Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kraćenje namaza po dolasku sa puta
#1
Question 
Selam alejkum!

Dali je istina da covjek koji se vrati sa putovanja, zbog umora i napora puta, moze i kod kuce skracivati namaze ili spajati namaze tri dana nakon putovanja?

Selam alejkum!

Odgovor :

We alejkumus-Selam!

Kaže šejh Muhammed ibn Salih el-Usejmin: ” Ispravno je da se putovanje, koje opravdava korištenje olakšice, ne može ograniciti na odredenu udaljenost, kao što je to iznio Ibn-Kudame u ” El-Mugniju ” . Allah je znao da ce ljudi cesto putovati, i danju i nocu, a i pored toga nije objavio niti jedan ajet koji ogranicava udaljanost na kojoj je dozvoljeno kratiti namaz.

Ne prenosi se da je i jedan od ashaba pitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o udaljenosti na kojoj je dozvoljeno kratiti, iako su ga pitali o svemu što im nije bilo jasno, što ukazuje na to da im je pomenuta stvar bila potpuno jasna, i da se razumjeli njeno jezicko znacenje. Kako se od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ne prenosi pojašnjenje putovanja koje može biti uzrokom olakšice i nema jezicke odrednice za njega, ne preostaje nam ništa drugo do da se vratimo na obicaj koji preovladava u jednom narodu – tj. ono što se u obicaju stanovnika jednog predjela smatra putovanjem, to je putovanje, u suprotnom, ne.

Prenosi Enes da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kratio namaz na udaljenosti od tri milje ili devet milja.” Onaj ko nije siguran da li je musafir ili ne, i da li se odredena razdaljina u obicaju stanovnika njegovog mjesta smatra putovanjem: ” Opreznije je da upotpunjavaš namaz.” (“Eš-Šerhu-l-mumtiu ala zadi-l-mustaknei” , 4/351-354 ). Rijeci Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, : ” To je Allahova milostinja vama, zato je uzmite ” , ” Allah voli da koristite Njegove olakšice, kao što prezire cinjenje grijeha” , ne ostavljaju nimalo prostora za sumnju i neodlucnost.

I jedno i drugo je Allahova vjera, a Allahovu vjeru treba prihvatiti u potpunosti, sa naredbama i olakšicama. Iz navedenog mozemo zakljucit,da nema osnove niti potvrde u serijatskim tekstovima da po povratku s puta imamo olaksicu da spajamo i kratimo namaze.Cak i u situaciji kad dodjemo s puta a odgodili smo ibadete (kao sto je klanjanje aksama u jacijsko vrijeme),tada treba da u potpunosti obavimo i aksam i jaciju po redoslijedu bez kracenja. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Koliko puta Allah dž.š. oprašta Media 1 419 04-03-2023.21:29
Poslednja Poruka: Media
Question Bojkotovanje ostavljača namaza Media 0 263 29-12-2022.22:35
Poslednja Poruka: Media
Question Ispravnost namaza Media 0 170 29-10-2022.17:19
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: