Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ispravno shvatanje istihara namaza
#1
Rainbow 
PITANJE: Je li istihara-namaz obavezan, i da li je čovjek grješan ako ne klanja ovaj namaz? Kako postupiti kada treba donijeti važnu odluku u životu? I još me zanima koliko rekata ima istihara-namaz, i koja se dova uči tom prilikom?

ODGOVOR: Istihara-namaz je sunnet, a nije obaveza. Lijepo je klanjati ovaj namaz za svaku stvar, naročito za ono što je od vitalnog značaja u životu: ženidba, udaja, kupovina objekta, prijevoznog sredstva, izbor radnog mjesta, mjesta prebivališta, prilikom poduzimanja dalekih putovanja itd. Opterećenje je klanjati istihara-namaz za stvari koje se često ili svakodnevno ponavljaju, a onome ko i to može, bolje je i tako će zaslužiti nagradu.

Istihara-namaz je zaseban namaz, i sastoji iz dva rekata. Klanja se kao sabahski farz, odnosno sunnet. Nakon namaza treba proučiti dovu: “Allahumme, inni estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike…” koja se može pronaći i u knjizi Put pravog muslimana, 1/343. Bitno je naglasiti da nakon istihara-namaza ne treba čekati nekakav poseban znak, san i sl., već se treba osloniti na Allaha i učiniti ono šta čovjek smatra najispravnijim po određenom pitanju, a Allah najbolje zna.

Iz knjige “Fetve – pravne decizije (pitanja i odgovori)” – dr. Safet Kuduzović


…Istihara namaz je sunnet, čini se oko stvari oko koje imamo nedoumicu šta da radimo, svejedno da li se ta stvar ticala našeg dunjaluka ili ahireta, da li bila neznatna – shodno našim poimanjima ili pak bila velika i značajna…Istihara namaz se ne klanja po pitanju strogi obaveza muslimana kao što je namaz, post, zekijat i slično jer on to mora izvršavati. Niti se klanja po pitanju zabranjeni stvari muslimanu jer se ih on mora svakako kloniti. Dozvoljeno je da se istihara namaz klanja u svim vremenim u toku dana i noći, s tim da se ne klanja u vremenima zabranje klanjanja namaza ako stvar nije hitna a ako je hitna onda je dozvoljeno da se klanja i u tim vremenima.

Način klanjanja istihara namaza:

Priprema za namaz kao što je abdest, propisno oblačenje, okretanje prema kibli. Nijet u srcu bez njegovog izgovaranja riječima. Klanjaju se kao svaka dva rekijata kao što je sabahski sunneti ili farzi. S tim da je pohvalno da se na prvom rekijatu uči sure Kjafirun a na drugom Ihlas- kulhu vallahu ehad.

Poslije predaje selama dignu se ruke i uči se dova istihara namazu:’ ‘Allahumme inni estehiruke bi ‘ilmike, ve estakdiruke bi kudretike ve es’eluke min fadlike-l-‘azimi, fe inneke takdiru ve la akdiru, ve t’alemu ve la e’alemu, ve Ente ‘Allamu-l-gujub. Allahumme in kunte t’alemu enne haze-l-emre hajrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, ev kale (ili je ovdje rekao ‘adžilihi ve adžilihi) fa-kdirhu li ve jessirhu li, summe barik li fihi, ve in kunte ta’ lemu enne haze-l-emre šerrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, (ili je i ovdje rekao ‘adžilihi ve adžilihi) fa-srifhu anni, va-srifni anhu va-kdir lije-l-hajre hajsu kane, summe-rdini bihi”.

(O Allahu, od Tebe tražim dobro Tvojim znanjem i odredi mi ga Tvojom moći. Podari mi nešto od Tvoje velike dobrote, jer Ti sve možeš, a ja ne mogu; Ti sve znaš, a ja ne znam! Ti si Poznavalac skrivenih tajni. Allahu moj, ako je, prema Tvome znanju, ova stvar dobra za mene, moju vjeru, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda mi omogući da se dogodi, olakšaj mi je i podari mi bereket u njoj! A ako je, pak, prema Tvome znanju ova stvar loša za mene, za vjeru moju, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda je otkloni od mene, odvrati mene od nje, i odredi dobro za mene gdje god se nalazilo i učini da budem zadovoljan Tvojom odredbom!”, pa je rekao: ”A zatim neka spomene svoju potrebu ( tj. rekne se stva zbog koje se klanja istihara namaz)”.

S tim što se prija same dove donese zahvala Allahu i salavat i selam na Poslanika. I takoder na kraju dove se donese salavat i selam na Poslanika. Istihara namaz se može više puta klanjati za istu stvar, medjutim nije od propisa istihara namaza da se vidi u snu ono za što je se klanjalo, već islamski učenjaci navode da će osoba u sebi naći određeno naginjanje prema određenoj stvari i biće joj olakšano da je postigne i na taj način će odabrati određenu stvar.

Usko vezano za istihara namaz je i savjetovanje sa ljudima koji su kopentetni u oblasti iz koje je stvar radi koje se klanja istihara namaz kao što su učeni ljudi, stručnjaci u određenim oblastima pod uvjetom da su od povjerenja i da su vjernici. Islamski učenjaci su se razišli po pitanju šta se prvo obavlja istihara namaz ili savjetovanje, s tim da je preče da se klanja istihara namaz a potom da se posavjetuje.
Odgovori
#2
POGREŠNI STAVOVI I MIŠLJENJA O ISTIHARA-NAMAZAU

Evo nekoliko mišljenja i odgovora o istihara-namazu koji se mogu naći na pojedinim internetskim stranicama, a koji su POGREŠNI i za sva mišljenja i odgovore koji dole slijede može se kazati da su, kao što se kaže u narodu, ”od zla oca, od gore matere”:

– Lijepo je klanjati istihara-namaz prije nego što se odlučimo za neki posao kao: prije nego se počnemo zabavljati – ašikovati sa djevojkom ili momkom…

– Kad budemo spremni, okrenuti se prema Kibli i zanijetiti istihara-namaz ovako: ”Nevejtu en usallije lillahi te’ala salate istihareti, edaen mustakbilel kibleti, Allahu ekber…”

– Izgovoriti ležeći 77 puta ”la ilahe illallah, Muhammedu resulullah”, izgovoriti 33 puta ”Allahumme salli ala Muhammed”, i učiti sve što znamo dok ne zaspimo…

– Ako se sanja bijelo ili zeleno, to je znak da je to hajr, da je naš nijjet dobar, a ako se sanja crno ili crveno, to je znak da se trebamo kloniti toga…

– Prije nego što osoba legne i utone u san, potrebno je da klanja namaz od šest rekata. Na prvom rekatu, nakon Fatihe, potrebno je sedam puta proučiti suru Veššemsi ve duhaha, na drugom rekatu, ponovo nakon Fatihe, sedam puta proučiti suru Vel lejli iza jagšâ, po završetku namaza od šest rekata, potrebno je uzeti jedan papir i na njemu napisati sljedeće: ”Berâetun iler-rabbil-dželîlil…”

– Zasigurno će mu se u sedmoj noći u snu pojaviti jedna časna osoba, koja će mu, kako kaže plemeniti imam Ja…, pokazati put i koja će ga izvesti iz životnih nevolja…

– Onaj koji želi u svom snu da vidi nekoga ko je već odavno umro, te s njim da ostvari komunikaciju o nečemu što je za njega životno važno, potrebno je da postupi na sljedeći način… Nakon klanjanja namaza treba uzeti komad čistog papira i strpljivo napisati slijedeći Vefk-pečat, potom leći u čistu posteljinu i Vefk-pečat staviti ispod glave i jastuka…

– Kako da se uz pomoć istihara-namaza u snu ostvari kontakt sa umrlom ili živom osobom, potrebno je nakon jacije da se klanja namaz od dva rekata, a potom 1.106 puta prouči časno ime Jâ Zâhir. Pošto to uradi, potrebno je da sedam puta prouči sljedeću dovu: ”Jâ Rabbel ‘Azîm…”

– Istihara-namaz treba ponoviti 101 put, i tada se može očekivati rezultat…

– Istihara-namaz se može obaviti na dva načina: Prvi način: klanjati dva rekata…; drugi način: uzeti 6 komada papirića, na prva tri napisati: ”U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog. Tražim dobro od Allaha, Silnog, Mudrog, za tog sina, toga. Uradi!” Na druga tri napisati: ”U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog. Tražim dobro od Allaha, Silnog, Mudrog, za tog sina, toga. Nemoj uraditi!” Ovih šest papirića postaviti ispod serdžade na kojoj se obavlja namaz. Obaviti dva rekata namaza, poput sabaha. Nakon namaza učiniti sedždu i reći 100 puta: ”Tražim dobro od Allaha, putem Njegove milosti, tražim dobro u zdravlju”, zatim se dignuti sa sedžde i dok se sjedi izgovoriti: ”Allahu! Podari mi dobro! Odaberi za mene dobro u svakom poslu lahkoćom od Tebe i zdravljem!”

Nakon toga, izmiješati papiriće i izvlačiti jedan po jedan ispod serdžade:

a. Ako tri puta zaredom izvučeš papirić na kojem piše ”uradi”, tada ćeš postupiti kako je i izvučeno;

b. Ako tri puta zaredom izvučeš papirić na kojem piše ”nemoj uraditi”, tada ćeš postupiti kako je i izvučeno;

c. Ako jednom izvučeš papirić na kojem piše ”uradi”, a dva puta ”nemoj uraditi”, tada ćeš izvući još dva papirića, i ako izvučeš tri papirića na kojima piše ”uradi”, tako ćeš i postupiti, a ako budu tri ”nemoj uraditi”, postupit ćeš kako ti je rečeno.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Kako glasi istihara dova Media 0 254 07-03-2023.14:22
Poslednja Poruka: Media
Question Bojkotovanje ostavljača namaza Media 0 286 29-12-2022.22:35
Poslednja Poruka: Media
Question Ispravnost namaza Media 0 188 29-10-2022.17:19
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: