Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poremećaj menstrualnog ciklusa zbog kontracepcijskih tableta
#1
Question 
Citat:Koristim kontracepcijske tablete i to mi uzrokuje poremećaj menstrualnog ciklusa tako da se pojavljuje krvarenje koje traje tri ili četiri dana, ili pak kapljice koje se povremeno pojavljuju u toku cijelog mjeseca, tako da ne znam da li je to krv hajza ili istihaze. Zanima me da li sam dužna za svaki namaz mijenjati uložak, naročito ako sam duže vremena van kuće, da li je dovoljno da se abdestim za svaki namaz ako ne mogu promijeniti uložak, s obzirom na to da mi se to jako često dešava?

Ukoliko se menstrualni ciklus poremeti tako da se ne pojavljuje u ustaljenim intervalima, ne prepoznaje se njegov početak niti završetak, period ciklusa odredit će se na osnovu specifičnih svojstava krvi koja se pojavljuje. Krv hajza je crna ili tamna, neugodnog mirisa, njeno curenje obično prati bol u stomaku, gušća je od krvi istihaze, ne gruša nakon što se pojavi za razliku od krvi istihaze. Krv sa spomenutim svojstvima tretira se hajzom. U vremenu kada se pojavi takva krv žena će ostaviti namaz i post, a kada prestane, uzet će gusul, pa i ako se pojavljuje u isprekidanim intervalima zbog poremećaja uzrokovanog tabletama. Krv koja nema spomenuta svojstva tretira se istihazom.

Da se period hajza određuje na osnovu specifičnih svojstava krvi ukazuje predaja Fatime bint Ebu Hubejš, radijallahu anha, u kojoj se navodi kako se požalila Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na neprekidno krvarenje, a Poslanik joj kaza: "Kada se pojavi krv hajza, to je crna, prepoznatljiva krv, tada ostavi namaz, a kada se pojavi druga krv, abdesti se (i klanjaj) jer to je krv iz vene." (Ebu Davud, br. 304; Nesai, br. 215)

Ako se dogodi da ukupan period izlaska krvi sa svojstvima hajza u isprekidanim intervalima sumarno pređe najduži period hajza, a to je petnaest dana u jednom mjesecu, krv koja se pojavi nakon toga tretirat će se istihazom, a ne hajzom.

Žena u istihazi oprat će se i zaštititi higijenskim uloškom kako bi spriječila curenje krvi i abdestit će se za svaki obavezni namaz.

Prema jednom dijelu učenjaka, osoba koja ima konstantno curenje nije dužna za svaki namaz čistiti se i uzimati abdest, osim ako abdest pokvari na neki drugi način mimo trajnog curenja. To je stav malikija i predstavlja veliko olakšanje osobama koje su time iskušane. Malikijski učenjak Dirdir navodi: "Sve nečisti od kojih je teško sačuvati se kada je u pitanju namaz i ulazak u džamiju toleriraju se... Konstantno curenje je curenje koje se dešava bez kontrole a kvari abdest, kao što je mokraća, tekućina koja se pojavljuje pri nadražaju, sperma, curenje iz debelog crijeva, to se tolerira i nije nužno prati se (za svaki namaz), ako je curenje konstantno u toku dana." (Eš-Šerhus-sagir, 1/72)

Prema tome, bolje je da žena u istihazi promijeni uložak prije abdesta za svaki obavezni namaz, kao što zahtijeva većina učenjaka, međutim, ako joj to predstavlja napor i teškoću, neće mijenjati uložak pred svaki abdest, osim ako postoji poseban povod, kao što je curenje krvi van uloška.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Post i gutanje tableta Media 1 248 06-02-2023.15:28
Poslednja Poruka: Media
Question Boji se mraka zbog straha Media 0 229 17-01-2023.11:05
Poslednja Poruka: Media
Question Operacija zbog povećanja grudi? Media 0 336 07-01-2023.16:27
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: