Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako se klanja džuma namaz?
#1
Question 
Kako se klanja džuma namaz?

PITANJE: Es-selamu alejkum, Interesuju me propisi džuma namaza, konkretno klanjanje kako ide redoslijed, da li ide 4 sunneta, pa hutba pa 2 farza pa onda opet 4 sun-sunneta i time završavamo? I šta se klanja za imamom, a šta samostalno?

ODGOVOR: We alejkumusselam we rahmetullah we berakatuh. Hvala Uzvišenom Allahu.

Redoslijed klanjanja namaza i hutbe na džumi:

1. Prije džume namaza (tj. farza) i hutbe nema pritvrđenog sunneta. Ono što se može razumjeti iz govora i postupaka Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, njegovih ashaba i kasnijih generacija jeste da prije džume čovjek može klanjati koliko god hoće opću nafilu (dva po dva). Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve selleme, u hadisu kojeg je zabilježio imam Buhari (910) od Selmana El-Farisija, radijallahu anhu: „Ko se petkom okupa, očisti što bolje može, kosu namaže uljem ili se namiriše, potom porani (u džamiju) i ne rastavi ni dvojicu prisutnih u džamiji, klanja koliko može, a zatim, kada imam izađe na minber, šuti, bit će mu oprošteni grijesi počinjeni između tog i drugog prošlog džuma-namaza.“

Iz ovog hadisa razumijemo da prije džume ne postoji neka specifična nafila. Čovjeku je dozvoljeno da klanja koliko god hoće (dva po dva rekata, tj. poslije svakog drugog rekata potrebno je sjesti, poručiti et-tehijjatu, salavate i dovu i donijeti selam) i koliko god je u stanju.

2. Nakon toga, kada se prouči ezan, počinje hutba. Imam će održati dvije hutbe i rastaviti ih kratkim odmorom odn. sjedenjem.

3. Nakon hutbe, prouči se ikamet i klanjaju se dva rekata džume namaza u džematu. Na oba rekata imam uči glasno Fatihu i jednu suru.

4. Nakon džume namaza, poželjno (sunnet) je klanjati dva ili četiri rekata pritvrđenog sunnet namaza. Za ovo postoje dva hadisa:

– Abdullah ibn Omer, radijallahu anhuma, prenosi da Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve selleme, „poslije džume namaza nije klanjao ništa dok se ne bi vratio (kući), gdje bi klanjao dva rekata.“ (Buhari [937] i Muslim [882])

– Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve selleme, rekao: „Kada neko od vas klanja džumu, neka nakon nje klanja četiri rekata.“ (Muslim [881])

Šejhu-l-islam Ibn Tejmijje, njegov učenik Ibn Kajjim i učenjaci Stalne komisije za fetve i drugi eminentni učenjaci kažu da se ova dva hadisa mogu harmonizirati na način da se prvi odnosi na onoga ko klanja nafilu nakon džume u kući, a ovaj drugi se odnosi na onoga ko je želi obaviti u džamiji. U svakom slučaju u ovom pogledu ima širine.

Nakon ovoga nema više nikakvog namaza koji se veže za džumu.

A Allah najbolje zna.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Kako učiti samome sebi rukju? Media 2 1.028 29-12-2023.20:29
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Kako se održava svadba na pravilan način? Media 3 1.347 29-12-2023.20:02
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Kada su džuma i bajram u istom danu Media 1 117 28-12-2023.18:52
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: