Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Šta je sunnet kada neko iz bliže familije umre ?
#1
Question 
PITANJE 141:

Es-Selamu alejkum!

Da li postoji neko određeno pravo kada neko iz bliže familije pogine ili umre postoje kod nas adet da se dolazi na žalost, kako gosta dočekati ispratiti i čime ga poslužiti ? Da vas Allah nagradi. Esselamu alejkum.

ODGOVOR 141:

Es-Selamu alejkum!

Lijepo je porodici umrlog izraziti saučesće riječima: 

“Inne lillahi ma ehaze ve lillahi ma eata, ve kullu šejin indehu li edželin musemma, fasbir vehtesib.” U prijevodu: “Allahu pripada ono što je dao i uzeo. Svaka stvar kod Allaha ima svoj određeni rok. Strpite se i očekujte nagradu od Allaha!” (Buhari).

Međutim, nisu ispravne današnje klasične posjete porodici umrlog, koji pripremaju hranu za goste, kako na dan ukopa tako i nekoliko narednih dana nakon ukopa.

Veliki hanefijski pravnik Ibn-Hummam kaže: “Pokuđeno je ići na obrok porodici umrlog, jer se gozba priprema u veselju a ne u žalosti. Ovakva gozba je ružna novotarija.” (Vidjeti: Serhu fethil-kadir, 2/142). Slično ovome rekao je hanefijski hadiski stručnjak Seharenfuri. (Vidjeti: Bezlul-medžhud, (14/99). Imam Zerkesi kaže: “Pohvalno je pripremiti hranu porodici umrlog, a njima nije dozvoljeno pripremati hranu drugima.” (Vidjeti: Serhuz-Zerkesi, (2/357-358).

Dakle, sunnet je pripremiti hranu za porodicu umrlog. Abdullah b. Džafer kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Pripremite hranu za Džaferovu porodicu. Snašla ih je nevolja.” (Edu Davud i Ibn-Madže sa ispravnim lancem prenosilca).

Ako porodica umrlog posluži pridošle goste kahvom ili sokom neće smetati, inša-Allah, ali bez pripreme hrane, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (03.11.2004)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Kada su džuma i bajram u istom danu Media 1 94 28-12-2023.18:52
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Kada se petkom uslišava dova? Media 1 349 06-02-2023.19:54
Poslednja Poruka: Media
Question Kada je djevojčica obavezna da nosi hidžab? Media 0 431 29-12-2022.22:31
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: