Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da li se u našim džamijama ispravno klanja ?
#1
Es-Selamu alejkum!!

Da li se u našoj ” bosanskoj džamiji” ispravno klanja džuma namaz ? Pošto neki ljudi izlaze ranije iz džamije (ne ostaju do kraja). Da li je to ispravno i da li se može za one koji klanjaju za imamom do kraja može reći da im to nije ispravno.

Nek te Allah nagradi!

ODGOVOR 202:

Es-Selamu alejkum!

Što se tiče džume-namaza u našim “balkanskim džamijama” ona je ispravna, jer se klanjaju dva rekata džume a prije toga se održi prigodna hutba. Ovo je ustvari Sunnet Poslanika s.a.v.s., i odabranih generacija. Odgovorno tvrdimo, da je velika greška, smatrati džumu namaz u našim džamijama neispravnom. 

Međutim, problem nije u džumi-namazu, već u naklanjavanju ili klanjanju podne-namaza nakon džume. Zato neki muslimani kada imam preda selam nakon drugog rekata džume, klanjaju dva ili četiri rekata sunneta, a neki odmah nakon farza (džumuanskog) izlaze napolje. Tako su oni, ustvari, ostali do kraja, jer džuma-namaz po konsenzusu islamskih učenjaka, završava nakon što imam i muktedije preselame na drugom rekatu džume. 

Ono što se u nas klanja nakon toga (ahiriz-zuhri) nema validne osnove u Kur'anu i Sunnetu i praksi prvih generacija. Uzvišeni Allah je u svakom danu, pa i petku, propisao pet dnevnih namaza, pa nije ispravno klanjati petkom džumu i podne skupa, jer se time opterećuju muslimani i uvodi u vjeru ono što nije od nje, a Allah najbolje zna.
 
Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (30.07.2005)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Kako se klanja džuma namaz? Media 0 123 09-10-2023.12:29
Poslednja Poruka: Media
Question Udaja za muškarca koji ne klanja Media 0 313 16-01-2023.11:55
Poslednja Poruka: Media
Question Kako se klanja dženaza namaz Media 0 318 29-12-2022.22:47
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: