Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hutba o zekatu
#1
Rainbow 
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, salavat i selam Vjerovjesniku Muhammedu, njegovoj časnoj porodici i plemenitim ashabima.

Poštovana braćo i sestre,

U današnjoj hutbi govorit ćemo o zahvalnosti Stvoritelju na blagodati imetka izvršavanjem imovinskih ibadeta zekata i sadekatu-l-fitra. Ibadet zekata možemo izvršiti i mimo ramazana, ali je kod nas uobičajeno da se izvršava u ramazanu, jer je tako lakše računati vrijeme za zekat, a i dobro učinjeno u ramazanu nosi višestruko uvećanu nagradu, dok se obaveza sadekatu-l-fitra izvršava isključivo tokom mjeseca ramazana, odnosno prije klanjanja ramazanskog Bajram namaza.
Ibadetom zekata duša se čisti od pokuđenih osobina škrtosti, sebičnosti i pohlepe za prolaznim dunjalučkim dobrima, a imovina se njime čisti, štiti i uvećava.

Uzvišeni Allah kaže:

,,…što god vi udijelite, On će to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje“. (Sebe’, 39)
,,A za zekat koji izdvojite da biste Allahovo zadovoljstvo stekli – takvi će dobra djela Svoja umnogostručiti.” (Er-Rum, 39)

Poslanik, s.a.v.s., je rekao:

,,Kada izdvojiš zekat iz svog imetka, štitiš ga i odstranjuješ iz njega ono što je po tebe zlo u njemu.“
,,Zaštitite svoj imetak davanjem zekata.“

Ispravnost zekata uvjetovana je iskrenom namjerom prilikom izdvajanja propisanog iznosa iz imovine koja dostiže iznos nisaba te propisanim mjestom izvršenja, a to je Bejtu-l-mal.
Od momenta propisivanja ove stroge islamske obaveze prvoj generaciji muslimana bilo je jasno da njeno izvršenje organizira Zajednica, o čemu nije bilo dvojbe među njima.

Obaveza organiziranog prikupljanja zekata u Bejtu-l-mal utemeljena je 103. ajetom sure
Et-Tevba:

„Uzmi iz imovine njihove zekat da ih njime očistiš i blagoslovljenim učiniš“.

Vjerovjesnik, a.s., razumio je i u praksi primijenio citiranu Božiju zapovijed kroz instituciju organiziranog prikupljanja zekata u Bejtu-l-mal putem službenih prikupljača. Svi povjerenici koje su Vjerovjesnik, a.s., i pravedne halife poslije njega, slali u različite krajeve kao prikupljače zekata zahtijevali su od muslimana da zekat predaju u Bejtu-l-mal. Nije zabilježeno da su pojedincima dozvolili izdvajanje zekata prema njihovom nahođenju, niti da je bilo ko od njih takvo postupanje smatrao izvršenjem obaveze zekata.
Budući da citirani ajet iz sure Et-Tevba pojašnjava sve ajete koji u općenitoj formi naređuju izvršenje obaveze zekata, oni se trebaju razumijevati i tumačiti u duhu navedenog pojašnjenja.

Na važnost organiziranog prikupljanja zekata u Bejtu-l-mal ukazuje primjer prvog halife Ebu Bekra, r.a., koji je odbacio neutemeljene tvrdnje nekih neukih i zabludjelih pojedinaca i grupa, nakon smrti Allahovog Poslanika, a.s., da će se držati obaveze klanjanja namaza, ali ne i obaveze izdvajanja zekata u Bejtu-l-mal, jer je ta obaveza bila vezana za Poslanika, a.s., te da se, prema njihovim tvrdnjama, ne odnosi na halife i predvodnike Zajednice poslije njega. Hazreti Ebu Bekr je jasno istakao svoju odlučnost da će nastaviti praksu Vjerovjesnika, a.s.:
,,Tako mi Allaha, borit ću se protiv onoga ko pravi razliku između namaza i zekata. Borit ću se protiv svakog ko odbije izdvajanje zekata u Bejtu-l-mal koje je činio u vrijeme Poslanika.”

Treba napomenuti da se argumenti koji govore o šeriatskoj utemeljenosti organiziranog prikupljanja zekata izravno odnose na ustanovu zekata, ali se u tumačenju našeg mezheba isti propis primjenjuje i na sadekatu-l-fitr na temelju analogije, a što je kod nas prihvaćeno i potvrđeno fetvom nadležnih organa Islamske zajednice, budući da su korisnici sadekatu-l-fitra, prema tumačenju učenjaka našeg mezheba, isti kao i korisnici zekata.

Na temelju Poslanikovog sunneta i prakse Hulefai-rašidina jasno je da je islamska vlast (Ulul-emr) nadležna da određuje prioritete prilikom raspodjele prikupljenih sredstava, a ne pojedinci – obaveznici zekata shodno njihovim individualnim, subjektivnim procjenama i željama.

Oživljavanje i afirmacija autentične Vjerovjesnikove, a.s., prakse institucionalnog pristupa pitanju prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra kod nas bilo je od ključnog značaja za očuvanje islama i muslimana u našoj domovini i drugim mjestima gdje žive naši ljudi.

Nosilac tog emaneta kod nas je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i ona taj emanet vrši u sladu s kur'anskim smjernicama – odgovorno i efikasno.
U Fondu Bejtu-l-mal Islamske zajednice postoje fondovi u koje su uključene sve Kur'anom navedene kategorije primalaca zekata i sadekatu-l-fitra.
Zahvaljujući takvom radu Islamska zajednica uživa povjerenje vjernika, što se potvrđuje i konstantnim rastom prihoda u Fond Bejtu-l-mal.

Nekim ljudima to, čini se, smeta. Svakog ramazana, pa evo i ovoga, jave se pojedinci nepozvani, neprozvani i nekompetentni, vođeni sitnim, ličnim interesima i sumnjivim motivima i dovode u pitanje ispravnost ovakve orijentacije Islamske zajednice, i upuštaju se u tumačenje stručnih šeriatskih pitanja, posebno zekata i sadekatu-l-fitra.

Zadnjih godina specijalna meta je sadekatu-l-fitr i neutemeljena tvrdnja kako se ovo davanje mora izvršiti iz „ruke u ruku“. Naravno da to nema šeriatskog utemeljenja, kao što to ni praktično nije izvodljivo.

Recimo na kraju da je ovogodišnji nisab za zekat u Švedskoj 53 400 kruna, a da ja
sadekatu-l-fitr, ovisno o standardu, podijelejen u tri kategorije – 100, 150 i 200 kruna.

Molimo Uzvišenog Allaha da primi naš post, naš sadekatu-l-fitr i naš zekat, kao i naše ostale ibadete.

Amin, ja Rabbe-l-alemin!

Idriz-ef. Karaman, Malmö, 8. april 2022.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Hutba o Ismailu a.s. Media 1 376 22-04-2023.22:03
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: