Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da li da se pokrijem
#1
Question 
PITANJE: Prije godinu dana sam počela klanjati i posvetila se učenju o dragoj nam vjeri a ubrzo sam se i udala za vjernika. Ali nisam pokrivena. Naime, živim u Holandiji i kako sam tek došla tek sam počela učiti jezik pa mislim da će mi biti teško napredovati u ovoj nemuslimnaskoj zemlji kao pokrivenoj ženi. Htjela bih prvo nešto omogućiti i ostvariti radi vjere, radi svih sestara u ovoj zemlji a naravno i za sebe i svog čovjeka kako bi mogli imati djecu i svoj dom. Molila bih vas da mi odgovorite i da me posavjetujete. Pomalo me i sramota što nisam pokrivena.

ODGOVOR: Hvala Allahu Koji vas je uputio na pravi put. Molim Uzvišenog Gospodara da vas učvrsti u vjeri i da vaš brak učini uzoritim islamskim brakom. Jasno mi je u kakvoj sredini živite i u kakvim okolnostima praktikujete svoju vjeru. Molim Allaha da vam olakša! Iz vašeg pitanja vidim da vam nije baš svejedno što ste otkriveni i da bi voljeli da nosite odjeću čestitosti. U jednom hadisu Poslanik s.a.v.s. nam otkriva suštinu grijeha i govori nam kako ćemo prepoznati da li je određeno djelo grijeh prema Allahu ili ne. On kaže: «Grijeh je ono djelo koje uzrokuje nemir u vašem srcu i ne biste voljeli da svijet za njega sazna.» Očito je da niste baš smireni zbog nenošenja hidžaba, a smirenost bi došla sa njegovim praktikovanjem.

Drugo, hidžab, draga sestro, nije vezan za vrijeme i prostor. Dužna ga je nositi žena u Saudijskoj Arabiji isto kao i ona u Indoneziji, i ona u Americi i ona u Evropi. Osim što je nepraktikovanje hidžaba grijeh sam po sebi, on uzrokuje i druge grijehe poput privlačenja pogleda prolaznika i obraćanje pažnje na tijelo koje nije pokriveno itd.

Zbog toga, ako već tražite savjet, ja bih vam posavjetovao da i vi obučete odjeću čestitosti i pridružite se onom dijelu muslimanki kojima su Allahov hatur i hatur Njegova Poslanika iznad svega na dunjaluku. Znam kakva je zemlja Holandija, ali isto tako znam da muslimanke u Holandiji nesmetano nose hidžab. Svaki izgovor, traženje razloga i odugovlačenje dolazi vam od šejtana, zbog toga ne slušajte ga. Jedino kada vam je dozvoljeno da ne nosite hidžab jeste u slučaju kada je ugroženavaša lična bezbjednost. A vi najbolje znate da li je ona ugrožena.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Roditelji mi brane da se pokrijem Media 0 181 06-01-2023.23:19
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: