama, niti ustajući na kijam, niti predajući selam.”

Muktedija je dužan sačekati da imam završi određenu radnju, a zatim će učiniti isto. Bera b. Azib kazuje: “Kada bi Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, izgovorio: ‘Semiallahu limen hamideh’, niko od nas ne bi savio svoja leđa (tj. spustio se na sedždu) dok se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ne bi spustio na sedždu, a onda bismo se spuštali na sedždu poslije njega.” U drugoj verziji kaže se: “Kada bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izgovorio: ‘Semiallahu limen hamideh’, mi bismo ostali stojeći sve dok ne bismo vidjeli da je spustio svoje čelo na zemlju, potom bismo ga slijedili.” Semura b. Džundub prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ne pretičite imama tokom namaza s rukūom i sedždama, neka on vas pretekne (čineći ih).”

Imam Ibn Hadžer bilježi od jednog hadiskog stručnjaka da je otputovao u Damask želeći stjecati znanje pred poznatim učenjakom u to vrijeme. Čitao je hadise u njegovom prisustvu, ali je učitelj uvijek bio iza zastora. Nakon što ga je dugo podučavao i primijetio da pokazuje veliku brižnost za naukom, odmaknuo je zastor koji je bio između njih. Učenik se iznenadio kada je vidio da njegov učitelj ima magareću glavu! Učitelj mu reče: “Sinko moj, dobro se pazi da ne pretičeš imama. Kada sam čuo hadis u vezi s preticanjem imama, gotovo da nisam povjerovao da se takvo nešto može desiti, te sam preticao imama. Sada izgledam kao što vidiš.” A Allah najbolje zna!
Odgovori
#23
Pitanje: Kada je bolje klanjati vitr-namaz: nakon jacije ili pred sabah?

Odgovor: Vitr je dozvoljeno klanjati nakon jacija-namaza pa do pred zoru. Ibn Munzir , Ibn Hazm , Ibn Abdulberr , Ibn Rušd i Ibn Kudama navode konsenzus učenjaka u vezi s ovim pitanjem. Ebu Basra prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah vas je počastio još jednim namazom, a to je vitr. Klanjajte ga između jacije i sabaha.” Ebu Seid prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Klanjajte vitr prije zore.” U hadisu koji prenosi Ibn Omer navodi se: “Preduhitrite zoru vitr-namazom.” Aiša prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao vitr-namaz ponekad početkom, nekad sredinom, a nekad krajem noći, a pred svoju je smrt klanjao pred nastupanje zore.

Vitr-namaz je, u globalu, bolje klanjati krajem noći. Međutim, ako se osoba pribojava da će prespavati do zore, tada je bolje klanjati vitr-namaz prije spavanja ili poslije jacija-namaza. Džabir prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko se boji da neće ustati u zadnjem dijelu noći, neka klanja vitr-namaz početkom noći. Ko očekuje da će ustati u zadnjem dijelu noći, neka tada klanja vitr. Namazu koji se klanja na kraju noći prisustvuju (meleki).” Citirani hadis usklađuje značenja svih predaja u kojima se spominju različita vremena klanjanja vitr-namaza. Imam En-Nevevi u komentaru ovog hadisa kaže: “U njemu se nalazi jasan dokaz o tome da je bolje odgoditi vitr-namaz do zadnjeg dijela noći ako osoba očekuje da će ustati u tom vremenu, ali ako ne očekuje da će se probuditi krajem noći, tada je bolje klanjati vitr ranije, što je ispravno mišljenje.” A Allah najbolje zna!
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Četiri pitanja i odgovora Media 2 315 06-01-2023.23:15
Poslednja Poruka: Media
Question Pet pitanja i odgovora Media 4 404 06-01-2023.23:06
Poslednja Poruka: Media
Question Pitanja i odgovora o namazu Media 1 263 06-01-2023.19:17
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: