Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Šta doviti da dobijemo potomstvo ?
#1
Question 
PITANJE:

Selam alejkum. Zamolila bih vas da me uputite. Dragi Allah nas je stavio na iskušenje kada je potomstvo u pitanju jer smo u braku 6 godina braka a nemamo svoga evlada. Ja vas molim za uputu šta doviti i kad i koji hajr činiti ne bi li nam se želja ispunila. Da vas dragi Allah nagradi i podari svaki hajr.

Odgovor:
Ve alejkumusselam

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Prije svega trebamo znati da smo mi samo robovi Uzvišenog koji moraju da se potčine Njegovoj stvaralačkoj i šerijatskoj volji. Uvijek je bilo i biće samo onako kako Allah hoće.

Svemudri Allah je u Kur’anu ljude po pitanju potomstva podijelio na 4 kategorije i mora uvijek biti neko u nekoj od njih. Jednima daje mušku, drugima žensku, trećima mušku i žensku djecu a četvrte ostavlja bez poroda.Tako je spomenuo Uzvišeni u 49.i 50.ajetu sure Eš-Šura.
To nam s druge strane nikako ne daje za pravo da gubimo nadu u Allahovu milost i potomstvo kao rizk od Njega međutim mora insan imati na umu da šta god uradili možda smo ipak u posljednjoj kategoriji.

Razumijem Vas odlično jer smo bili iskušani istim iskušenjem pa ću Vam nakon ove bitne napomene dati nekoliko praktičnih savjeta koji bi mogli pomoći:
– Dova Allahu bez odustajanja pogotovo u vremenima i prilikama kada je dova primljena.
Ovdje posebno mislim da dovu iz Vaših srca a ne neku šablonsku jer ne postoji posebna dova za potomstvo. U suri el-Enbija možete naći dovu kojom je Zekerija, alejhisselam, dovio ali uvijek je bolje otvoriti srce svom Gospodaru i svojim riječima iskreno i ponizno Mu se obratiti.
-Puno istigfara uz maksimalno izbjegavanje grijeha.
– Osloniti se na Allaha i vjerovati da je za nas najbolje ono što nam Sveznajući odabere.
-Korištenje onoga što je u medicini dokazano da pospješuje plodnost od lijekova i metoda.
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.
Odgovori


Skoči na Forum: