Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Saudijska Arabija Islamic Travel
#1
Heart 
Saudijska Arabija  je kraljevina koja geografski dominira Arapskim poluostrvom, sa obalama Perzijskog zaliva i Crvenog mora. Graniči se s Jordanom, Irakom, Kuvajtom, Bahreinom, Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanom i Jemenom.

Saudijska Arabija sadrži najsvetije gradove islama - Mecca (Meka) i Medina (Madina) — gdje se muslimanski hodočasnici okupljaju tokom virtuelnog hadža 29. jula 2020. Hadž, zajedno sa nekoliko usjeva koji dobro rastu u oazama, kao što su medjool hurme, nekada je bio glavni izvor zemlje prihod prije nego što je nafta otkrivena prije manje od 100 godina.

Kraljevstvo snažno provodi vrlo striktno tumačenje islamskog zakona, iako su posljednjih godina usvojene manje relaksacije, od kojih je najrasprostranjenije dopuštanje ženama da voze.
Regioni

Saudijska Arabija je administrativno podijeljena na 13 provincija (mintaqah), ali tradicionalne podjele zemlje su korisnije za razumijevanje toga.

Dvorci

    Rijad - glavni grad i "mrtvo središte" Kraljevine
    Abha – ljetno turističko planinsko odmaralište na jugozapadu u blizini jemenske granice
    Dhahran – dom Saudi Aramco, najveće svjetske naftne kompanije
    Džeda ( Džida ) – veliki gradski grad na Crvenom moru, i kapija u Meku i Medinu
    Jubail – najveći industrijski grad u kraljevstvu
    Meka ( Meka ) – najsvetiji grad islama
    Medina ( Medina ) – mjesto Poslanikove džamije
    Najran - grad pod uticajem Jemena sa izuzetnom tvrđavom
    Ta'if – planinski grad umjerene veličine i popularno turističko područje

Očekujte značajne varijacije u engleskom pisanju naziva mjesta u redovima vožnje, pa čak i putokazima:  Al Wajh  i  Wedjh  su na istom mjestu. Konkretno, Q/G, E/I i E/A se slobodno razmjenjuju ( Qassim/Gassim ,  Mecca / Meka ,  Jeddah / Jiddah ), H/A ponekad mijenja mjesta ( Al Ahsa / Al-Hasa ) i određeni član  može može se ostaviti uključenim ili isključenim ( Medina/Almadinah ,  Riyadh /Arriyadh ).

Ostale destinacije

    Prazna četvrt ( Rub 'al Khali ) – jedna od najvećih pješčanih pustinja na zemlji
    Virtuelni hadž 29. jula 2020. - muslimansko hodočašće u Meku
    Madain Saleh – Ruinirani nabatejski grad sličan Petri
Odgovori
#2
Istorija Saudijske Arabije

Saudijska Arabija je jedna od tri zemlje nazvane po njihovim kraljevskim porodicama, zajedno s Kneževinom Lihtenštajn i Hašemitskom kraljevinom Jordanom. Porodica su bili šeici Nedžda, okoline Rijad, ali ih je protjerala susjedna dinastija, skrivajući se sa svojim rođacima, kuvajtskim emirima. Zatim, 1902. godine, mladi Abd al-Aziz Ibn Saud i nekoliko desetina momaka odjahali su da napadnu njihovu teritoriju. Kako se ispostavilo, osvajači su loše vladali, pa im se pridružilo mnogo mještana. Ne samo da su ponovo zarobljeni Rijad, ali veći dio okolne teritorije.

Nakon toga, Abdul Aziz je krenuo u 30-godišnju kampanju ujedinjenja Arapskog poluostrva. Područje ujedinjeno pod njim postalo je poznato kao Saudijska Arabija.

1930-ih, otkriće nafte je promijenilo zemlju. Nakon iračke invazije na Kuvajt 1990. godine, Saudijska Arabija je prihvatila kuvajtsku kraljevsku porodicu i 400,000 izbjeglica, dok je dozvolila zapadnim i arapskim trupama da se rasporede na njegovom pijesku za oslobođenje Kuvajta sljedeće godine. Rastuća populacija, nezaposlenost, iscrpljivanje vodonosnika i ekonomija koja u velikoj mjeri ovisi o proizvodnji i cijenama nafte su sve glavne brige vlade.

Ekonomija

Saudijska Arabija je ekonomija zasnovana na nafti sa snažnom državnom kontrolom nad glavnim ekonomskim aktivnostima. Saudijska Arabija ima najveće rezerve nafte na svijetu (26% dokazanih rezervi), rangira se kao najveći izvoznik nafte i ima vodeću ulogu u OPEC-u. Naftni sektor čini oko 75% budžetskih prihoda, 45% BDP-a i 90% prihoda od izvoza. Oko 25% BDP dolazi iz privatnog sektora.

Otprilike 4 miliona stranih radnika igra važnu ulogu u saudijskoj ekonomiji – na primjer, u sektoru nafte i usluga.

Vlada je 1999. godine objavila planove za početak privatizacije elektroenergetskih kompanija, koja je uslijedila nakon tekuće privatizacije telekomunikacijske kompanije. Očekuje se da će vlada nastaviti pozivati na rast privatnog sektora kako bi se smanjila ovisnost kraljevstva o nafti i povećale mogućnosti zapošljavanja za rastuće saudijsko stanovništvo. Nedostatak vode i brz rast stanovništva ograničit će napore vlade da poveća samodovoljnost poljoprivrednim proizvodima.

Nezaposlenost među mladim Saudijcima je ozbiljan problem. Iako je dijelom zbog saudijske nevoljnosti da se bavi mnogim vrstama posla, istina je i da su građani Saudijske Arabije primorani da se takmiče s mnoštvom uvozne radne snage, koja je često mnogo jeftinija od radne snage lokalnog stanovništva. Uz to, naftno bogatstvo Saudijske Arabije omogućilo joj je da svojim građanima pruži jednu od najsveobuhvatnijih socijalnih država na svijetu, iako im nije nametnula nikakav porez na dohodak.

Geografija i Tlo

Saudijska Arabija pokriva otprilike četiri petine površine Arapskog poluotoka, što se može opisati kao pravokutna visoravan koja se postepeno naginje ka istoku do nivoa mora u Persijskom zaljevu.

Glavne topografske karakteristike su sljedeće:

Planinski lanac Sarawat ili Sarat teče paralelno sa obalom Crvenog mora počevši od jordanske granice do južne obale Jemena, postepeno povećavajući visinu prema jugu. Uglavnom se sastoji od neplodnih vulkanskih stijena, posebno na jugu, i pješčenjaka na sjeveru, ali je također prošaran drevnim poljima lave i plodnim dolinama. Kako se krećemo južnije u Jemen, neplodni pejzaž postepeno ustupa mjesto zelenim planinama, pa čak i šumama, kao rezultat monsuna. U Saudijskoj Arabiji, lanac je uobičajeno poznat kao Hidžaz, iako je najjužniji dio lanca poznat kao Aseer. U podnožju Hidžaza nalazi se sveti grad Meka, a otprilike 400 km sjeverno od Meke u oazi između dva velika polja lave nalazi se drugi sveti grad Medina.

Zapadno od planinskog lanca Sarawat ili Hejaz nalazi se uska obalna ravnica poznata kao Tihama, u kojoj se nalazi drugi najveći grad u zemlji, Jidda.

Istočno od Hidžaza leži uzvišena visoravan poznata kao Najd, rijetko naseljena oblast pustinjske stepe prošarana malim vulkanskim planinama. Istočno od samog Najd-a nalazi se obronak Tuwaig, uska plata koja se proteže 800 km od sjevera prema jugu. Njegov gornji sloj je od krečnjaka, a donji od pješčenjaka. Istorijski bogat slatkim podzemnim vodama i ispresecan brojnim suvim rečnim koritima (vadi), lanac Tuwaig i njegova neposredna blizina prošarani su sazvežđem gradova i sela. U sredini, smešten između grupe vadija, nalazi se glavni grad Ar-Rijad.

Dalje istočno od visoravni Tuwaig i paralelno s njom je uski (20-100 km) koridor crvenih pješčanih dina poznat kao pustinja Dahana, koji odvaja "Centralnu regiju" ili "Najd" od Istočne provincije. Velika prisutnost željeznih oksida daje pijesku prepoznatljiv crveni izgled. Pustinja Dahana spaja dva velika "mora" peščanih dina. Sjeverna je poznata kao Nufuud, otprilike veličine jezera Superior, a južna je poznata kao "Prazna četvrt", tako nazvana jer pokriva četvrtinu površine poluotoka. Iako u suštini nenastanjivi, rubovi ova tri "mora pijeska" pružaju odlične pašnjake u proljetnoj sezoni, ali čak ni beduini gotovo nikada nisu pokušali prijeći Prazni kvart.

Sjeverno od pustinje Nufud je ogromna pustinjska stepa, tradicionalno naseljena uglavnom nomadskim beduinima s izuzetkom nekoliko oaza kao što je Al-Jof. Ova regija je produžetak iračke i sirijske pustinje (ili obrnuto). Nakon kišne sezone, ove neplodne, kamenite stepe mogu dati bujne livade i bogate pašnjake.

Istočna provincija je uglavnom neplodna, osim što sadrži dvije oaze nastale od drevnih izvora fosilne vode. Ovo su oaze Al-Qateef na obali Zaljeva i Al-Hasa (ili Al-Ahsa) dalje u unutrašnjosti. Pored Qatifa je moderna metropolitanska oblast Dammam, Dhahran i Al-Khobar.
Odgovori
#3
Ljudi su skloni razmišljati o Saudijskoj Arabiji kao o prostranstvu vrela pustinja isprekidani naftnim bušotinama, i većinu vremena u većem dijelu zemlje su u pravu. Od maja do septembra, zemlja (uglavnom sve osim jugozapadnih planina) peče na temperaturama koje u prosjeku prelaze 42°C i redovno prelaze 50°C u hladu. U julu i avgustu, posebno, svi koji mogu da pobegnu iz zemlje i rade se usporavaju do puzanja. Obale je samo malo umjereno morem koje obično drži temperature ispod 38°C, ali po cijenu ekstremne vlažnosti (85-100%), što je mnogima još neugodnije od suhe vrućine unutrašnjosti, posebno noću . Samo uzvišeni planinski regioni ostaju hladni(er), sa letovalištem Taifom koji retko prelazi 35°C, a planinski region Asir još hladnijim.

Zimi je, međutim, iznenađujuće drugačije. Najviša dnevna temperatura u Rijadu u decembru u prosjeku iznosi samo 21°C, a temperature se noću lako mogu spustiti i ispod nule, povremeno čak i uz poneku  snijeg  na južnim planinama. Zima također može donijeti kišu u cijeloj ili većem dijelu zemlje, iako je tokom mnogo godina to ograničeno na jednu ili dvije bujične pojave. Kasno proljeće (april i maj) je također kišna sezona za veći dio zemlje. Na jugu je, međutim, ovaj obrazac obrnut, pri čemu većina kiše pada tokom sezone monsuna u Indijskom okeanu između maja i oktobra.

Religija

Islam je državna religija Saudijske Arabije. Iako nijedan zakon izričito ne zahtijeva da građani Saudijske Arabije budu muslimani, javno držanje i prozelitizam drugih religija osim islama zabranjeni su, a nezakonito je prikazivanje nekur'anskih oblika svetih spisa u javnosti.

Vrijeme molitve

Sve je u Saudijskoj Arabiji regulisano pet dnevnih namaza. Sve prodavnice i poslovnice se zatvaraju tokom svake molitve na najmanje 20-30 minuta, a vjerska policija patrolira pojedinim ulicama i odlaze u džamiju. Međutim, tržni centri, bolnice i aerodromi ostaju otvoreni (ali dok su sve prodavnice unutar trgovačkih centara zatvorene), a taksiji i drugi javni prevoz nastavljaju da rade normalno.

Prva molitva je vatre, rano ujutro prije prvog odsjaja svjetlosti u zoru, i ezan za vatre će biti vaš poziv za buđenje u Kraljevstvu. Poslije vatre, neki ljudi doručkuju i idu na posao, a trgovine se otvaraju.

Druga molitva je dhuhr, koji se održava poslije pravog podneva usred dana. Petak namaz u podne (džuma) je najvažniji u sedmici, kada se čak i manje svjesni muslimani obično trude da odu u džamiju. Poslije dhuhr, ljudi odlaze na ručak, dok mnoge radnje odlučuju ostati zatvorene i odspavati vrelinu dana.

asr molitve su u kasnim popodnevnim satima (jedan i po do dva sata prije zalaska sunca), a nakon toga se mnoge trgovine ponovo otvaraju. Magreb molitve se održavaju na zalasku sunca i označavaju kraj radnog dana u velikom dijelu privatnog sektora. Posljednja molitva je isha'a, održava se oko 45min-1h nakon zalaska sunca, nakon čega se mještani kreću na večeru. Iseljenici se odnose na vrijeme između maghrib i isha'a kao „prozor za molitvu“, tokom kojeg možete otići u supermarket i kupiti svoje namirnice ako ste u pravu.

Vrijeme molitve mijenja se svakodnevno u skladu sa godišnjim dobima i vašom tačnom lokacijom u Kraljevstvu. Sate dana možete pronaći u svim novinama.

Praznici

Kao i na većini Bliskog istoka,  vikend  u Saudijskoj Arabiji je petak i subota, a nedjelja je normalan radni dan. (Do 2013. bili su četvrtak i petak.)

Saudijska interpretacija islama teži da nemuslimanske praznike smatra svetogrđem, a javno obilježavanje Božića, Nove godine, Dana zaljubljenih, Noć vještica, itd. je zabranjeno. Državni praznici su odobreni samo za  Ramazanski bajram , praznik na kraju mjeseca posta Ramazana,  Kurban-bajrama , u znak sjećanja na Abrahamovu spremnost da žrtvuje svog sina, nekih 70 dana nakon Ramazana.

Postoji i jedan sekularni praznik: Dan ujedinjenja Kraljevstva, 23. septembra. Iako nije službeni državni praznik ili festival, tretira se kao takav. U stvari, mnogi lokalni omladinci ga slave revnije od bilo kojeg islamskog Bajrama.

Tokom Ramazana, posjetioci su dužni da se pridržavaju ograničenja mjeseca posta, barem u javnosti: zabranjeno  jesti, piti i pušiti tokom dnevnih sati. Neki bolji hoteli će moći tiho da obezbede poslugu u sobi tokom dana, ali u suprotnom ćete morati da obavite svoje pripreme. Svi restorani u Kraljevini zatvoreni su tokom dana, a dok neke kancelarije ostaju otvorene sa ograničenim radnim vremenom, tempo poslovanja usporava se do uzavrelog. Ipak, nakon večernje molitve, svi restorani u čaršiji se otvaraju i rade bučnu trgovinu do sitnih jutarnjih sati. Većina radnji je također otvorena, a večernja svježina čini ugodno vrijeme za kupovinu. Posetilac može da se lepo provede i pridruži se ovim večerima, mada će većini posetilaca više odgovarati zalogaj u hotelskoj sobi za miran doručak oko deset nego ustajanje u četiri na veliki saudijski doručak pre zore.
Odgovori
#4
"Moje Kraljevstvo će opstati samo dok ostaje teško dostupna zemlja, u kojoj stranac neće imati drugog cilja, sa ispunjenim zadatkom, osim da izađe." — Kralj Abdul Aziz bin Saud, c. 1930

Karta koja prikazuje vize za Saudijsku Arabiju, sa zelenom bojom zemalja koje imaju pristup bez vize
Uslovi za upis

Saudijska Arabija ima neke od  najrestriktivnijih putnih politika na svijetu , a  vize su potrebne unaprijed  za sve strance koji žele ući. Jedini značajan izuzetak su građani zemalja članica Zaljevskog savjeta za saradnju. Stranci koji prolaze kroz aerodrome kraće od osamnaest sati također su izuzeti od zahtjeva za vize, ali mnogi drugi zahtjevi za ulazak, kao što su pravila oblačenja i ograničenja za žene bez pratnje, i dalje vrijede.

Državljani Izraela i oni koji imaju dokaze o posjeti Izraelu će biti odbijene vize, iako samo po sebi to što je Jevrej nije diskvalifikujući faktor. (Postoje, međutim, anegdotski izvještaji o potencijalnim posjetiocima koji u svom zahtjevu za vizu imaju problema u kvadratićima "Jevrej" ili "Ateist".) Saudijci više vole da ne daju vize ženama bez pratnje, ali su radne dozvole uobičajene u nekim oblastima —esp. medicinske sestre, učiteljice, spremačice—i moguće za svakoga ako vaš sponzor ima dovoljno veza.

Najlakši način da uđete u zemlju je da dobijete  vizu za međunarodne događaje  od Shareka (pogledajte gore desno za opciju stranice na engleskom). Određeni događaji su označeni kao "međunarodni", što znači da možete kupiti ulaznice i 14-dnevnu e-vizu. Međutim, ovi događaji mogu biti malo rijetki, pa planirajte unaprijed.

Tranzitne vize  su ograničene na neke vozače kamiona na velike udaljenosti i za zračna putovanja, ali se uglavnom izdaju besplatno. Međutim, relativno je lako dobiti tranzitnu vizu za vožnju kroz Saudijsku Arabiju ako ste legalno u susjednoj zemlji i pokažete potrebu da se vozite kroz Saudijsku Arabiju do druge susjedne zemlje.

Virtualni hadž 29. jula 2020. (hodočasničke) vize izdaje saudijska vlada preko saudijskih ambasada širom svijeta u saradnji sa lokalnim džamijama. Hadžijima i onima koji imaju tranzitne vize zabranjeno je da slobodno putuju po cijelom kraljevstvu, a tokom sezone hadža dobijanje vize bilo koje vrste obično je teže.

Većina kratkoročnih zapadnih posjetilaca u Saudijsku Arabiju stiže poslovne vize, za koje je potreban poziv lokalnog sponzora koji je odobrila Saudijska privredna komora. Nakon što je ova pozivnica osigurana i ovjerena, stvarni proces izdavanja vize je relativno brz i bezbolan i traje od jednog dana do dvije sedmice. Priča se da su „nove vize“ (elektronski generisane) dostupne samo preko agencija u vašoj zemlji prebivališta. Dobijanje radne vize je znatno složenije, ali obično vaš poslodavac rješava većinu papirologije.

Turističke vize planirano je da se izda od 1. aprila 2018. sa šemom reprociteta za zemlje koje puštaju državljane Saudijske Arabije, ali od početka 2019. vizna šema još uvijek čeka na odobrenje saudijske vlade, što je posljednji u nizu predloženih, ali još nerealiziranih planova. Bili su dostupni za grupe od najmanje četiri osobe na vođenim obilascima do 2010. godine kada je shema suspendovana uz nejasna obećanja da će se kasnije ponovo uspostaviti.

Zabava ne prestaje kada dobijete vizu, jer vize ne navode njihov tačan datum isteka. Dok se validnost beleži u mesecima, to nisu zapadni meseci, već lunarni mjeseci, a morate koristiti islamski kalendar da odredite dužinu: tromjesečna viza izdata 29. (02. safar 22, 22. mart 1429.) vrijedi do 1. (2008. džumada al- Avval 29, 05. maj 22.), ne do 1. juna 2008. U zavisnosti od vrste vize, rok važenja može početi od dana izdavanja or datum prvog ulaska i vize za više ulazaka takođe mogu imati ograničenja u pogledu toga koliko dana je dozvoljeno (obično 28 dana po poseti) i/ili koliko je dana ukupno dozvoljeno tokom perioda važenja. Sve ovo dovodi do fantastične konfuzije, a nije neuobičajeno da dobijete različite odgovore od ambasade, od svog poslodavca i od imigracije.

Ako imate radnu vizu, za napuštanje zemlje potrebne su izlazne vize. (Poslovne, turističke, tranzitne ili hadž vize ne zahtijevaju izlazne dozvole.) Ne možete dobiti izlaznu vizu bez potpisa vašeg poslodavca, a bilo je slučajeva da ljudi nisu mogli otići zbog kontroverze sa poslodavcima ili čak kupcima. Na primjer, ako je strana kompanija tužena u Saudijskoj Arabiji zbog neplaćanja dugova, a vi se smatrate njenim zastupnikom, izlazna viza može biti odbijena dok se sudski spor ne riješi.

Saudijska Arabija ima vrlo strogo pravila za ono što se smije uvoziti: alkoholna pića, svinjetina, nesunitski islamski vjerski materijali i pornografija (veoma široko definirana) su zabranjeni. Kompjuteri, VCR trake i DVD-ovi su povremeno oduzimani radi inspekcije od strane nadležnih organa. Ako niste sigurni da li se film koji gledate ili video igrica koju igrate smatra neislamskim, pretpostavite da jeste: vjerovatno bi bilo najbolje da ih ne ponesete sa sobom u kraljevstvo. Općenito, međutim, inspekcije nisu baš tako temeljite kao što su bile i dok se torbe još uvijek snimaju rendgenskim snimcima, situirani pretresi su prije izuzetak nego pravilo. Zapadne porodice koje se provozaju sa važećom tranzitnom vizom uglavnom prolaze kroz carinsku inspekciju površnim pogledom.
Odgovori
#5
Avionom

Saudijska Arabija ima 4 međunarodna aerodroma Rijad, Jeddah, Medina i Dammam . Aerodrom u Dhahranu je sada zatvoren za civilni saobraćaj, tako da putnici u istočnu regiju sada lete u Dammam, ili u obližnji Bahrein (koji je mnogo bolje povezan), a zatim automobilom prelaze u Saudijsku Arabiju.

Saudijsku Arabiju opslužuje nacionalna aviokompanija Saudia. Saudijska Arabija ima razumne sigurnosne rezultate, ali mnogi njihovi avioni su stari, a kvalitet usluge, zabave u letu, itd., obično je nizak. Gotovo sve avio-kompanije iz Zaljeva i većina velikih europskih avioprijevoznika lete u Saudijsku Arabiju.

Za vrijeme hadža brojni čarter letovi dopunjuju redovne aviokompanije. Stranci koji žive u Saudijskoj Arabiji često mogu dobiti senzacionalne popuste na odlazne letove tokom hadža. Avio kompanije iz muslimanskih zemalja lete u velikom broju hodočasnika i ne žele se vratiti prazni.
Autobusom

SAPTCO upravlja prekograničnim autobuskim linijama do većine susjeda Saudijske Arabije i šire, npr. Kaira. Vjerovatno najpopularnija linija je između Dammam/Khobar i Manama, Bahrein. Postoji nekoliko usluga dnevno po ceni od SR60 ili 6 bahreinskih dinara, a putovanje preko puta Kralja Fahda traje oko 3 sata po dobrom danu; pogledajte Bahrein za detalje.
Automobilom

Automobilski prijelazi postoje na gotovo svim granicama, iako su oni u Iraku zatvoreni. Istočni prijelazi za Bahrein, Katar i UAE su u velikoj mjeri korišćeni, svi ostali znatno manje.
Vozom

Ne postoje željeznice koje povezuju Saudijsku Arabiju sa drugim zemljama, iako se na sjeveru još uvijek mogu naći dijelovi Hidžazske željeznice koja je nekada vodila do Damaska. Međutim, očekuje se da će putnički saobraćaj između  Rijada  i Kurajata, pored jordanske granice, biti pokrenut tokom 2019.
Brodom

Putnički trajekti voze jednom tjedno ili rjeđe iz Egipta i Sudana do luka u zapadnoj Saudijskoj Arabiji. (Usluga za Eritreju je prestala.) Sporo, nezgodno i ne posebno jeftino, ovo je od interesa prvenstveno ako trebate prevesti automobil. Nezvanična zabrana za zapadnjake možda i dalje važi.
Pogledaj oko

Kamile na festivalu Janadriyah — više nisu održivo sredstvo za transport na velike udaljenosti

Interne putne dozvole su prošlost, tako da kada jednom uđete u Saudijsku Arabiju, zemlja je vaša kamenica. Postoje, međutim, tri izuzetka:

    Za mnoga arheološka nalazišta širom zemlje, npr. Madain Saleh, potrebne su dozvole. Nacionalni muzej u Rijadu ih izdaje besplatno, ali se treba prijaviti najmanje nedelju dana unapred.
    Područje oko Meke i Medine je zabranjeno za nemuslimane; obrnuto, onima koji imaju vize za virtuelni hadž 29. jula 2020. zabranjeno je napuštanje tog područja (i tranzitnih tačaka poput Džede). Zona isključenja je dobro označena.
    Neka udaljena područja, posebno oko iračke i jemenske granice, su zabranjene vojne zone. Malo je vjerovatno da ćete slučajno naletjeti na njih.

Avionom

Saudijska Arabija je velika zemlja, zbog čega je letenje jedini udoban način putovanja na velike udaljenosti. Državni prijevoznik Saudia ima najbolje rasporede, s letovima koji traju skoro sat vremena Rijad - sektor Džeda (90 minuta) i karte u jednom smjeru koštaju razumnih 280 saudijskih rijala (SR) (ili oko 75 američkih dolara). Naš jeftini konkurent  može biti još jeftiniji ako rezervirate unaprijed, ali njihov raspored je rjeđi, promjene će vas koštati novca i nema obroka na brodu.
Autobusom

The Kompanija za javni transport Saudijske Arabije (SAPTCO) upravlja autobusima na daljinu koji povezuju sve krajeve zemlje. Autobusi su moderni, klimatizovani i udobni, ali često spori, a autobuske stanice su najčešće udaljene nekoliko kilometara od centra grada. The Rijad-Dammam usluga, na primjer, košta 60 SR i traje oko 6 sati.

Posebne “VIP” usluge rade na Rijad-Prokletstvo i Rijad-Sektori Bahreina. Uz nadoplatu od oko 50%, dobijate direktne, non-stop usluge od centra do centra grada, plišana sedišta i obrok na brodu. Imaju prilično dobru vrijednost, ako se rijetki rasporedi poklapaju s vašim planovima.
Odgovori
#6
Vozom

Saudijski voz prve klase

Željeznička mreža u Saudijskoj Arabiji nekada je bila nerazvijena, ali je uložen veliki napor da se proširi željeznička pokrivenost. Starija linija se kreće između Rijad, Hofuf i Dammam je dopunjen novom linijom sjever-jug između Rijad, Buraydah i Al Qurayyat u blizini jordanske granice. 2018. nova veza velike brzine, Brza željeznica Haramain, connecting Jeddah sa svetim gradovima Mecca (45 min) i Medina (2 sata), otvoren.

Zbunjujuće je to što svakom prugom upravlja druga kompanija. Klasična linija između Rijad a Damman upravlja Organizacija saudijskih željeznica dok Saudijska željeznička kompanija upravlja prugom sjever-jug. Haramain Highspeed Railway vodi vlastitu web stranicu. Online karte su dostupne za sve usluge. Preporučljivo je kupiti karte unaprijed jer su vozovi često rasprodati.

Standard je veoma visok sa svim putničkim uslugama koje nude druge i poslovne klase, sa plišanim kožnim sedištima i 2+1 sedištima. U vozovima između Riydaha i Dammana, poslovna klasa je nešto manje ekstravagantna jer ima ekstra klasu, divno nazvanu Rehab, koja se poredi sa poslovanjem na drugim uslugama. Za usluge sjever-jug, privatne kabine za spavanje su također dostupne uz premiju. Gotovo svi vozovi imaju vagon kafeterije u kojem se poslužuju pića i grickalice, kao i usluge guranja kolica, a na stanicama postoje uglađene sale za čekanje. Takođe, imajte na umu da većina vagona rezerviše sjedišta okrenuta naprijed na prednjem dijelu svakog vagona za porodice.
Automobilom

Iznajmljivanje automobila je dostupno, a benzin je jedan od najjeftinijih na svijetu. Kvalitet autoputeva je veoma varijabilan, osim autoputeva koji povezuju veće gradove, koji su generalno odlični. Međutim, postoje važni razlozi da dvaput razmislite o iznajmljivanju automobila. Zemlja ima neke od najveće stope nezgoda u svijetu. Nesreće su uobičajene, a ako je posjetilac umiješan u jednu, bili bi izloženi izuzetno kaznenom saudijskom pravnom sistemu; pogledajte na drugom mjestu na ovoj stranici za upozorenja o tome. Također imajte na umu da se svaka nesreća koja uključuje stranca i saudijskog državljanina automatski smatra greškom stranca prema saudijskom zakonu, bez obzira na to čija je zapravo krivica. Pristup iznajmljivanju automobila je ograničen na osobe starije od 21 godine.

Ako ste uključeni u saobraćajnu nesreću, sve strane su dužne da ostanu gdje jesu i sačekaju da se pojavi saobraćajna policija (pozovite 993), što može potrajati do četiri sata. Malo je vjerovatno da policija govori engleski, čak ni u velikim gradovima, pa pokušajte iskoristiti vrijeme čekanja da dogovorite prevodioca. Policija će izdati zapisnik o nesreći, koji morate odnijeti u stanicu saobraćajne policije i otisnuti ga nekoliko puta u različitim redovima (ovo traje veći dio jutra). Tek tada je moguće sanirati bilo kakvu štetu na automobilu, jer osiguravajuća društva neće platiti bilo kakve radove na karoseriji bez ovog izvještaja.

Nije neuobičajeno da saobraćajna policija odmah razriješi incident utvrđivanjem krivca i odlučivanjem o odšteti. Dakle, ako ste vi krivi, policija će od vas tražiti da platite iznos drugoj strani, ali niste dužni to učiniti.

Poznato je da je Saudijska Arabija ženama zabranila vožnju javnim putevima. Međutim, zakon se promijenio u junu 2018. i ženama je sada dozvoljeno da voze u kraljevstvu, ali samo uz dozvolu svog muškog staratelja.
taksi

U gradovima, taksiji su jedino praktično prevozno sredstvo. Standardizirane u cijeloj zemlji, cijene karata po mjerenju počinju od 5 SR i rastu od 1,60 SR/km, ali izvan Rijada često ćete se morati cjenkati unaprijed. Od solo putnika se očekuje da sjede naprijed pored vozača: ovo ima prednost što je klimatizacija pune snage i olakšava mahanje da im pokaže put.
intervju

Arapski govornik je službeni jezik Kraljevine. Postoje brojni dijalekti koji se govore širom zemlje, ali najvažniji su hedžazi arapski, porijeklom iz Hidžaza u okolini Jeddah i efektivni lingua franca, i Najdi arapski, govori se u Nedždu okolo Rijad.

Mnogi ljudi razumiju i govore nešto engleskog, iako znatno slabije nego u, recimo, UAE ili Kataru. Hindi govornik, Urdu zbornik izraza i bengalski govornik se uveliko koriste na tržištima i od strane iseljenika sa potkontinenata. Na pijacama Mekke govore se svi glavni jezici. Postoji i značajna iseljenička manjina koja govori filipinski govornik.

Gotovo svi putokazi su na engleskom i arapskom jeziku, iako velika većina znakova ograničenja brzine koristi samo arapske brojeve.
vidi

zvijezda  Jeddah

    Najpoznatija mjesta u Saudijskoj Arabiji su vjerovatno dva sveta grada islama; Meka i Medina. Međutim, nemuslimanima je zabranjen ulazak u ove gradove.
    U zemlji postoji pet UNESCO-ovih mjesta svjetske baštine. Oni uključuju arheološko nalazište Al-Hijr (Madâin Sâlih) u Hidžazu i Distrikt At-Turaif u Diriji.
    Stari dvorac Jeddah.
    Stara i ultra moderna arhitektura u glavnom gradu Rijada.
    Mnogo pustinje – arapska pustinja čini većinu zemlje.

kupiti
novac

Saudijska valuta je Saudi riyal, označeno simbolom “Rial"Ili"SR” (ISO kod: SAR) Fiksno je 3.75 rijala za američki dolar. Rijal je podijeljen na 100 halalas, koji se koriste za označavanje nekih cijena, ali, u praksi, sva plaćanja su zaokružena na najbliži rijal i vjerovatno je da vjerovatno nikada nećete vidjeti halala novčiće. Novčanice dolaze u vrijednostima od 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 rijala, sa dvije različite serije u opticaju.

Rijal je takođe vezan za bahreinski dinar u odnosu 10:1. Ako razmišljate o putovanju u Bahrein, praktično sve kompanije u Bahreinu će prihvatiti rijale, ali dinar nije tako lako konvertibilan u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska Arabija je još uvijek uglavnom društvo gotovine. Veća preduzeća će prihvatiti sve kartice, međutim većina manjih preduzeća prihvata debitne i kreditne kartice, ali će neke odbiti ako je iznos mali. Bankomati su sveprisutni, iako oni mnogih manjih banaka ne prihvataju strane kartice; Samba, SABB i ANB su vjerovatno vaše najbolje opklade. Mjenjači novca se mogu naći na tržištima, ali su rijetki drugdje. Trgovci uglavnom ne prihvataju strane valute.
troškovi

Cijene su općenito prilično visoke: iznos od 50 USD/100 USD/200 USD za jeftine, srednje cijene i putne troškove po danu.

Napojnice se uglavnom ne očekuju, iako je uslužno osoblje uvijek rado prihvati, a cijene taksi karata se često zaokružuju naviše (ili, nerijetko, naniže). Skupi restorani često naplaćuju uslugu od 10%, iako zbog slabe regulacije mnogi poslodavci to jednostavno uzurpiraju (pitajte svoje konobare da li primaju nešto od ovoga ako želite da im date napojnicu). U Saudijskoj Arabiji nema poreza na promet, niti poreza na prihod.
Odgovori
#7
Šta kupiti

Malo je lokalnih proizvoda od interesa za turiste. Lokalno uzgojene hurme su visokog kvaliteta, a vjerski pribor je široko dostupan, ali gotovo isključivo iz uvoza. Kopije Kur'ana proizvode se u velikom broju izdanja i prodaju po vrlo niskim cijenama. Zam zam voda je dostupna u cijelom zapadnom regionu i na svim aerodromima.

Tepisi su omiljena kupovina, a većina ih dolazi iz obližnjeg Irana. Džeda  posebno ima puno tepiha, od kojih mnoge donose hodočasnici koji ih tamo prodaju kako bi pomogli u finansiranju njihovog putovanja u  Meku .

Velika tržišta zlata i nakita su istaknuta u svim većim gradovima. Cjenčanje je norma u većini malih i srednjih trgovina. Meka i Medina nude veliku raznolikost u smislu prtljaga, odjeće, nakita, sitnica, suvenira, igračaka, hrane, parfema, tamjana i vjerske literature, audio i pribora.

Veliki, dobro održavani klimatizovani tržni centri i prodavnice prehrambenih proizvoda (npr. Safeway, Geant, Carrefour) su raštrkani po celom kraljevstvu.
Uradi

Zabava u Saudijskoj Arabiji je veoma porodična. Malo je aktivnosti samo za parove ili samce. Samci nisu dozvoljeni u porodičnim zonama: porodične plaže su odvojene od plaža za neženja, na primer. Očekuje se da žene budu u pratnji muškog rođaka u javnosti, iako neudate žene mogu biti primljene u porodične prostore.

Obilasci pustinjama  posebno su popularni kod domorodaca Arapa. Malo je, ako ih uopće ima, turoperatora koji obilaze pustinjske dine, ali iznajmljivanja ATV-a često se nalaze uz cestu na periferiji većih gradova, a iseljenici često organiziraju putovanja konvojima u pustinju. Prazna četvrt ima najdivniji krajolik i zahtijeva najviše priprema.

Napolju su crvene peščane dine Rijad.

Ronjenje popularan je na obali Crvenog mora u Saudijskoj Arabiji. Jeddah ima veliki broj ronilačkih operatera.

Zabavni parkovi  (mnogi od njih zatvoreni) se često nalaze u blizini trgovačkih centara ili plaža. Mnogi veliki gradovi imaju javne parkove i male zoološke vrtove. Jahanje, jahanje kamila, itd. također su dostupni na trkačkim stazama i nekim popularnim plažama. Mnogi luksuzni hoteli nude lagane aktivnosti (posebno hoteli na plaži).

Nakon više od 30 godina skoro potpune zabrane, bioskopa ponovo su počeli da se otvaraju u kraljevstvu. Osim toga, DVD shopovi obiluju, iako je izbor često pitom i/ili cenzuriran. DVD-ovi u Saudijskoj Arabiji su uvijek Regija 2, iako su lažni DVD-ovi (koji su široko dostupni u manjim video prodavnicama) obično bez regiona, a često i bez cenzure. Satelitska TV i preuzimanje zabave sa interneta je stoga veoma popularno.

Video igrice su vječna opsesija saudijske omladine, i ona koju lokalni trgovci prilično dobro kapitaliziraju. Prodavnice video igrica su sveprisutne u svim većim gradovima. Većina većih prodavnica nudi autentične igre, koje se uvoze iz SAD ili Evrope za prosečno ~SR270 (~US$70), dok manje obično nude samo bootlegove (koje su ilegalne, ali ipak dovoljno unosne da ih skoro sve prodaju ) po vrlo niskim cijenama od SR10-15 ($2.5-$4). Wii i Xbox 360 bootlegs vladaju, ali određene prodavnice nude i Nintendo DS i PSP igre, koje se preuzimaju na prenosivi medij korisnika na zahtev.
jesti

Jelo je jedno od rijetkih užitaka dozvoljenih u Saudijskoj Arabiji, a statistika o gojaznosti pokazuje da većina Saudijaca uživa koliko god može. Za razliku od drugih firmi koje izbacuju svoje mušterije u vrijeme molitve, većina restorana će pustiti goste da se motaju i jedu iza zatvorenih vrata tokom molitvenog perioda. Novim mušterijama generalno nije dozvoljen ulazak dok se molitva ne završi.
Brza hrana

Brza hrana  je ogroman posao u Saudijskoj Arabiji, sa svim uobičajenim osumnjičenima (McDonald's, Burger King, Pizza Hut, Subway) i ne nekoliko lanaca koji se rijetko upuštaju van Amerike negdje drugdje (npr. Hardee's, Little Caesars). Obroci, koji se uvijek služe s pomfritom i koka-kolom, koštaju 10-20 SR. Neki lokalni imitatori koje vrijedi provjeriti uključuju:

Al Baik jelo od pečene piletine

    Al-Baik  – pržena piletina – u Džedi, Meki, Medini i Taifu, ali ne u Rijadu
    Baak  – Pica (tanka kora i dosta dobra), pečena piletina, lazanje, sendviči
    moram . Saudijski lanac sendviča, osnovan 1988.
    Herfy Burger . Najveći lanac brze hrane u zemlji, u 100% vlasništvu Saudijske Arabije.
    House of Donuts  - "The Finest American Pastries" - lanac koji su pokrenuli saudijski studenti koji su studirali u Americi

Jeftiniji, ali su bezbrojni curry shops upravljaju i za velike Saudijske Arabije indijski, pakistanske i bangladeške zajednice, koje opslužuju velike tali tanjiri subkontinentalne hrane ispod 10 SR. Samo ne očekujte sitnice poput klima uređaja.
Lokalna kuhinja

Bliskoistočni glavni proizvod shwarma (doner kebab) je široko dostupan u namenskim malim džointima, a SR 3-4 je standardna cena za sendvič. Egipatski pire od fava pasulja foul je još jedna jeftina namirnica, a ove trgovine obično također nude felafel (loptice od slanutka) i niz salata i umaka poput humus (pasta od slanutka) i tabbouleh (salata od peršuna).

Pronaći restorane koji služe autentičnu saudijsku kuhinju je iznenađujuće teško, iako mnogi veći hoteli imaju arapske restorane. Vaš lokalni domaćin u Saudijskoj Arabiji ili stranac će vam možda moći pokazati neka mjesta ili, ako baš imate sreće, poziv na večeru kod kuće.

    Mandi — Piletina ili ovčetina kuvana sa pirinčem u loncu iznad vatre.
Odgovori
#8
Kafići

Gotovo jedini vid zabave za neženja je sveprisutni  kafić , u kojem se ne služe samo kafa i čaj, već i lule ( šiša ) sa aromatiziranim duhanom. To su isključivo muške domene. U nastojanju vlade da smanji pušenje u većim gradovima kao što su Džeda i Rijad , objekti koji nude  šišu  su ili prebačeni na periferije gradova, ili nude ekskluzivna sjedala na otvorenom.

Ako, s druge strane, tražite frapučino od lješnjaka, Starbucks i njegova legija konkurenata uspostavili su čvrsto uporište u trgovačkim centrima Kraljevine. Obično se pozdravljaju sa ženama, iako je 2008. godine bilo nekoliko hapšenja nevenčanih parova koji su se "zamiješali".

Što se tiče same kafe ( kahwa ), probajte  myro , napravljenu u beduinskom stilu. Ponekad začinjen kardamomom, jak je i odličnog je okusa, posebno sa svježim urmama. čaj ( chai ) obično dolazi sa komadićima šećera i možda nekoliko listića mente ( na'ana ).
Lagana pića

Kao i drugdje u Zaljevu, Saudijci su veliki obožavatelji raznih  voćnih sokova , u rasponu od običnih (jabuka, narandža) do sasvim bizarnih (banana-limun-mlijeko-orah, bilo tko?).

Popularne su bezalkoholne verzije alkoholnih pića. Dva najčešća su  saudijski šampanjac , u osnovi sok od jabuke i Sprite ili gazirana voda, te  sladna pića , tj. bezalkoholno pivo, uvijek slatko i često jako aromatizirano esencijama manga, jagode, jabuke, limuna itd.
Gdje odsjesti u Saudijskoj Arabiji

Hoteli svih vrsta dostupni su širom Kraljevine. Većina turističkih gradova (tj. Meka, Madina, Taif, Al Abha) će također imati vrlo pristupačne i prostrane shigka-maafroosh (kratkoročno namještene stanove za iznajmljivanje). Vlasnici Shigka-maafroosha uglavnom lutaju po hotelskim predvorjima. Često će prići ljudima civilizovanog izgleda (uglavnom porodicama) i dati ponudu. Cijene za shigka-mafrooshas i male hotele uvijek se mogu pregovarati. Manji hoteli primaju samo gotovinu, obično unaprijed.

Većih, skupljih hotela ima u izobilju u svim većim gradovima. Nakon zatišja izazvanog pobunom 2003. godine, cijene su ponovo rasle, i možete očekivati da ćete platiti sjeverno od 200 američkih dolara za noćenje u radnom danu u dobrom hotelu u bilo kojem od velikih saudijskih gradova. Zauzvrat, obično dobijate odličnu uslugu i mogućnost da zaobiđete neka ograničenja (npr. restorani koji ostaju otvoreni tokom molitvenih sati i dnevne usluge u sobi tokom Ramazana).
Ostanite zdravi u Saudijskoj Arabiji

Nema većih zdravstvenih rizika za putovanje u Saudijsku Arabiju: voda je općenito pitka, a hrana je obično, ali ne uvijek, higijenska. Za opšta putovanja u Kraljevinu nisu potrebne vakcinacije, ali za hodočasnike koji se pridružuju hadžu i njegovu izuzetnu koncentraciju hodočasnika iz svih krajeva svijeta, potrebna je sveobuhvatna serija vakcinacija kao uvjet za ulazak. Za detalje pogledajte članak Virtuelni hadž 29. jula 2020.

pušenje je jedini grijeh koji nije zabranjen, pa shodno tome svi puše svuda: u hotelskim predvorjima, salonima aerodroma, restoranima u tržnim centrima, vozačima u taksijima itd. Ako je to problem, obavezno zatražite sobe za nepušače u hotelima .

Kraljevina ima opsežan nacionalni zdravstveni sistem, ali usluge koje pruža ovaj program su prilično osnovne. Privatne bolnice se često vode uz učešće stranih partnera. Ovi objekti se kreću od prilično rudimentarnih do vrlo naprednih i vrlo skupih. Apoteke su široko dostupne i recepti nisu potrebni za većinu lijekova. Psihoaktivni lijekovi su strogo kontrolirani i dostupni samo u državnim ljekarnama.
Voda iz česme

voda u većim gradovima se općenito smatra sigurnim, iako nije uvijek posebno ukusno, a ljeti može biti vrlo vruće. U zimskom periodu poplavna voda može prodrijeti u rezervoare, u kojima se procjenjuje da ima 70% skladišta Jeddah pogođen velikim poplavama u januaru 2011. i prijavljeni su neki slučajevi dizenterije.

Flaširana voda je lako dostupna i jeftina po cijeni od SR2 ili manje za bocu od 1.5 litara, tako da mnogi posjetitelji i stanovnici odlučuju igrati na sigurno. Mnogi stanovnici radije kupuju vodu za piće iz stanica za prečišćavanje.
like

U Saudijskoj Arabiji ima mnogo poslova za iseljenike.

Da biste dobili radnu vizu, morate imati saudijskog sponzora. Zatim da biste dobili izlaznu vizu, potreban vam je potpis vašeg sponzora. To može dovesti do velikih problema. ESL nastavnici mogu pronaći posao u Saudijskoj Arabiji sa diplomom i TESOL certifikatom. Nastavnici ESL-a u Saudijskoj Arabiji mogu očekivati da će zaraditi 8,000 – 13,000 SR (mjesečno) i obično će predavati 20 – 30 sati sedmično. Ugovori obično uključuju smještaj, avionske karte i zdravstvenu zaštitu. Prednost se obično daje muškim nastavnicima, a može biti potrebno i prethodno radno iskustvo ESL-a.
Budite sigurni i izbjegavajte prevare u Saudijskoj Arabiji

Realno govoreći, najveća opasnost s kojom se posjetitelj Saudijske Arabije suočava je smrtonosna vožnja: vozite ili birajte vozače pažljivo i vežite pojas.

Pobuna niskog nivoa koja cilja strance općenito, a posebno zapadnjake i dalje tinja. Talas nasilja 2003.-2004. je ugušen brutalnim razbijanjem saudijskih snaga sigurnosti i već nekoliko godina nije bilo većih napada u gradovima, sigurnost je i dalje stroga i razumno je ne privlačiti previše pažnje na sebe. Stranci treba da prijave svoje prisustvo u svojoj ambasadi ili konzulatu. Mnoge vlade održavaju sisteme upozorenja za hitne slučajeve koji koriste e-poštu i poruke mobilnog telefona za svoje gastarbajtere.

Četvoricu francuskih turista, dio veće grupe koja je kampirala u pustinji, teroristi su u blizini Madain Saleha početkom 2007. ubili i ubili. Zbog toga je obavezna policijska pratnja — što može biti zanimljivo iskustvo, ali može biti i dosadno , restriktivne nevolje — ponekad su predviđene za putovanja izvan većih gradova, u oblastima kao što su Abha, Najran i Madain Saleh.

Dok Saudijska Arabija ima jedan od najniže stope kriminala u svijetu, određeni pozadinski nivo nenasilne oportunističke krađe kao što su džeparenje i otimanje torbica postoji. Zaključajte vrata i držite dragocjenosti kod sebe.

Saudijsko društvo nastoji da muškarce i žene odvoji, ali  seksualno uznemiravanje  - ismijavanje, podsmijeh, pa čak i uhođenje - je depresivno uobičajeno. Podići buku ili jednostavno pitati naglas  antu muslimanskog uznemiravača?  ("Jesi li musliman?") obično će biti dovoljno da ih uplaši. Žene treba da imaju na umu da su prema saudijskom zakonu četiri nezavisna muška svjedoka dužna svjedočiti da bi neko bio osuđen za silovanje. Ako se četiri muška svjedoka ne privedu, žena će umjesto toga biti proglašena krivom za predbračni seks ili preljubu (što je zločin prema saudijskom zakonu).

Kršenje saudijskog zakona može dovesti posjetitelja u kontakt s lokalnom policijom i pravosudnim sistemima. Saudijski pravosudni sistem je ozloglašeno oštar i ne daje slobodu ne-Saudijcima, a ambasade mogu pružiti samo ograničenu pomoć u ovim situacijama. Pogledajte Respect kako se izbjeći nevolja.
poštovanje

Posjetioci Saudijske Arabije su potreban da poštuju lokalne konvencije, posebno u vezi s islamom. Dok se prvi putnici u Saudijskoj Arabiji često slave pričama o odrubljivanju glava, amputacijama i bičevanju, potpuna oštrina saudijskog zakona rezervisana je za one poput krijumčara droge. Uz malo zdravog razuma, bit ćete sasvim u redu, a ako posjetitelj slučajno izazove neku manju uvredu, reakcija će uglavnom biti zabava, a ne ljutnja.
Odgovori
#9
Zakon i moral

Zaista važna pravila kojih se treba čuvati sadržana su u pisanom saudijskom zakonu, a kriminalci podliježu punoj snazi zloglasnog saudijskog kaznenog sistema. Pored očiglednih zločina kao što su ubistvo (kažnjivo odrubljivanjem glave) i krađa (amputacija ruke za ponavljane prestupnike), djela koja se smatraju teškim zločinima uključuju preljuba, homoseksualna aktivnost i posjedovanje alkohola ili droga.
Potpuna segregacija

U hotelskoj teretani nema žena

Mnoga (možda većina) područja života u Saudijskoj Arabiji su segregirana po spolu kako bi se osiguralo da nepovezani muškarci i žene nemaju mogućnost "miješanja" (khulwa, kažnjivo krivično djelo). Prema pravilima segregacije, svi ljudi su podijeljeni u tri grupe:

    porodice . Osnovna jedinica saudijskog života, porodice su žene u pratnji svojih  mahrema  (zakonskih muških staratelja) — oca, brata, muža, ujaka, nećaka — i djece.
    Samci (neženja). Muškarci bez pratnje svojih porodica. Uprkos uobičajenoj upotrebi reči „neženja“, nije bitno da li je muškarac oženjen ili ne; muž će večerati u momačkom delu za ručkom kada je sam i u porodičnom delu za večerom kada je sa ženom. TO JE protiv zakona da te svuda prati žena koja nije tvoja žena ili član porodice, a vjerska policija posebnu pažnju posvećuje međurasnim parovima.
    Samohrane žene. Žene bez pratnje porodice. Ovo je daleko najograničenija grupa. Većina porodičnih ustanova će primati neudate žene, ali jesu nikada trebalo bi biti dozvoljeno u muškom dijelu i podložni su neugodnim pogledima kada su: to je protiv zakona da te svuda prati muškarac koji nije tvoj muž ili član porodice (osim najamnog vozača ili taksiste). Kazna će biti gora za muškarca nego za ženu. Dok je muškarac primoran da potpiše pismenu zakletvu da neće ponoviti krivično djelo i može biti podvrgnut biču ili zatvoru, žene se generalno „vraćaju“ svojim porodicama, a u njeno ime potpisuje muški član porodice. Kulturna vrijednost koja se pridaje „skromnosti“ i „časti“ čini da vjerska policija okleva da otvoreno „izvuče“ ženu koja je uvrijedila i pokušat će problem gurnuti pod tepih, osim u „neprijatnijim“ slučajevima.
Odgovori
#10
Lokalno stanovništvo gotovo univerzalno nosi  thobe  (bijeli ogrtač s rukavima) s  ghoutrom  (prekrivalo za glavu), ali standardni kodeks oblačenja za strane muškarce u Saudijskoj Arabiji su duge pantalone i košulja dugih rukava. Košulje kratkih rukava su neobične, iako su majice sve češće među buntovnom omladinom, dok se šorts retko viđa van teretane ili na plaži.

Muškarci sa dugom kosom bi možda želeli da razmisle o šišanju pre nego što uđu u kraljevstvo; iako se brave do ramena mogu smatrati razumnim, sve duže može se smatrati osnovom za izbacivanje iz trgovačkih centara i javnih mjesta od strane mutave.
Supruge

Žene, bilo domaće ili strane, moraju nositi  abaju , dugu i široku crnu haljinu. Iako je marama opciona za nesaudijske žene (posebno u Džedi i Damamu), treba je barem nositi kako bi se izbjeglo moguće uznemiravanje od strane vjerske policije ili da bi se koristila kao odvraćanje pažnje od potencijalno otežavajućih muškaraca.

Saudijski zakon ženama zabranjuje mešajući se sa nepovezanim muškarcima. Neki porodični restorani će ići dalje i neće (svjesno) dozvoliti bračnom paru da večera zajedno sa samcem.

Žena može putuje sama pod uslovom da ima pismenu dozvolu od nje mahram. Oni također mogu ostati sami u hotelima, iako hoteli mogu zahtijevati pismenu dozvolu prilikom prijavljivanja osim ako žena ne posjeduje službenu ličnu kartu.

Iako se sve ovo zakonski odnosi i na stranke, u praksi strane žene nisu sputane od strane njihovih porodica na način na koji su to žene iz Saudijske Arabije, i mogu imati značajnu slobodu ako se odluče za to. Na primjer, strana žena i njen dečko (ili čak kolega s posla) mogu jednostavno tvrde da jesu muž i žena, i tako se slobodno druže – iako, ako ih uhvate u tome, ponekad bi mogli biti podvrgnuti kratkom boravku u zatvoru.

Sama žena kojoj se obratila policija ili muttawa i zatražio da pođe s njima ne mora (i, radi njihove vlastite sigurnosti, ne bi trebali) ići sami s njima: imate pravo pozvati svoje mahram i neka stignu, i trebali biste to iskoristiti. Međutim, od vas će se možda tražiti da predate svoju ličnu kartu i ne možete otići dok vam policija/muttawa to ne dozvoli.
sekunda

fotografija je vjerovatno najlakši način da posjetitelj nehotice upadne u nevolju. Uradi ne slikajte bilo koju zgradu u vezi sa vladom (ministarstva, aerodrome, vojne objekte itd.) ili bilo koju zgradu koja bi to mogla biti, ili rizikujete da budete odvedeni u zatvor zbog špijunaže. Pošto strogo vehabijsko vjerovanje zabranjuje pravljenje slika bilo kojeg živog bića, a Saudijci pridaju veliku vrijednost privatnosti, nemojte fotografirati nijednog Saudijskog muškarca bez dozvole i ne čak usmjerite kameru u smjeru žena, tačka. Čak i vladine publikacije izbjegavaju slike ljudi i često pribjegavaju mozaiciranju lica ako ih moraju koristiti! Međutim, fotografisanje na javnim mjestima je kraljevskim dekretom 2006. godine proglašeno legalnim, osim ako nije drugačije objavljeno ili ne krši želju pojedinca da se ne fotografiše.

Puštanje muzike u javnosti je također zabranjeno (iako to ne uključuje puštanje muzike na pikniku u pustinji, na primjer). Međutim, lični muzički plejeri i privatno slušanje muzike su u redu, a postoji mnogo muzičkih prodavnica u tržnim centrima u zemlji ako vam ne smeta trajni marker preko Britninog ruba na naslovnici. Nije neuobičajeno čuti mlade Saudijce kako u svojim vozilima puštaju najnoviju hip-hop muziku, barem kada mutawa nije tu.

Vjerski predmeti za druge religije osim islama, uključujući Biblije, raspela i bilo kakvu vjersku literaturu, zabranjeni su, iako se danas stvari za ličnu upotrebu uglavnom ignoriraju. Međutim, tretira se sve što ima naznake prozelitizma vrlo oštro, a mutava često razbija nedozvoljene crkvene sabore i slično. Javno poštovanje drugih religija osim islama je zločin u Saudijskoj Arabiji.

Zastava Saudijske Arabije nosi islamsku deklaraciju vjere, a skrnavljenje ili bilo koje drugo neprimjereno korištenje zastave smatra se uvredljivim. Javna kritika kralja, kraljevske porodice ili vlade Saudijske Arabije se ne toleriše.
Telekomunikacije u Saudijskoj Arabiji
Na telefonu

Četiri mobilna operatera u Saudijskoj Arabiji, sadašnji Al Jawal, rival iz Emirata Mobili , Kuvajt Zain (Vodafone Network) i STC novajlija Jawwy su žestoko konkurentni, sa dobrom pokrivenošću (u naseljenim područjima) i dobrim cijenama. Početni paket sa prepaid SIM-om i vremenom razgovora počinje od oko SR75, a možete se prijaviti u većini bilo koje veće mobilne prodavnice (ponesite pasoš). Lokalni pozivi su ispod SR0.5/min, dok su pozivi u inostranstvu oko ili manje od SR2/min.

I da, možete unijeti svoj telefon: uprkos negodovanju sveštenika, telefoni sa kamerom i multimedijalne poruke (MMS) su sada legalni.
Na mreži

Internet kafići obiluju velikim saudijskim gradovima, a mnogi trgovački centri imaju po jedan ili dva salona za igre. Cijene su oko SR5/sat.

Dok je internet u Saudijskoj Arabiji ograđen filterom, on je prvenstveno usmjeren na pornografiju, neislamske vjerske i domaće političke stranice na arapskom jeziku i (sa stanovišta putnika) nije ni blizu tako strog kao, recimo, kineski. Google, Skype, Wikipedia i svi glavni provajderi web pošte su dostupni.

Internet cenzura u Saudijskoj Arabiji možda nije tako stroga kao u drugim zemljama Bliskog istoka. To je zato što društvene mreže kao što su Facebook i Twitter nisu zabranjene u zemlji. Iako je Skype također dozvoljen, saudijska vlada je zabranila aplikaciju Viber za pametne telefone. Zabranjene stranice naravno uključuju pornografske web stranice i stranice koje sadrže homoseksualnost, ilegalno kockanje i kritiku njihove religije i vlade.
Poštom

Saudijska pošta  ima dobru mrežu poštanskih ureda u cijeloj zemlji, ali poslovnice su zatvorene četvrtkom i petkom. Marke za razglednice bilo gdje u svijetu koštaju SR4. Veći problem je zapravo pronalaženje razglednica, jer je  mutawwa  povremeno potisnuti proslavu neislamskih praznika kao što su Dan zaljubljenih, Božić ili čak rođendani, zbog čega  sve  čestitke bilo koje vrste nestaju iz knjižara. Suvenirnice u velikim hotelima su najbolji izbor. Pošta koja dolazi u zemlju iz inostranstva je notorno nepouzdana. Priče obiluju o stvarima koje stižu mjesecima nakon što su poslane, ili uopće ne stižu. Postoje ogranci DHL-a, FedEx-a i UPS-a koji rade u cijelom kraljevstvu, tako da je dobro pravilo da se sve važno šalje tim kanalima.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Thumbs Up Jeddah Travel Guide Media 3 438 27-10-2022.20:11
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: