Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jeddah Travel Guide
#1
Thumbs Up 
Jeddah (arapski: جدّة, također se piše Jiddah) nalazi se na Crvenom moru u zapadnoj Saudijskoj Arabiji. To je drugi po veličini grad u kraljevstvu, sa oko 3,400,000 stanovnika i glavni trgovački centar u zemlji. Džeda je takođe glavna ulazna tačka, bilo vazdušnim ili morskim putem, za hodočasnike koji hodočaste na virtuelni hadž 29. jula 2020. u Meku i Medinu, dva najsvetija grada islama. Oba su udaljena nekoliko sati u unutrašnjosti od Džede.

Istorijska Džeda je upisana na listu svjetske baštine od 2014. godine.
Uvod u Jeddah

Džeda je vekovima bila lučki i trgovački grad, što se ogleda u kosmopolitskoj mešavini stanovnika. Danas je to veliki trgovački centar u Saudijskoj Arabiji. Takođe ima mnogo vladinih kancelarija. Džeda je poznata u kraljevstvu po svojim trgovačkim četvrtima, restoranima i kafićima. Također je domaćin Jeddah Corniche (područje uz obalu), koje je najveće u Kraljevstvu sa velikom gomilom hotela, plaža i odmarališta okupljenih oko njega.

Sjeverno od grada, niz odmarališta na plaži je zabranjen za mutawwa (vjerska policija) i poznata su kao mjesta za žurke na kojima se ruše mnogi društveni običaji u ostatku zemlje, posebno od strane bogatih, liberalnih porodica Džede.
klima

Klima je suva i topla. Najbolje vrijeme za posjetu je januar i februar, kada je najmanje vruće.

Morska voda postaje prilično vruća od jula do oktobra.
orijentacija

Džeda je ogroman grad koji se prostire duž obale Crvenog mora, povezan je Corniche, primorska avenija puna bizarnih skulptura i duga skoro 30 km. Stari grad ili al-Balad, na južnoj strani moderne Džede, je trošno, ali fascinantno lavorište višespratnih kuća napravljenih od koralja. Glavna saobraćajnica Medina Road počinje sa sjeverne strane al-Balada i ide sve do grada.
Ući
Avionom

Međunarodna zračna luka King Abdulaziz. Ovo je najveći aerodrom u Kraljevini i dobro ga opslužuju aviokompanije iz cijelog svijeta.
Nažalost, uprkos svojoj važnosti i bogatstvu Kraljevine, aerodrom je bio poznat po tome što je u jadnom stanju sa prašinom, muhama i lošim ili nepostojećim oznakama. 2011. godine završeno je renoviranje aerodroma.
Postoje dva redovna terminala i nalaze se na suprotnim mjestima masivne platforme i udaljeni su skoro 8 km. Jedini formalni pristup između dva terminala je taksijem. 
Južni terminal

Saudi Arabian Airlines (Saudia). Sve saudijske aviokompanije koriste ovu mogućnost, uključujući domaće usluge.Nas Air, saudijski niskotarifni avioprevoznik u privatnom vlasništvu, također obavlja domaće i neke međunarodne letove do i od ovog terminala. Air France, korean Air, I Kenya Airways, budući dio SkyTeam alijanse zajedno sa Saudi Arabian Airlines (Saudia), također obavljaju letove do i od ovog terminala.

Sjeverni terminal

Koristi se na svim ostalim međunarodnim letovima.

Pakistan International Airlines ima letove iz svih većih gradova Pakistana do i iz Džede.

Hadž terminali

Postoje i dva specijalna terminala, koji se koriste isključivo za virtuelni hadž hodočasnika 29. jula 2020. koji idu direktno u Meku, a to su u osnovi ogromni šatori od fiberglas tkanine na armirano-betonskim stubovima i čeličnim sajlama. Vozeći se do normalnog terminala koji nije hadž, prolazite između njih. U sezoni, ovo vam omogućava da se divite dugim redovima velikih aviona parkiranih pored terminala za hadž.

Veze za zamak

Taksi do grada od oba će koštati oko 50 SR, pa se dogovorite o cijeni karte prije nego krenete.

Autobusom

Takođe postoje mnoge autobuske linije do susjednih zemalja, posebno do Jordana. Obično putovanje autobusom počinje u Siriji do Amana, Jordan, a zatim do većine velikih gradova Saudijske Arabije. Međutim, uvjerite se prije nego što rezervišete svoje sjedište da nemate ulaznu vizu „samo avionom“. Većina autobuskih kompanija u Amanu se nalazi u Abdali. Cijena karte je oko 25 JD, neke kompanije imaju dnevne izlete u velike gradove npr Jeddah. Obavezno provjerite autobuse prije rezervacije, jer neke kompanije imaju autobuse sa starim i malim sjedištima (ovo je dugo putovanje, pa svakako odaberite kompaniju sa autobusima "poslovne klase", neke kompanije nude autobuse poslovne klase po cijeni nižoj od " normalni autobusi” kompanije!). Putovanje traje oko 18 sati bez prestanka kroz medinsku rutu (postoje dvije rute za putovanje, morski put prolazi pored Yanbua koji je težak, ali kratak, i put Medine)
Trajektom

Džeda je jedna od glavnih luka duž Crvenog mora i ovde pristižu teretni brodovi iz celog sveta sa mnogo izbora i za putnike. Al-Blagha je jedna od najvećih brodarskih kompanija i vodi nekoliko trajektnih ruta, od kojih je najznačajnija usluga jednom tjedno iz Sueca koja traje 42 sata (1./2./3. klasa SR845/695/395, automobil od SR850). Tu je i usluga iz Suakina, 50 kilometara južno od Port Sudana, tri puta sedmično sa vremenom putovanja od 10 sati (1./2./3. SR470/370/300, automobil od SR460). Neredovitija trajektna linija dostupna je iz Al Hudayde u Jemenu.

Trajekti se brzo pune tokom sezone, što znači hadž i ramazan, pa rezervirajte ranije.
Vozom

Brza pruga koja povezuje Džedu sa Mekom i Medinom preko ekonomskog grada kralja Abdulaha otvorena je 2018. Željeznička stanica u Džedi nalazi se jugoistočno od centra grada.

Pogledaj oko

Za najnovije ažuriranje aerodroma o Coronavirusu Covid-19 posjetite našu web stranicu

Taksi

koji su normalni automobili (obično Toyota Camry) bez znaka "TAXI". Ovi taksiji su jeftiniji od "limuzina", ali nisu legalni. Policija preduzima stroge mjere protiv takvih taksi vozila, kako bi ih izbjegla. Obično zatrube ili zabljesnu kada vas vide kako stojite na ulici (ne možete ih prepoznati jer su to normalni automobili).

Može biti jeftinije pregovarati o fiksnoj cijeni nego koristiti mjerač. Za to je potrebno određeno iskustvo sa Džedom i njenim ulicama. Ponekad će se taksista pretvarati da je "izgubljen" kao izgovor da uključi brojilo ili vam dodatno naplati u zamjenu za svoje "izgubljeno vrijeme". Bez obzira na situaciju, nikada nemojte pristati da platite više od cijene koju ste dogovorili prije početka vožnje. Također, neki saudijski vozači naplaćuju višu cijenu i ne tretiraju se baš dobro prema kupcima, pa potražite indijske ili pakistanske vozače.

Mnoge agencije za iznajmljivanje kao što su Avis ili Budget će vam iznajmiti automobil srednje veličine iz 2008. po cijeni od SR100-140 SR po danu. Naći ćete jeftino i kada je u pitanju gorivo, jer Saudijska Arabija ima neke od najjeftinijih cijena benzina na svijetu. Ulice su široke, a znakovi su ispisani i na arapskom i na engleskom jeziku. Potražite karte u bibliotekama ili velikim supermarketima.
Odgovori
#2
Autobusom

Autobusi nisu uobičajeno prevozno sredstvo u Džedi, iako se njime možete voziti za SR1-2 od određenih glavnih ulica do Albalada (centra grada). Međutim, to je vrlo zanimljiv način da uživate u tradicionalnoj arapskoj muzici i zvuku ljudi koji se miješaju zajedno dok uživate u prizorima tokom vožnje. Manji autobusi su uglavnom privatni pa je vlasnik odgovoran za čistoću. Veće autobuse obezbjeđuje vlada, koji su veliki i čisti, ali ne prate raspored, pa razmislite o korištenju manjih autobusa ako ste na određenom redu vožnje.
Brodom

Čamci nisu posebno prevozno sredstvo, već način da se uživa u pogledu na Crveno more. Možete uhvatiti čamce u Obhuru sjeverno od Jeddaha u marini; sat vožnje malim čamcem je oko SR200 (US$55).
vidi

Fontana kralja Fahda, najviša na svijetu.
Al-Balad (Stari dvorac)

Jeddahin glavni prizor je al-Balad, ili stari grad. Gradski zid je odavno srušen, ali stare kapije i dalje označavaju mjesto na kojem su nekada bile. Unutar njega ćete pronaći lavor drevnih građevina i tradicionalnih souqa (pijaca), te kolebanje, višespratno koraljne kuće po kojoj je Jeddah poznata. Nažalost, koral nije vrlo izdržljiv građevinski materijal, a većina zgrada je u zapuštenom stanju. Provedite vrijeme lutajući starim gradom i izgubite se u naizgled beskrajnim tržnicama. Naći ćete se u drugom svijetu i potpuno 'u' svijetu, okruženi ljudima iz cijelog arapskog svijeta, Azije i Afrike.

Souq al-Alawi. U srcu starog grada, kuće od koralja nižu se s obje strane ove prometne tržnice. Dozvola za fotografisanje je teoretski neophodna (raspitajte se u kancelariji iza Naseefove kuće), ali u praksi se čini da niko ne trepće kapkom sve dok ne zabijete kameru ljudima u lice bez dozvole. 
Naseef House (بيت نصيف, Bayt Nasseef). 5-9h (zatvoreno pet?). Bivša kuća jedne od glavnih trgovačkih porodica Jeddaha sada se renovira kao muzej i kulturni centar. Odličan pogled sa gornjih spratova kada je otvoren. SR20. 

sekunda

Jeddah Corniche nudi spektakularan pogled na Crveno more. Pogledajte glavnu trgovačku ulicu u Tahliya za zanimljivu robu, a ako tražite zlato dobrog kvaliteta, isprobajte Gold Souq gdje se možete cjenkati za 18k i 24k zlata po težini. Fontana kralja Fahda nije samo najviša fontana u Džedi, već i na svijetu.

Fontana kralja Fahda . Sa maksimalnom visinom između 260 i 312 m, ova fontana u Crvenom moru je najviša na svijetu. Izbačena voda dostiže nadzvučne brzine od 375 km/h, a količina vode u zraku može premašiti 16 m³. Kao istaknuta znamenitost, vidljiva je iz većeg dijela grada, a noću je osvijetljena sa preko 500 reflektora. Izgrađen je između 1980. i 1983. godine, a sponzorirao ga je kralj Fahd, pa otuda i njegovo ime. ( ažurirano novembra 2021. )

Uradi
Ronjenje

Ronjenje je velika privlačnost za iseljenike u Kraljevstvu, iako se čini da sami Saudijci nisu svjesni blaga koje čeka na moru.

Zbog lokacije Džede na Crvenom moru, flora i fauna su prilično slične onome što biste videli na egipatskoj obali Crvenog mora ili na Sinajskom poluostrvu, samo bez svih turista.

Vidljivost može biti spektakularna (30-40m je uobičajeno), a koralji su gotovo netaknuti. Postoji mnogo zanimljivih lokacija za istraživanje poput Chicken Wreck, čamac koji je prevozio tone smrznute piletine koja je udarila u greben i potonula na dubini od 10-18m. Većina boljih ronilačkih mjesta udaljena je oko jedan sat do mora gliserom.

Crveno more postaje hladno zimi, a temperatura vode pada na 22°C, pa ćete poželjeti da koristite mokro odijelo od 5 mm sa kapuljačom. Ljeti se temperature podižu na mnogo ugodnijih 29°C, a dovoljna je 3 mm kratka ili 1 mm ronilačka koža.

Desert Sea Divers, Obhur (40 km sjeverno od Jeddah). Najstarija i najveća ronilačka oprema u Džedi, koja izbacuje tri čamca na more tokom napornog vikenda. Koristi brze i udobne ronilačke čamce napravljene po mjeri, a svi izleti uključuju ukusan topli ručak. Najam opreme i transferi do/iz centra Jeddaha (150 SR povratak) uz doplatu. Nudi smještaj na licu mjesta i također može organizirati turističke vize za Saudijsku Arabiju za grupe ronilaca uz najavu od najmanje 2 mjeseca. SR200/250/300 za 1/2/3 ronjenje čamcem. 

Parkovi

Vodeni park na ostrvu Sail. Dobro mjesto, posebno za porodice, kada žarko sunce Saudijske Arabije postane previše za podnošenje. Park je izgrađen na vještačkom poluotoku i pokriven je sa nekoliko šatora nalik na jedra, koji pružaju hlad dok uživate u bazenu i rekreacijskim sadržajima. 
Atallah Happy Land Park , 6263 Al Kurnaysh Road (Jeddah Corniche). 5:6. Zabavni park sa unutrašnjim i otvorenim vožnjama i atrakcijama, klizanjem i kuglanjem, restoranima i kupovinom, 25D pozorištem i nastupima uživo. SRXNUMX. 

Tematski park Al-Shalal (Fakieh Poultry Farms), Jeddah Corniche blizu kraja Sary St. Park se može pohvaliti da ima najveći tobogan sa dvostrukom petljom na azijskom kontinentu. U funkciji od 2004. godine, rolerkoster u Tematskom parku visok je 34 m i prima više od 700 posjetitelja na sat. Dvospratna zabavna zgrada u Centru parka sadrži klizalište i tematski prostor, klizalište i Amazon Ride sa temom džungle, zajedno sa figurama životinja u prirodnoj veličini, svjetlosnim i zvučnim efektima. Amazon Ride se prostire na površini od 1800 m2 sa lagunom i 15 m visokim vodopadom.

U zabavnoj zgradi nalazi se sedam restorana, prostorija za zabave i igraonica. Prostorije za zabave mogu biti rezervisane od strane javnosti za rođendanske zabave i privatna okupljanja po razumnim cijenama. Park takođe ima tematsku zonu evropskog sela, područje sela Dalekog istoka i veliki broj maloprodajnih objekata za suvenire i mekane igračke za decu. Kompleks ima zasebnu zgradu za parking koji može da primi 300 automobila plus dodatni otvoreni parking koji ima dodatni kapacitet od 300 automobila. 
Odgovori
#3
U Džedi ima mnogo mjesta za pronalaženje posla i posla ima mnogo, ali nezaposlenost među saudijskim državljanima i dalje je visoka, posebno među mladom populacijom. Za rad u Saudijskoj Arabiji morate dobiti vizu, a komplikovan proces može započeti samo uz sponzorstvo kompanije ili pojedinca koji se već nalazi u Kraljevini. Zapadni iseljenici ne mogu jednostavno stići u Saudijsku Arabiju i onda tražiti posao; Nepotrebno je reći da će žene sa Zapada doživjeti velike izazove u pronalaženju zaposlenja.
kupiti

U Džedi postoji nekoliko trgovačkih centara.

Hera'a Mall . nalazi se u ulici Madina St 
Mall of Arabia. Nedavno otvoren i tvrdi da je najveći tržni centar u Saudijskoj Arabiji u ulici Madina, parirajući se trgovačkom centru Hera'a. 
Red Sea Mall . To je jedan od najvećih trgovačkih centara u Džedi u ulici kralja Abdulaziza. 
Zvezdana avenija . Jedan od najnovijih trgovačkih centara u ulici Al-Malek, sa Saks petom avenijom 
Tahlia centar , Tahlia St. 
Jeddah Mall , Tahlia St. Nema puno raznolikosti, niti ima odličan restoran za druženje 
Al Khayyat Centrew , Tahlia St. Pronađite međunarodne dizajnerske brendove kao što su Dolce & Gabbana, Gucci, LV, Fendi i Dior 
Al Basateen . Omiljeno druženje tinejdžera. 
Le Mall . Prva poslovnica Starbucksa u Jeddahu 
Coral Mall . Rivali Le Mall's Starbucks s velikim Bert's Cafeom 
Mega tržni centar . Najbolji tržni centar za sve uzraste 
Hera'a Mall . 
Aziz Mall , ( blizu kružnog toka Airplane preko puta Abdul Latif Jameela ).
Roshan Mall . King Abdulaziz Road.
Roshana Mall . Altahlia St.
Al-Andlus Mall . ( na putu za Univerzitet Kralj Abdul Aziz (KAAU) )
Jeddah International Mall. Najstariji trgovački centar u Džedi, specijalizovan za zlatnu i filipinsku hranu 
Jamjoom Center . 

jesti

Džeda je puna halal restorana sa gotovo svim kuhinjama koje se mogu zamisliti, a jedenje vani je deo kulture grada. Svi restorani imaju odvojene sekcije za samce i za porodice. Sva preduzeća se zatvaraju za molitvu na oko pola sata u podne i u zalazak sunca. Ponovo se zatvaraju sat vremena nakon zalaska sunca na oko 45 minuta. Ako volite rano jesti, često možete ostati u restoranu za vrijeme molitve. Saudijci obično jedu kasno, nakon večernje molitve. Za jelo i zabavu, Vertigo Cafe and Grille jedan je od najboljih američko-italijanskih restorana u Džedi. Takođe služe šišu, i imaju veoma lepu muziku. Halal restoran vrhunske klase.

Standardno jeftino jelo je shawarma – ogromni slojevi govedine ili piletine koji se okreću na okomitom ražnju. Narežu se tanke kriške i serviraju sa povrćem, belim lukom i sosom u pita hlebu. Također možete pronaći nekoliko prodavnica falafela ili jesti u boofias-ima (cornershops). Još jedna stvar koja je vrlo jeftina je Hummus, koji je pasta od bijelog slanutka pomiješanog sa maslinovim uljem i veoma je ukusna. Probajte Filipino Souk u blizini Saudia Cityja. Pitajte za pakistansko područje Kababish. Postoji grupa prodavnica i restorana sa veoma niskim cenama. Većina američkih franšiza brze hrane može se naći u Džedi, uključujući McDonald's, Applebee's, Subway i brojne druge.
Budžet

Al Baik . Jedan od najpopularnijih lanaca brze hrane u Saudijskoj Arabiji dostupan u Džedi, Meki, Medini i Janbuu. Al Baik ima 25 podružnica u Džedi. Saudijska jela kao i brza hrana.
Trgovački centar Haifa , Madina & Palastine Crossing Road. 

Srednji domet

Barrio Fiesta, Al-Mahmal centar najviši sprat (al-Balad). Vrlo popularna filipinska zalogajnica koja nudi niz filipinskih jela kare-kare. Osnovna pržena riža i slično za manje od 10 SR, ali većina glavnih jela (SR30-50) dolazi u ogromnim porcijama dizajniranim za dijeljenje. 
Khayal , Prince Sultan Road, History Roundabout. Jedan od najboljih turskih restorana u Džedi. Svojim kupcima nudi raznovrsnu tursku hranu. Posebno su ukusni svježi voćni sokovi i kunafah (tradicionalni desert). (SR 50-100). 

Splurge

Citat: Bice , Qasr al Sharq. Italijanski restoran sa pogledom na more.
Mataam Al Sharq , Qasr al Sharp. Libanska kuhinja.
Restoran Al Khayyam . Perzijska kuhinja u Jeddah Hiltonu.
Cafe Vienna . Italijanski kafić u Jeddah Hiltonu.
U Layaly Al-Hejazu , ( hedžazijske noći ). Tahliya Street.
Al Nakheel . Corniche area. Tradicionalna hrana sa šišom. ( ažurirano novembra 2021. )
Villa d'Este Cafe. Ulica Al Tahliah. Al Khayyat Center 2. (iza tržnog centra Jeddah). Italijanski kafić sa posebnom baštom.
Bubbles . Riva Corniche Jeddah. 
Senses . Japanska kuhinja.
Byblos . 
Cafe Aroma . Tematsko-fuzijska hrana smještena na Cornicheu.
papaja . Internacionalna hrana pored Sawary Mall-a.
Yildizlar . Ispred Saudi American Bank, Al Hamra Area. Odlična turska, sirijska, libanonska i palestinska hrana. 
Odgovori
#4
Gdje odsjesti u Jeddahu

Izvan sezone hadža, hoteli u Džedi su generalno jeftiniji od onih u Rijadu. Uobičajeni međunarodni lanci su dobro zastupljeni.

Al-Hamra upravlja Pullmann , Palestine St (jednostavan pristup plaži), , faks : + 966 2 6604145 . Od 469 SAR. 
Crowne plaza , Al Corniche, Al Ma'adi Road, , fax : + 966 2 6606326 . Prijava: 2 h, odjava: 3 h . Od 750 SAR. 
Jeddah Marriott , Falasteen Road. Starija, ali dobro održavana nekretnina. Duboki bazen, ali samo za muškarce, velika teretana, dobar doručak. Glavni nedostaci su malo nezgodna lokacija sa nekoliko zanimljivih stvari u blizini i loša zvučna izolacija, posebno. pošto se u blizini nalaze četiri džamije. US$120. 
Radisson Blu Royal Suite Hotel, Medina Road (10 minuta od Međunarodnog aerodroma Kralj Abdul Aziz). Zdravstveni klub, zatvoreni bazen, 83 vrhunska apartmana, tri sale za sastanke, besplatan pristup internetu. 
Radisson Blu Hotel , Medina Road (20 minuta od međunarodnog aerodroma Kralj Abdul Aziz). Zdravstveni klub, teretana Oasis, 292 sobe, sale za sastanke, besplatan wifi u celom hotelu. 
Rosewood Corniche ,, fax : + 966 2 257 8111 . Luksuzni hotel sa pet zvjezdica sa prekrasnim pogledom na more i sadržaje. 
Westin Jeddah ,, faks : + 966 2 6588550 . Odmaralište u centru grada sa pogledom na more. 
Intercontinental Jeddah ,, faks : + 966-2-2295556 . Dolazak: podne, odlazak: 3:XNUMX . Luksuzno naselje sa svim sadržajima. 
Sheraton Jeddah . 
Durrat Al-Arouse . Glavno odmaralište u Džedi. 
Le Meridian Jeddah . 
The Signature Al Murjan Beach Resort Jeddah , North Obhur Road, , faks : + 966 2-656 0555 . Resort hotel u neposrednoj blizini Crvenog mora. 
Park Hyatt Jeddah–Marina, Club and Spa Resort, Al Hamra District, Southern Corniche. Prijava: 2h, odjava: 12h. 142 sobe i apartmana sa pogledom na Crveno more, arapsko-andaluzijskim ambijentom, garderoberom, priborom za pripremu čaja i kafe. Odvojene banje za dame i gospodu i džentlmenski klub. Predivan pogled na Crveno more i fontanu kralja Fahda. Ovo odmaralište je izvanredan inženjerski podvig koji je povratio prvo mesto na obali od Crvenog mora. 
Qasr Al Sharq, North Corniche Road, , faks: + 966 2 659 6666. “Palata Orijenta” je pokušaj Waldorf-Astorije da stvori luksuzni hotel sa “sedam zvjezdica” u Džedi. Dekoracija je raskošna, a cijene su razbacane. Hrana je prvenstveno venecijanska. Svi sadržaji su dostupni. 
Ascott Tahlia Jeddah , Ulica princa Mohammeda Bin Abdulaziza. Svi stanovi su opremljeni staklenim prozorima od poda do plafona, nude dvosobne i trosobne penthause i jednosobne, dvosobne i trosobne stanove. ( ažurirano novembra 2021. )
Swiss Spirit Residences Al Joury, Al Basateen Distrikt. vrhunska završna obrada i moderan namještaj. Od SR 400 po noći. (ažurirano novembra 2021)

Budite sigurni i izbjegavajte prevare u Jeddahu

Lokalne žene obično nose hidžab (maramu) i abaju (dugu crnu haljinu) da pokriju glavu i cijelo tijelo. Abayas, ne samo hidžab, je također potreban za zapadnjačke žene; međutim, ovo se ne sprovodi striktno.
Telekomunikacije u Džedi

Većina tržnih centara ima internet kafiće. Kafići kao što su Costa Coffee, StarBucks Coffee, minibar (uklonjen alkohol), halal hrana se mogu naručiti iz obližnjih halal restorana. eHalal će pružiti detaljnu listu halal restorana u blizini imanja, Second Cupa i mnogih drugih koji korisnicima pružaju WiFi pristup.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Heart Saudijska Arabija Islamic Travel Media 9 1.170 06-10-2022.18:05
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: