Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skupina prezaduženih kojima se daje zekat
#1
Rainbow 
Svevišnji Allah definirao je kategorije onih koji polažu pravo na zekat i učinio da jedna od tih kategorija budu prezaduženi. Rekao je: “Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! A Allah sve zna i mudar je” (Et-Tevba, 60). Prezaduženi se dijele na dvije vrste: oni koji su se zadužili radi općeg interesa ili rada interesa drugih, kao što je vladao običaj među

Arapima da, kada nastane spor među plemenima zbog dugova i materijalnih pitanja, ugledni ljudi preuzmu taj dug na sebe kako bi pomirili zavađene. Takvima je dozvoljeno primiti zekat dok ne podmire dug koji su prihvatili. Druga vrsta su prezaduženi koji su se zadužili u ličnom interesu. To su oni koji su se zadužili radi stvarne potrebe, ne radi nekog luksuza ili harama a nisu u stanju vratiti dug.

Učenjaci Stalne komisije za fetve na pitanje o prezaduženima koji imaju pravo na zekat rekli su: “Ako bi čovjek posudio određeni iznos koji mu je prijeko potreban, kako bi gradio kuću u kojoj će stanovati, ili da bi kupio odgovarajuću odjeću sebi ili nekom o kome se on brine, poput roditelja, djece, supruge i sl., ili da kupi auto koje bi koristio da radi i zarađuje za sebe i one koji su u njegovoj skrbi, a ne posjeduje sredstva kojima bi podmirio dug, takav polaže pravo da mu se da zekat kako bi vratio svoj dug.

Međutim, ako bi se zadužio kako bi kupio nekretninu kojom bi se bogatio, ili dobar auto kako bi se luksuzirao, ne polaže pravo da mu se da zekat.” (Fetaval-ledžnetid-daime, 10/8)

Svevišnji Allah najbolje zna.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Zekat na Med Media 0 175 17-02-2023.16:38
Poslednja Poruka: Media
Question Kome se daje zekat Media 6 381 16-01-2023.22:17
Poslednja Poruka: Media
Question Zašto musliman mora davati zekat? Media 0 202 16-01-2023.13:30
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: