Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojenje djeteta u toku namaza
#1
Rainbow 
Da li je ženi dozvoljeno da za vrijeme namaza podoji dijete?

Za vrijeme namaza dozvoljeni su pokreti koji nisu sastavni dio namaza ukoliko su mali i neznatni a za njima postoji potreba, kao naprimjer pomjeriti se korak naprijed kako bi se oslobodio prolaz. Islamski učenjaci govorili su o pravilima na osnovu kojih se može znati da li će određeni pokreti u namazu pokvariti namaz ili ne. Imam Nevevi prenoseći stav učenjaka šafijskog mezheba kaže: "Radnja koja nije sastavni dio namaza pokvarit će namaz ako je velika, a ako je neznatna, neće, i u tom pogledu nema razilaženja, i to je pravilo." Također je rekao: "Neznatna radnja koja neće pokvariti namaz pokuđena je, osim u određenim situacijama..." (El-Medžmu, 4/93--94)

Islamski učenjaci iznijeli su različite stavove u pogledu razgraničenja između neznatne radnje koja se tolerira u namazu i većih pokreta koji će namaz pokvariti. Neki su to vezali za običaj, a neki su rekli da su veliki pokreti oni za koje će se onom ko promatra klanjača učiniti da on nije u namazu. Ibn Usejmin, rahimehullah, istakao je da će pokreti u namazu pokvariti namaz kada se ispune tri uvjeta: da se običajno smatraju dugotrajnim, da ne budu u nuždi i da budu uzastopni, bez pauza među njima. Kada se ova tri uvjeta zajedno nađu u nekom djelu za vrijeme namaza, to djelo će pokvariti namaz, jer to su pokreti koji nisu sastavni dio namaza i njemu su suprotni, kao što je govor koji nije propisan u namazu, jer sve što je suprotno namazu kvari ga. (Vidjeti: Fetava Nurun alad-derb, 8/2)

Dojenje djeteta je radnja koja nije sastavni dio namaza i stoga će pokvariti namaz ako traje duže i nije u stanju nužde. Isto tako, dojenje pretežno zahtijeva otkrivanje dijela tijela koji je žena dužna pokriti za vrijeme namaza, a pokrivanje tijela jedan je od uvjeta ispravnosti namaza, tako da će dojenje i na ovaj način pokvariti namaz. A Allah najbolje zna. (Vidjeti: islamweb.net, fetva br. 46065)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Bojkotovanje ostavljača namaza Media 0 304 29-12-2022.22:35
Poslednja Poruka: Media
Question Ispravnost namaza Media 0 196 29-10-2022.17:19
Poslednja Poruka: Media
Question Kraćenje namaza po dolasku sa puta Media 0 349 29-10-2022.09:46
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: