Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
25 Al-Furkan Kriterij
#1
Rainbow 
AL-FURKAN

Kriterij
25:1

Blagoslovljen je Tisti, ki je spuščal (razodeval) Furkan svojemu vdanemu sužnju, da bi opominjal vse svetove.
25:2

Tisti, ki Mu pripada oblast v nebesih in na zemlji. On si ni vzel sina, in v svoji oblasti nima družabnika. In ustvaril je vse in vse popolno in natančno odredil (tako, da je vsaka stvaritev v skladu s svojim namenom).
25:3

In namesto Njega so si vzeli za bogove druge, ki ne ustvarjajo ničesar, temveč so sami ustvarjeni, sami sebi ne morejo ne škoditi, ne koristiti. Ne dajejo ne smrti ne življenja, niti ne morejo ponovno oživljati.
25:4

In tisti, ki ne verujejo, govorijo: “To (Kuran) je samo laž, ki si jo je izmislil, pri tem pa so mu pomagali tudi drugi ljudje.” Zagotovo so sodili po krivici in z lažnimi trditvami.
25:5

In pravijo: “Bajke prejšnjih ljudstev, ki jih je dal zapisati, pa se mu narekujejo ob jutrih in večerih.”
25:6

Reci: “Spustil (razodel) ga je Tisti, ki pozna vse skrivnosti nebes in zemlje. Resnično, On je Odpuščajoči, Usmiljeni.”
25:7

In govorijo: “Kaj je s tem poslancem, uživa hrano in hodi po tržnicah, zakaj se mu ne spusti kakšen angel, da bi skupaj opominjala?!
25:8

Zakaj se mu ne podari zaklad ali bujni vrt, s katerega bo jedel?!” In krivičneži govorijo: “Vi sledite le uročenemu človeku.”
25:9

Poglej kako ti navajajo primere – tako da tavajo in ne zmorejo najti poti (pravih argumentov, s katerimi bi ti lahko oporekali).
25:10

Blagoslovljen je Tisti, ki ti lahko, če On tako hoče, dá boljše od tega (kar so rekli) – vrtove, pod katerimi tečejo reke in dvorce.
25:11

Nasprotno! Zanikajo, da se bo zgodila Ura (Sodni dan), tistemu, ki zanika Uro, smo pripravili vzplamteli ogenj, ki bo pogoltnil vse, kar bo pred njim.
25:12

Ko jih bo (ogenj) zagledal od daleč, bodo zaslišali njegovo besnenje, rohnenje in bučno, jezno izdihovanje.
25:13

In ko bodo zvezani vrženi v ozek prostor Ognja, bodo kriče prosili za uničenje (t.j. za smrt, da bi se rešili muk).
25:14

Ne prosite danes da vas doleti eno uničenje! Prosite za številna uničenja!
25:15

Reci: “Mar je boljše to, ali Vrt večnega življenja, ki je obljubljen bogaboječim?! To bo njihova nagrada in njihovo končno bivališče.
25:16

V njem bodo imeli vse, kar bodo hoteli, v raju bodo za vekomaj.” To je obljuba tvojega Gospodarja, o kateri bi morali spraševati (poiskati znanje).
25:17

In na Dan, ko jih bo zbral (malikovalce) in tiste, ki so jih častili namesto Allaha (ljudi, kipe itd.), jim bo rekel: “Mar ste vi zavedli te Moje sužnje, ali so sami zablodili s Prave poti?”
25:18

Rekli bodo: “Vzvišen si Ti in daleč nad tem! Ne bi se spodobilo, da bi si vzeli kakšne zaščitnike namesto Tebe, vendar si njim in njihovim prednikom omogočil, da uživajo, dokler niso pozabili na Opomin in postali docela nemarno ljudstvo.”
25:19

Trdili bodo, da je laž tisto, kar ste rekli (lažna božanstva bodo rekla, da niso nikoli bila božanstva), pa ne boste mogli preprečiti (da vas ne bi doletela kazen) niti ne boste deležni pomoči. In kdor med vami bo storil krivico (malikoval), bo okusil težke muke.
25:20

In pred teboj nismo poslali nobenega od poslancev, ki ne bi jedel hrane in hodil po tržnicah. In storili smo, da ste drug drugemu skušnjava, da vidimo ali boste potrpežljivi. Tvoj Gospodar pa vidi vse.
25:21

In tisti, ki ne pričakujejo srečanja z Nami, govorijo: “Zakaj se ne spuščajo nad nami angeli, zakaj ne vidimo našega Gospodarja?” Zares so postali naduti. V zlu in nasilju so prestopili vse meje.
25:22

Na Dan, ko bodo uzrli angele, ne bo radostnih novic za zločince (t.j. za malikovalce). In (angeli) bodo rekli: “Vse radostne novice so za vas strogo prepovedane .”
25:23

In pristopili bomo k vsem dejanjem, ki so jih storili, in to spremenili v razpršene drobce prahu.
25:24

Prebivalci Raja bodo na ta Dan na boljšem mestu za bivanje in na boljšem mestu za počitek.
25:25

In na dan, ko se bo nebo razprlo bodo z njega prišli oblaki in angeli bodo spuščeni z mogočnim spuščanjem.
25:26

Resnična oblast bo na ta dan pripadala zgolj Najbolj milostnemu in to bo težak dan za nevernike.
25:27

Na ta dan bo krivičnež grizel svoje roke (ne zgolj konice prstov) in govoril: “Ko bi le sledil poti (Allahovega) poslanca.
25:28

Gorje mi! Ko vsaj ne bi izbral tega človeka za pristnega prijatelja!
25:29

Resnično, on me je zavedel, da sem opustil Opomin (t.j. Kuran in vse, kar je povezano s pravim verovanjem), potem ko sem ga že spoznal (Kuran). “In hudič človeka vedno pusti na cedilu.
25:30

In Poslanec je rekel: “Gospodar moj! Moje ljudstvo se izogiba Kurana .”
25:31

In tako smo vsakemu glasniku vere določili sovražnika izmed zločincev. Tvoj Gospodar pa zadošča kot Vodič in Pomočnik.
25:32

In tisti, ki ne verujejo, govorijo: “Zakaj se mu cel Kuran ne razodene naenkrat?” To je zato, da z njim okrepimo tvoje srce, Mi pa ti ga citiramo postopoma.
25:33

In ne navajajo ti argument, ne da bi ti Mi (ob tem) dali resnico in boljšo razlago (od njihovega argumenta).
25:34

Tisti, ki bodo zbrani in na svojih obrazih privlečeni do Pekla – takšni so v hujšem položaju in na najbolj zablodeli poti.
25:35

In že smo dali Mojzesu Knjigo in storili smo, da je z njim njegov brat Aron kot pomočnik.
25:36

Rekli smo: “Pojdita k tistemu ljudstvu, ki za Naše ajete trdi, da so laž,” pa smo jih docela uničili s težkim, pogubnim uničenjem.
25:37

In ko je Noetovo ljudstvo trdilo za (Allahove) poslance, da lažejo, smo ga utopili in ga naredili za svarilo ljudem. In za krivičneže smo pripravili boleče muke.
25:38

(Ljudstvom) Ad, Semud ter prebivalcem Er-Rassa (lastnikom nezidanega vodnjaka) in mnogim generacijam vmes.
25:39

Vsem smo navedli primere in jih s pogubnim uničenjem zdrobili v prah.
25:40

In zagotovo so šli mimo mesta, na katerega je deževal uničujoči dež. Mar ga niso videli?! Toda ne, oni niso pričakovali ponovnega vstajenja.
25:41

In ko te gledajo, se ti le posmehujejo: “Mar je to tisti, ki ga je Allah poslal za poslanca?
25:42

Skoraj bi nas odvrnil od naših božanstev, če ne bi trpeli in vztrajali glede njih.” In vedeli bodo – ko bodo zagledali muke – kdo je hujše zablodil.
25:43

Mar nisi videl tistega, ki je svojo strast vzel za boga? Pa mar boš ti poskrbel zanj (da zapusti svojo strast in začne slediti resnici)?
25:44

Mar misliš, da večina njih sliši ali razume? Nič drugačni niso od živine. Še več – oni so še v večji zablodi.
25:45

Mar ne vidiš, kako tvoj Gospodar razprostira senco, če pa bi hotel, bi jo pustil mirovati. Nato smo storili, da je Sonce njen pokazatelj,
25:46

nato jo vzamemo k Sebi z rahlim krčenjem.
25:47

In On je Tisti, ki vam je naredil noč za pokrivalo, spanje za mirovanje in dan za gibanje.
25:48

On je Tisti, ki pošilja veter kot radostno vest pred Svojo milostjo. In z neba spuščamo čisto vodo,
25:49

… da z njo oživljamo mrtvo zemljo in jo namenimo za pitje tistim, ki smo jih ustvarili: živini in številnim ljudem.
25:50

In zagotovo smo jo (vodo) razporedili mednje, da bi se opomnili, vendar večina ljudi ne sprejme drugega kot nevero.
25:51

In če bi hoteli, bi v vsako mesto poslali svarilca.
25:52

Zato se ne pokoravaj nevernikom in (s Kuranom) bij proti njim velik boj.
25:53

In On je tisti, ki je prepletel dve morji , eno je sladko ter zelo okusno, drugo pa nadvse slano ter neokusno; in storil je, da je med njima ločnica in utrjena pregrada.
25:54

In On je tisti, Ki je ustvaril človeka iz vode, potem pa storil, da je on sorodnik in zet . In tvoj Gospodar je Vsemogočen!
25:55

In namesto Allaha častijo tiste, ki jim ne morejo ne koristiti ne škoditi. Nevernik pa pomaga (hudiču in drugim nevernikom) proti svojemu Gospodarju.
25:56

Poslali smo te le kot prinašalca radostnih vesti in svarilca.
25:57

Reci: “Ne prosimo vas za nobeno nagrado (da vam prinašamo radostne vesti in vas svarimo), razen te, da se vsak, ki to želi, usmeri proti svojemu Gospodarju (t.j. da se približa Njegovi milosti s tem, ko začne tudi on verovati in delati dobra dela in to je tista nagrada, po kateri hrepeni Allahov poslanec).”
25:58

In zanesi se na Živega, Tistega, ki nikoli ne umre, in slavi Ga s hvaljenjem. In zadostuje, da je On seznanjen o grehih Svojih sužnjev.
25:59

On je Tisti, ki je ustvaril nebesa in zemljo ter vse tisto, kar je med njima, v šestih dneh, potem pa se je povzdignil nad Arš. Najbolj milostni. Zato vprašaj o tem Tistega, ki je obveščen.
25:60

In ko se jim reče: “Priklonite se do tal pred Najbolj milostnim!” pravijo: “Kdo pa je Najbolj Milostni? Naj se priklonimo Tistemu, za katerega nam ti zapoveduješ, da se Mu priklonimo?” To pa je le še povečalo njihov odpor.
25:61

Blagoslovljen naj bo Tisti, Ki je na nebu postavil ozvezdja in na njem postavil svetilko ter sijoči Mesec.
25:62

In On je Tisti, ki je storil, da dan in noč sledita drug drugemu v poduk tistemu, ki se hoče opomniti ali biti hvaležen.
25:63

In vdani sužnji Najbolj milostnega so tisti, ki hodijo po Zemlji mirno in s spokojno ponižnostjo, ko pa jih ogovorijo nevedneži, odvrnejo: “Mir z vami!”
25:64

In tisti, ki bedijo zaradi svojega Gospodarja, klanjajoč se z obrazom do tal in stoje;
25:65

in tisti, ki govorijo: “Gospodar naš, reši nas peklenskih muk, saj zares te muke večno trajajo,
25:66

to je zares grozljivo začasno in pa tudi trajno končno bivališče (t.j. nekateri bodo tam začasno nekateri pa večno).”
25:67

in tisti ki pri porabi svojega premoženja niso potratni in ne skoparijo, temveč so pri tem zmerni;
25:68

in tisti, ki poleg k Allahu ne molijo k drugemu bogu, ne ubijejo osebe, ki jo je Allah prepovedal ubiti − razen, kadar to zahteva pravica − in ne nečistujejo. Kdor pa to počne, ga bo doletela kazen za ta greh.
25:69

Na Dan vstajenja se mu bodo muke pomnožile in v njih bo za vekomaj ponižan,
25:70

razen tistih, ki se pokesajo, verujejo in delajo dobra dela – takšnim bo Allah zamenjal njihova slaba dejanja z dobrimi. Allah pa je Odpuščajoči, Usmiljeni.
25:71

In kdor se pokesa in dela dobro, se je resnično vrnil k Allahu s svojim pravim, iskrenim kesanjem;
25:72

in tisti, ki ne pričajo po krivem, ko pa slišijo ljudi, ki govorijo nesmiselne stvari, se umaknejo z dostojanstvom;
25:73

in tisti, ki ne ostanejo gluhi in slepi, ko so opomnjeni z ajeti svojega Gospodarja;
25:74

in tisti, ki govorijo: “Gospodar naš! Podari nam v naših zakoncih in potomcih radost ter spokoj za naše oči in naredi nas za voditelje bogaboječih.”
25:75

Takšni bodo nagrajeni s sobanami (z visokimi stopnjami v raju), zato ker so bili potrpežljivi in tam bodo prejemali pozdrave miru.
25:76

V njih bodo ostali za vedno. To je zares lepo trajno bivališče.
25:77

Reci: “Zakaj bi bilo mar mojemu Gospodarju za vas, če ne bi molili k njemu, medtem ko ste (nekateri izmed vas) trdili, da je to laž; zato bodo muke za vas neizogibne.”
Odgovori


Skoči na Forum: