Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bojkotovanje ostavljača namaza
#1
Question 
Pitanje: Uvaženi šejhu, moje pitanje glasi: ako bi neko od čovjekovih bližnjih ostavljao namaz, izašao bi iz islama, pa da li je dozvoljeno da ih pozdravljam ili treba da ih totalno ignoriram. Allah vas nagradio.

Odgovor:

Zahvala pripada Allahu,

Ostavljanje namaza je rušenje najvažnijeg praktičnog stuba islama. Namaz je stub vjere i njegov temelj, te nije dozvoljen, ni u kom slučaju, nemaran odnos prema onom koji ostavlja namaz.

Otpočet ce s njegovim savjetovanjem i usmjeravanjem, zatim s njegovim izoliranjem i okretanjem od njega. Neće mu nazivati selam i jesti s njim skupa, niti će biti s njim na zajedničkim sijelima, sve to kako bi mu ukazalo na veličinu njegova grijeha, ne bi li se vratio svome Gospodaru i ne bi li se pokajao.

Stav učenjaka prema ostavljaču namaza svodi se na dva stava:

1 Stav da je on nevjernik, i to se prenosi od Omera, Alijje i Ibn Mesũda, Allah bio njima zadovoljan. Tog stava su bili i el-Hasan, eš-Ša'bi, el-Evzaʹi, Ibn el-Mubarek, Muhammed ibn el-Hasan i to je jedan rivajet1 od imama Ahmeda. Dokaze uzimaju iz govora Allahova poslanika, neka je na njega Allahov salavat i selam: „Između roba i nevjerstva je ostavljanje namaza.“2

2 Da nije nevjernik, i to je govor Ebu Hanife, Malika i Eš-Šafije.

Dokaz uzimaju iz hadisa koji prenosi Ubade ibn Samit da je Vjerovjesnik, neka je na njega Allahov salavat i selam, rekao: „Pet namaza koje je Allah propisao robovima u toku dana i noći, pa ko dođe sa njima, ne okrnjivši ih ničim što bi umanjilo od njihova prava, Allah se je obavezao da će ga uvesti u Džennet. A onaj ko ne dođe sa njima, kod Allaha neće imati nikakva ugovora, ako bude želio kaznit će ga, a ako bude želio uvest će ga u Džennet.“3

Ovo bi bio govor obje skupine, koje su složne da ako se ne bi vratio od ostavljanja namaza, bilo bi mu ponuđeno tri puta da se pokaje, pa ako bi odbio završetak bi mu bio ubistvo.

Odgovorio: Šejh Muhammed Salih el-Munedžid
Izvor: Islam Q&A Pitanje i odgovor
Detaljnije o propisu ostavljača namaza ovdje

Bilješke:

1 Tj. jedan od govora koji se prenose od imama Ahmeda.
2 Bilježi ga Muslim, Ahmed, Ebu Davud i Ibn Mãdže.
3 Bilježi ga ed-Darimi, br. 1531., Malik u el-Muvetti, br. 247. i Ahmed br. 21690.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Ispravnost namaza Media 0 188 29-10-2022.17:19
Poslednja Poruka: Media
Question Kraćenje namaza po dolasku sa puta Media 0 337 29-10-2022.09:46
Poslednja Poruka: Media
Question Da li je ispravan rekat namaza zbog neproučene fatihe ? Media 0 362 27-10-2022.22:55
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: