Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roditelji mi brane da se pokrijem
#1
Question 
Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullah!

Čitala sam vašu rubriku pitanja i odgovori i pomislila kako bi možda i meni mogli pomoći i reći mi šta da radim. U vjeri sam godinu dana, redovno klanjam, postim i trudim se da što više saznam o našem dinu. Godinu dana razmišljam da stavim hidžab i odlučila sam da nema razloga više da čekam, želim da se pokrijem. Ali moji roditelji ne žele da čuju. Na svaki mogući način me žele odgovoriti od toga. Kažu mi da je marama novotarija, da mogu biti muslimanka i bez nje, da sam premlada i da ću sebi upropastiti život, da nikad neću moći studirati niti se zaposliti itd. Kako vide da to puno ne utječe na mene počnu me još više odgovarati, pa mi onda kažu da ja nisam za pokrivanja, jer nisam dovoljno “fina”, niti dovoljno znam o islamu, optužuju me da sam sebična i da samo na sebe mislim, jer, kako kažu, sa maramom se nikada neću moći zaposliti i tako njima finansijski pomoći.

Na kraju je babo rekao da će mi tu ideju izbiti iz glave pa makar i silom. Ja ne znam šta da radim, da pričam sa njima ne vrijedi, jer neće da slušaju. Da se nadam da će smekšati… pa mogu se nadati i do vječnosti. Jedino mi ostaje da im kažem da bez obzira na sve ja želim staviti maramu. Je li uredu u ovoj situaciji da im se suprotstavim? Allah vas nagradio za vaš trud. Amin!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam we rahmetullah!

Tvoje roditelje je šejtan u ovoj situaciji iskoristio kao svoje zastupnike jer je on neuspjeo, pa sad se hvata za svaku slamčicu za koju može. Ti se svojim roditeljima, po pitanju ovog i svake stvari ili situacije gdje se zalažu da Allahu budeš nepokorna, nećeš povinovati jer nema pokornosti stvorenju kad pozivaju na nepokornost Stvoritelju. Ti si mlada i počni svoj život kako treba. Dok ovo čitaš, stavi mahramu i više je u svom životu nemoj skidati pred osobama koje ti nisu mahremi.

Tvoji roditelji se koriste raznim metodama zastrašivanja, kao prijetnja silom, opskrbom, degradacijom… ali im neće pomoći. Allah upravlja svim situacijama. Ti ih upozori na Allaha i Njegovu silu, reci im da Allah opskrbu određuje i da On opskrbu daje. Zamisli, ko je spojio tvoju pupčanu vrpcu na ispravan način, ko ti je dao da sagorijeva tvoja hrana koju uneseš u želudac? Onaj Koji te je stvorio On će te i opskrbiti. Nemoj da te to pokoleba. Ti se pokrij i na blag način se ophodi sa njima, nemoj da im popustiš. Neće ni tvoja mama niti tvoj babo leći zajedno sa tobom u tvoj kabur i polagati račun umjesto tebe. Sama ćeš stojati pred Allahom, pa zato gledaj Allahov hator. Tvoji roditelj će na početku biti uzrujani ali na kraju će popusti, ako Allah da. Molim Allaha da ti olakša!
A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujić!
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Da li da se pokrijem Media 0 230 07-12-2022.19:57
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: