Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post i gutanje tableta
#1
Question 

Pitanje:

Selam Alejkum!
Moja majka je srčani bolesnik već dugi niz godina (hronična bolest). Unazad godinu dana je dobila lijek za srce koji joj pomaže a koji mora popiti svaki dan u podne. Ona trenutno posti tako što taj lijek popije ujutru prije zapaštanja, no to nije pravilan način uzimanja tog lijeka ali ona jako želi postiti. Ona ima pitanje da li je moguće da taj lijek popije "nasuho" , samo ga stavi u usta i proguta bez vode u podne, i da li će joj to pokvariti post. Napominjem da ona neće moći da naposti ramazan jer će uvijek morati piti taj lijek. Koje je rješenje u ovakvom slučaju?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Gutanje tablete, makar bilo i "nasuho" kvari post. Ako je osoba trajno onesposobljena postiti, pa time i napostiti propuštene dane posta, zbog prirode svoje bolesti i nemogućnosti prilagođavanja uzimanja lijekova vremenu posta, rješenje je u plaćanju fidje, tj. za svaki propušteni dan posta nahraniti jednog siromaha (oko 10 KM dnevno), sukladno riječima Uzvišenog Allaha: "...a onome od vas koji bude bolestan ili na putu - isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose - otkup je da jednog siromaha nahrane (za svaki dan propuštenog posta). A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite." (El-Bekare, 184)
Odgovori
#2
Uzimanje tableta za vrijeme posta?

Pitanje: Da li ću pokvariti post ako popijem tabletu koju moram uzeti na vrijeme? Pijem te tablete dva puta dnevno, ali mi je rano da je popijem ujutro na sehur? Odgovor: Pijenje tablete kvari post bez obzira na to da li čovjek popio tabletu koristeći vodu ili bez vode. Ovo spominjemo jer postoji mnogo ljudi koji su ubijeđeni da ako tabletu popiju ‘’na suho’,’ tj. bez vode, da time nisu pokvarili svoj post. Ovo ubjeđenje je neispravno i neutemeljeno. Bilo šta da čovjek svjesno proguta u toku posta, njegov post će biti pokvaren.

Ako vam je pijenje tableta obavezno, i ako vam to sugerira povjerljiv i kompetentan doktor, vi ste tada u kategoriji bolesnika koji imaju pravo da ne poste. Vama je obaveza da nakon ozdravljenja, ako je vaša bolest od onih bolesti za koje se očekuje ozdravljenje, napostite propuštene dane. A ako se, pak, radi o hroničnom oboljenju, za koje povjerljivi i kompetentni doktori kažu da je neizlječivo i da tokom cijele godine morate piti te lijekove, tada ćete vi nakon ramazana za svaki propušteni dan nahraniti po jednoga siromaha.
A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Post drugog dana Bajrama Media 0 1.513 29-12-2023.20:16
Poslednja Poruka: Media
Question Ramazan post i otkup Media 1 242 07-01-2023.15:44
Poslednja Poruka: Media
Question Majka mi zabranjuje dobrovoljni post i namaz Media 1 281 17-11-2022.09:14
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: