Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tko su alimi u islamu?
#1
Question 
Da li su alimi iz svih naučnih oblasti ili samo iz šerijatskih znanosti ?

Es-Selamu alejkum

Kada poslanik savs kaže da Alim u odnosu na pobožnjka kao pun mjesec koji sija u odnosu na zvijezde, da li se misli na Alime iz svih naučnih oblasti ili samo na šerijatske znanosti?

ODGOVOR 241:

Ve alejkumus-Selam!

U ovome hadisu se govori o vrijednosti pobožnjaka i učenjaka u islamskim znanostima budući da bi poređenje između pobožnjaka i stručnjaka u drugim osim vjerskim znanostima bilo dosta neprihvatljivo i nelogično. 
Ova komparacija je učinjena zbog istog cilja koga imaju učenjak i pobožnjak. Svaki se nastoji svojim ibadetima približiti Uzvišenom Allahu, ali pobožnjak uglavnom gleda na kvantitet ibadeta, dok učenjak gleda na kvalitet odazivajući se riječima Uzvišenog: “Da bi vas iskušao ko će od vas ljepše raditi”, a nije kazao: da vas ispita ko će od vas više raditi.

Na osnovu ovoga i drugih hadisa imam Tirmizi je naslovio cjelinu: “Odlike islamskih pravnika nad pobožnjacima” (Vidjeti: Tuhfetul-ahvezi, 7/420).

Na kraju ovoga hadisa stoje riječi Poslanika, s.a.v.s.: “… učeni su nasljednici Allahovih poslanika…”, što jasno ukazuje da se radi o islamskim pravnicima i učenjacima, jer su vjerovjesnici ostavili u nasljede isključivo vjersko znanje.

U jednom predanju koga prenosi Ibn-Abbas stoji da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Islamski pravnik (fekih) je teži šejtanu nego hiljadu pobožnjaka.” Međutim, ovaj hadis je potpuno ništavan. Vidjeti: (Daiful-džamia, str. 581/3987).

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (2005)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Da li je masturbacija tj. onanisanje dozvoljeno u islamu ? Media 7 413 28-10-2022.14:49
Poslednja Poruka: Media
  Ko su mahremi po islamu ? Media 2 251 28-10-2022.12:13
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: