Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pitanje o uklanjanju dlaka ?
#1
Question 
Htio bih vas pitati nešto o uklanjanju dlaka. Koliki je period (koliko smije proći vremena) da je dužnost otkloniti dlake što se tiče stidnih mjesta kao i ispod pazuha? I da li se smiju dlake kod muškarca sa drugih mjesta na tijelu otkloniti, kao dlake s leđa ili prsa?

Bismillah. 
 
El-hamdu lillahi Rabbil-‘alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala nebijjina Muhammed, ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme'in. 
 
Otklanjanje dlaka sa stidnih mjesta kao i ispod pazuha je od urođene vjere (fitre), tj. vjere na kojoj je Uzvišeni Allah stvorio čovjeka. Te radnje činili su svi vjerovjesnici i poslanici, na njima su se složile sve objave, tako kao da su te stvari postale prirodne i normalne stvari kod svakog čovjeka. (Eš-Ševkani, Nejlul-evtar, 1/109) U ovim prirodnim, urođenim radnjama, od kojih su i otklanjanje dlaka sa stidnih mjesta i ispod pazuha, postoje mnoge dunjalučke i ahiretske koristi i od njih su i uljepšavanje izgleda, kao i čišćenje tijela. (El-Munavi, Fejdul-Kadir, 1/38) Što se tiče sječenja noktiju, potkraćivanja brkova, uklanjanja dlaka ispod pazuha i oko stidnog mjesta, ne postoji određeno vrijeme kako često to treba raditi.

Potreba je ta koja određuje vrijeme, tako kada se ukaže potreba da se ukloni bilo šta od spomenutog, tada se to treba i uraditi. Međutim, ništa od spomenutog ne bi se trebalo ostaviti duže od četrdeset dana zbog hadisa Enes b. Malika, radijallahu te'ala ‘anh, u kome kaže: “Određeno nam je da skraćivanje brkova, sječenje noktiju, uklanjanje dlaka ispod pazuha i oko stidnog mjesta, ne ostavimo duže od četrdeset noći.” (Muslim, 257) Što se tiče uklanjanja dlaka s prsa ili leđa, nije mi poznato nešto iz Sunneta u vezi toga, a osnova je da je dozvoljeno zbog čistoće tijela i uljepšavanja izgleda. Ukoliko neko poznaje nešto vjerodostojno iz Sunneta na ovu temu, volio bih da me okoristi i uputi na to. Ve billahi-t-tevfik!

Hajruddin Ebu-Muhammed, prof.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Pitanje u vezi kadera i slobodne volje Media 0 215 06-01-2023.23:12
Poslednja Poruka: Media
Question Pitanje o intimnim odnosima Media 0 206 07-12-2022.19:55
Poslednja Poruka: Media
Question Pitanje o padu bošnjačkog nataliteta Media 0 356 28-10-2022.11:26
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: