Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Udaja za muškarca koji ne klanja
#1
Question 
PITANJE: Da li se žena privržena islamu može udati za muškarca koji, kako kaže, poštuje vjeru, ali ne klanja iz, kako tvrdi, “opravdanih razloga”?

ODGOVOR: Namaz je stub vjere. Ko prakticira namaz, zapravo prakticira vjeru, a ko ga zanemari, zanemario je dini-islam. Udjel muslimana u islamu određuje se prema namazu; nakon ostavljanja namaza nema islama. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio je: “Islam će nestajati jedan po jedan dio, kad se god koji dio izgubi, ljudi će se hvatati za sljedeći. Prvo što će nestati od islama jeste islamska vlast, a zadnje što će ostati od vjere jeste namaz.” (Ibn Hibban, Ahmed i dr.)

U drugom hadisu stoji: “Prvo što će nestati među ljudima jeste povjerenje, a zadnje što će ostati od vjere jeste namaz.” (Sahihul-džamia) Prvo za šta će čovjek biti upitan na Kijametskom danu jeste namaz: ako namaz bude ispravan, bit će ispravna i primljena ostala djela; ako namaz ne bude ispravan, neće biti primljena ni ostala djela, makar ih bilo mnogo kao morske pjene.

Upozoravajući na opasnost ostavljanja namaza, s jedne, i ukazujući na njegovo mjesto u islamu, s druge strane, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ono što odvaja vjerovanje od nevjerstva jeste obavljanje namaza.” (Muslim) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, također je upozorio: “Granica između nas i licemjera jeste namaz, pa ko ga ostavi, učinio je nevjerstvo.” (Nesai, Tirmizi i dr.) Imam Ibn Hazm konstatirao je: “Od širka nema većeg grijeha od toga da čovjek izostavi namaz ne klanjavši ga dok ne istekne njegovo vrijeme.” Šejhul-islam Ibn Tejmijje govorio je: “Onaj ko izostavlja namaz gori je od kradljivca, bludnika i onoga ko konzumira alkohol i drogu.”

Također je zapisao i ovo: “Ko ne obavi dnevni namaz do zalaska sunca, bilo zbog zauzetosti poslom, lovom ili služenjem učitelju i odbije pokajanje, takav se ubija, po većini islamskih učenjaka.” Imam Zehebi tvrdi: “Ko izostavi namaz isti je kao onaj koji konzumira alkohol i čini nemoral (…) Ko ustraje na izostavljanju namaza veliki je nesretnik, propalica i prijestupnik.”

Nakon navedenih, ali i brojnih drugih argumenata i izjava islamskih učenjaka vidimo u kakvoj se nevolji nalazi čovjek koji ne obavlja namaz. Stoga, muslimanka se ni u kom slučaju i ni pod kakvim okolnostima ne smije udati za čovjeka koji ne klanja.

Lijepo je i obavezno poštovati vjeru, ali to nije dovoljno. Dobro srce i lijepa duša ne mogu nadomjestiti praktično ispoljavanje islama, već se njihova ispravnost vrednuje prema izvršavanju propisanih obredoslovlja. U islamu ne postoji razlog zbog kojeg je dopušteno svjesno izostaviti namaz. Ako borba na bojnom polju nije valjan razlog za ostavljanje namaza, onda za to ne postoji validan i razuman razlog. Međutim, šejtan neke ljude veoma vješto obmane i zavede, pa se pozivaju na nekakve “opravdane razloge”, a Allah najbolje zna.

Pitanja i odgovori su preuzeti iz knjige “Fetve – pravne decizije (pitanja i odgovori)” – knjiga u kojoj su sabrani odgovori od dr. Safeta Kuduzovića
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Kako razumjeti hadise koji su naizgled oprečni Media 0 102 25-12-2023.17:50
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Lijekovi koji sadrže alkohol Media 0 81 25-12-2023.11:43
Poslednja Poruka: Media
Question Kako se klanja džuma namaz? Media 0 118 09-10-2023.12:29
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: