Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pitanje u vezi kadera i slobodne volje
#1
Question 
PITANJE: Selam alejkum! Koliko je određena sudbina, zapravo šta je sve određeno i zapisano svakom čovjeku? Da li je to samo dan i čas rođenja i smrti, nafaka ili je sve već određeno? Kako se tumači kadā i kader? Sudbina. Jer, dova može promijeniti sudbinu, je li tako? Znači li to da će se ono što nije zapisano desiti ako neko dovi pa se desi? U kolikoj smo mjeri slobodni donositi odluke? Da li je i izbor bračnog druga i zanimanja već određen i zapisan ili to mi ispisujemo? Šta je zapisano, a šta nije? Znači li to da neko ko se ne oženi može reci da mu je tako suđeno ili ne? Trebamo li da vjerujemo da sve što se dešava, dešava s razlogom i da je već određeno. Koliko toga i šta?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam Sve je zapisano i sve je određeno, ali na način kako je to Allahovom objavom pojašnjeno. Vjerovati u Allahovu odredbu podrazumijeva vjerovanje da je Allah sve unaprijed znao jer on ama baš sve (sadašnje, prošlo, buduće, moguće..) zna, zatim da je Allah zapisao ono što je znao da će se desiti, zatim da je Allah htio svojim stvaralačkim htjenjem da se to desi tj dopustio, te da Allah stvara stvari onda i onako kako se dešavaju i kako je na osnovu Njegova znanja i htjenja već zapisao.

Ovo podrazumjeva dvije bitne stvari:
1. Čovjeku je ostavljen izbor samo po pitanju onoga što je šerijatom propisano da uradi ili ne uradi pa da na osnovu toga bude nagrađen ili kažnjen jer je sam htio, izabrao i uradio i niko ga na to nije prisilio.

2. Allah je znao šta će čovjek izabrati pa mu je to unaprijed zapisao i dešava se naspram tog pisanja ali ga nije na to prisilio već mu je zapisao ono što je čovjek sam izabrao i uradio, unaprijed.

Sve ostale životne situacije su od Allaha određene i propisane na isti ovaj način ali ih je Allah odredio iz Svog znanja i mudrosti te čovjek nalazi ono što mu je propisano i nem izbora osim da na blagodatima bude zahvalan a na iskušenjima strpljiv.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Pitanje o uklanjanju dlaka ? Media 0 158 06-01-2023.23:47
Poslednja Poruka: Media
Question Pitanje o intimnim odnosima Media 0 166 07-12-2022.19:55
Poslednja Poruka: Media
Question Pitanje o padu bošnjačkog nataliteta Media 0 303 28-10-2022.11:26
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: