Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pitanja i odgovora o namazu
#1
Question 
1. Naklanjavanje propustenih namaza

Pitanje: Da li se namazi propusteni zbog posla mogu naklanjavati? Da li ih covjek moze naklanjavati na bilo kojem mjestu i u bilo kojem polozaju: sjedeci, lezeci, u mislima i sl.?

Odgovor: Namazi se moraju klanjati u propisanim vremenima, i nije nije dopusteno zbog posla izostavljati namaze pa ih naklanjavati; to je veliki grijeh. Propisani (farz) namazi moraju se klanjati u stojecem polozaju cineci ruku’ i sedzdu; nije dopusteno klanjati u sjedecem polozaju, osim ako covjek nije u mogucnosti da stoji, a Allah najbolje zna.

***

2. Kako da zena pokrije svoje tijelo u namazu

Pitanje: Da li je dopusteno da se zeni u namazu vide stopala? Odnosno, je li dovoljno da obuje carape? Allah vas nagradio*

Odgovor: Zena u namazu treba pokriti svoja stopala odjecom u kojoj klanja, bez obzira imala carape ili ne imala. Pitanje smo razmatrali na audio -kasetama na kojima smo govorili o propustima i greskama zena.

***

3. Naklanjavanje propustenih rekata u dzematu

Pitanje: Kako ce covjek koji zakasni u dzemat klanjati propustene rekate?

Odgovor: Onaj ko zakasni na odredjeni broj rekata u obzir ce uzeti broj rekata na koje je stigao od prvog rekata koji je klanjao za imamom, a nakon sto imam preda selam klanjat ce propustene rekate. Dakle, slijedit ce imama u svemu dok on ne preda selam, zatim ce samostalno zavrsiti namaz. Na primjer, ako stigne na cetvrti rekat, slijedit ce imama na zadnjem sjedenju, pa ce, nakon sto imam preda selam, ustati na drugi rekat (imamov cetvrti rekat tretira kao njegov prvi rekat), zatim ce, poslije drugog rekata, sjesti na tesehhud, a nakon toga ce normalno zavrsiti svoj namaz kao da nije ni klanjao iza imama.

Isti je slucaj sa svim namazima, bez obzira na rekat na koji covjek stigne. Broj sjedenja se u ovom slucaju razlikuje od namaza do namaza, ali i od toga na koji je rekat covjek stigao. Prilika je napomenuti da se, po vecini ucenjaka, na rekat stize time sto se bar jednom izgovori predvidzeni zikr na ruku’u (subhane Rabbijel -azim), prije nego sto se imam pocne dizati sa ruku’a.

***

4. Bezrazlozno odgadjanje namaza osobina je licemjera

Pitanje: Da li je bezrazlozno odgadjanje namaza do njegovog zadnjeg vremena osobina licemjera? Molim vas da ono sto kazete potkrijepite dokazima iz Kur’ana i hadisa. Allah vas nagradio!

Odgovor: Da, bezrazlozno odgadjanje namaza do njegovog zadnjeg vremena jeste osobina licemjera. Neki islamski ucenjaci pozivaju se na konsenzus pravnika o ovom pitanju. Uzviseni Allah o licemjerima kaze: “A kada ustaju namaz da obave, lijeno se dizu.” Lijen covjek neklanja namaz u njegovom prvom vremenu, vec odgadja, kao kao i sve druge poslove.

Neki su ljudi usli kod Enesa b. Malika i primjetili da se priprema da klanja ikindija-namaz u prvom vremenu. Pitali su ga u vezi s tim, a on je odgovorio: “Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio je: *To je namaz licemjera, i on s ikindija- namazom ceka zalazak sunca, pa kada ono bude izmedzu dva sejtanska roga, ustane i na brzinu klanja cetiri rekata, a Allaha u njima skoro da i ne spomene.” Navedeni hadis jasno ukazuje da je odgadjanje namaza do isteka njegovog vremena svojstvo licemjera.
Odgovori
#2
5. Je li obaveza prouciti ezan ukooliko se ne klanja u prvom namaskom vremenu

Pitanje: Ako namaz ne klanjam u njegovom prvom vremenu, jesam li duzan prouciti ezan?

Odgovor: Ezan je simbol dini-islama, i ne treba ga nikada izostavljati. Buharija i Muslim zabiljezili su da je Enes b Malik pripovijedao: “Kada bi dosao u neko mjesto, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sacekao bi zoru, i ako bi cuo ezan, otisao bi na drugu stranu, a ako nebi cuo ezan, napao bi stanovnike toga mjesta.” Hadis jasno ukazuje na odliku i mjesto ezana u islamu.

Onaj ko klanja zasebno ili sa svojom porodicom u dzematu, proui ce ezan i ikamet. Ako to ne ucini, namaz ce biti ispravan, ali nije lijepo postupio. Kao dokaz islamski ucenjaci koriste hadis Ukbeta b. Amira el-Dzuhenija u kome stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah se cudi pastiru koji na planinskom vrhu prouci ezan i klanja. Uzviseni Allah kaze (Svojim melekima): “Pogledajte Moga roba, proucio je ezan i uspostavio namaz, Mene se boji, oprostio sam mu i uveo ga u Dzennet” A Allah najbolje zna.

***

6. Zikr nakon namaza

Pitanje: Koji zikrovi se uce poslije obaveznih namaza, i koji je njihov redosljed? Allah vas nagradio!

Odgovor: Nakon selama tri puta se izgovori estagfirullah, zatim se prouci: “Allahumme entesselam ve minkesselam, tebarekte ja zeldzelali velikram.” Nakon se po trideset i tri puta izgovori: subhanAllah, elhamdulillah i Allahu ekber, sto se zaokruzi na sto rijecima: la ilahe ilellahu vehdehu la serike lehu… Potom se prouci Ajetul -kursija, pa tri zadnje sure.

Ko o tome zeli saznati vise detalja neka vidi knjigu “Svojstva Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, namaza”, str.173-182 ili str.259-269 u novom izdanju.

***

7. Prekidanje namaza u slucaju nuzde

Pitanje: Kakav je odnos u vezi s prekidanjem namaza u slucaju nuzde? Ako sam, na primjer, na kijamu ili ruk’u, hocu li jednostavno prekinuti namaz i zamoliti za oprost pa po obavljenoj potrebi poceti iz pocetka? Allah vam podario najvise stupnjeve u Dzennetu!

Odgovor: Kada postoji serijatski validno opravdanje za prekidanje namaza dovoljno je predati selam na desnu i lijevu stranu, na osnovu Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, rijeci: “Kljuc namaza je abdest, njegov pocetak je tekbir, a zavrsetak selam.” Ako nema dovoljno vremena da preda selam na obje strane, dovoljno je predati selam samo na desnu stranu, jer predavanje selama na desnu stranu je rukn namaza, za razliku od predavanja selama na lijevu stranu, sto je sunet.

Ibn Munzir poziva se na konsenzus islamskih ucenjaka o tome da je dopusteno predavanje selama na samo desnu stranu. Imam Davudi tvrdi: “Onaj ko preda selam na samo jednu (desnu) stranu, upotpunio je namaz po konsenzusu islamskih ucenjaka.” Ako, pak, situacija zahtijeva brzu reakciju, dovoljno je srcem zanijetiti prekidanje namaza ili jednostavno reagirati shodno datoj situaciji.

Ovakav namaz mora se iznova zanijetiti i klanjati, a Allah najbolje zna.

***

8. Ucenje zikra izmedzu namaza prilikom njihovog spajanja

Pitanje: Kada spoji namaze, treba li putnik uciti zikr poslije svakog namaza ili je dovoljno da zikr prouci jednom? Takoder, ako covjek propusti neki namaz pa ga naklanja prije namaza cije je vrijeme vec nastupilo, hoce li zikr uciti poslije naklanjanog namaza ili samo jednom tj. nakon sto obavi oba namaza?

Odgovor: Kada spoji namaze, putnik ce prouciti zikr jednom, i to nakon zadnjeg namaza. A kada naklanjava, covjek treba uciti zikr za svaki namaz posebno, a Allah najbolje zna!

Pitanja i odgovori preuzeti iz knjige “Fetve – pravne decizije (pitanja i odgovori)” – knjiga u kojoj su sabrani odgovori od dr. Safeta Kuduzovića
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Star Pitanja i Odgovori ( Safet Kuduzović ) Media 22 1.534 06-03-2023.13:04
Poslednja Poruka: Media
Question Četiri pitanja i odgovora Media 2 315 06-01-2023.23:15
Poslednja Poruka: Media
Question Pet pitanja i odgovora Media 4 404 06-01-2023.23:06
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: