Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Šta je avret žene pred ženom ?
#1
Rainbow 
Selam alejkum!

Interesuje me koje dijelove tijela žena smije a koje ne smije pokazati drugoj ženi? Šta je to avret od žene prema ženi?

Ve alejkumus-Selam!

Po ovom pitanju islamski učenjaci imaju tri mišljenja:

Prvo: Avret žene pred ženom muslimankom je od pupka do koljena. Ovo mišljenje zastupa izrazita većina učenjaka hanefijske, malikijske, šafijske i hanbelijske pravne škole. Vidjeti: El-hidaje, 4/370, Revdatut-talibin, 7/25, El-mugni, 6/562, El-insaf, 8/24 i Mevahibul-dželil, 1/499.

Drugo: Avret žene pred drugom ženom je isti, kao avret žene pred njenim mahremima (ocom, bratom, amidžom itd.) Ovo je jedno od dva mišljenja koja se navode od imama Ebu-Hanife. Vidjeti: El-hidaje, 4/370, Tekmilu šerhi fethil-kadir, 10/30 i El-mebsut, 10/147.

Treće: Avret žene pred drugom ženom je samo njen spolni organ i stražnjica. Ovo mišljenje je odabrao imam Ebu-Muhammed Ibn-Hazm u svome djelu El-Muhalla, 10/32.

Allah najbolje zna, ali je drugo mišljenje imama Ebu-Hanife da je avret žene pred ženom isti kao avret žene pred njenim mahremima, najjače i najsigurnije. Međutim, oko ovoga pitanja postoji, također, razilaženje.

Najjače je ono što zastupa većina učenjaka hanefijske, malikijske, hanbelijske pravne škole, da je avret žene pred njenim mahremima ono što se obično pokazuje kao: kosa, vrat i oko vrata, stopala, šake sa podlakticama.

Najpreciznije što se može kazati po ovom pitanju je da žena može otkriti pred svojim mahremima djelove tjela koji se peru pri abdestu ili nešto više od toga, kao dio potkoljenice, dio nadlaktice, gornji dio grudi neposredno ispod vrata, a Allah najbolje zna.

Ovo mišljenje sam odabrao iz nekoliko razloga:

1. Jer nema jasnog argumenta koji ukazuje da je avret žene pred ženom od pupka do koljena.

2. Analogija koju koriste neki pravnici kada kažu da je avret žene pred ženom kao avret muškarca pred muškarcem (tj. od koljena do pupka), je analogija sa vidnom razlikom, pa nije prihvatljiva.

3. Ove dijelove tijela je logično otkriti pred ženama, dok njihovo pokrivanje izaziva poteškoću, a za njihovim otkrivanjem nema nikakve potebe.

Što se tiče mišljenja imama Ibn-Hazma ono nije prihvatljivo i nije mi poznat neko drugi od učenjaka da je kazao slično tome, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Da li glas žene spada u njen avret ? Media 0 107 29-12-2023.19:20
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Da li je ženi dozvoljeno uljepšavanje pred proscem ? Media 0 100 29-12-2023.19:12
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Ramazanske fetve za žene Media 5 198 25-12-2023.11:56
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: