Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Merhaba“ kao dodatak selamu?
#1
Rainbow 
Naše svakodnevno nazivanje selama vrlo često sadrži i izgovaranje riječi: „merhaba“, a to je sunnet kojeg je prakticirao Poslanik, s.a.v.s.. Obično se ova riječ izgovara nakon što se odgovori na selam, pa se ona tako smatra dodatkom selama i izražavanjem dobrodošlice: „Alejkumusselam i merhaba!“

Širenje i nazivanje selama je jedan od razloga širenja ljubavi među muslimanima, a to opet biva razlogom ulaska u Džennet. To je u ovom hadisu Poslanik, s.a.v.s., lijepo naglasio:

„Nećete ući u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok se ne budete međusobno voljeli. Hoćete li da vas uputim na nešto, ako to budete radili, međusobno ćete se voljeti? Širite selam među sobom!” (Muslim)

Odgovaranje na selam je obaveza (vadžib) kojom nas je Allah, dž.š., zadužio: „Kada pozdravom pozdravljeni budete, ljepšim od njega otpozdravite, ili ga uzvratitie, jer će Allah za sve obračun tražiti.“ (En-Nisa', 86.) Dakle, ako nam neko nazove selam riječima: „Es-selamu alejkum,“ trebamo mu uzvratiti sa: „Alejkumusselam,“ ili još potpunije i ljepše riječima: „Alejkumu-s-selam ve rahmetullah.“

Nema zapreke da se merhaba, koje se izgovara nakon uzvraćanja selama, ubraja u ono čime se pozdrav uljepšava, pa se kaže: „Alejkumusselam i merhaba!“

Od Poslanika, s.a.v.s., se prenosi da je izgovarao riječ: merhaba, a i njemu su drugi to govorili, kao što ćemo to, ako Bog da, vidjeti iz narednih primjera.

Merhaba znači: Izražavam ti dobrodošlicu, neka ti je prostrano kod nas i lagodno. Nalaziš i zatičeš kod nas dobrodošlicu, komociju i rahatluk.

Mnogo je onih koji smatraju da ''Merhaba'' znači ''Zdravo''. „No, ova riječ ima mnogo šire i ljepše značenje o kome bi se moglo napisati nekoliko stranica. Kada nekome kažemo ''Merhaba'', mi mu zapravo poručujemo slijedeće: ''Dobro mi došao; neka ti je u mom prisustvu široko i ugodno; neka ti moje društvo bude lijepo i prijatno! Ja ti otvaram svoje srce i dušu i spreman sam ti biti na usluzi sve dok ti je to potrebno. Tu sam da te saslušam, da te posavjetujem, da ti pomognem, da ti budem pri ruci. Ti si moj brat i stojim ti na raspolaganju...''. (Preporod)

Ova riječ je spomenuta i u Kur'anu na dva mjesta . Kada nevjernici budu u skupinama dovođeni u Vatru, jedni druge će grditi i jedni drugima će govoriti: „Ova skupina će zajedno s vama tiskajući se u Džehennem ući! – (Nema „Merhaba“ njima) Ne bilo im prostrano! U vatri će oni , doista, gorjeti!“ „(Vama nema „Merhaba“) Vama ne bilo prostrano!“ – reći će oni – vi ste nam ovo pripremili, a grozna li boravišta.“ (Sad, 59-60.)

Naš narod koristi kod pozdravljanja i izraz merhaba, koji ustvari dopunjuje selam, jer su to riječi dobrodošlice. U hadisu se spominju ove riječi kod pozdrava:

„Aiša, r.a., kazuje: Pojavi se Fatima, r.a., hodajući poput Poslanika, s.a.v.s.. –Merhaba kćeri- obrati joj se Poslanik i postavi je sa svoje desne ili lijeve strane da sjedne.“ (muttefekun alejhi)

Ovom riječju se izražava ljubazna dobrodošlica nekom i domaćin njome iskazuje svoju iskrenu radost što mu je ta osoba došla u posjetu. To se nazire i u slijedećem primjeru:
Odgovori
#2
Alija, r.a., prenosi da je Ammar ibn Jasir, r.a., zatražio dozvolu za ulazak kod Vjerovjesnika, s.a.v.s., pa Alejhisselam poznade njegov glas i reče: "Merhaba čistom i očišćenom." (El-Edebul-mufred, str. 332) Zapaža se da su pojedini autori hadiskih zbirki u poglavljima o pozdravljanju stavljali poseban podnaslov: „Merhaba“. poput Buharije, Tirmizije i drugih.

Prenosi se da je Ummu Hani' bint Ebi Talib, r.a., (sestra Alije ibn Ebi Taliba, r.a.) došla kod Vjerovjesnika, s.a.v.s., pa joj je on izrazio dobrodošlicu riječima: „Merhaba (Dobro došla) Ummu Hani'!“ (muttefekun alejhi)

Između ostalih primjera gdje je Poslanik, s.a.v.s., izgovorio merhaba, bila je i situacija, kada je Ikrime ibn Ebi Džehl došao Poslaniku, s.a.v.s., da primi islam, pa mu je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Merhaba (dobro došao) konjaniku koji je učinio hidžru!“ (Tirmizi)" Te riječi je Poslanik, s.a.v.s., ponovio tri puta (Hakim)

Čak se spominje, kada je Alija ibn Ebi Talib, r.a., došao kod Poslanika, s.a.v.s., da zaprosi njegovu kćerku Fatimu, r.a., onda mu je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Merhaba i dobro došao!“ (Ibn Ebi Asim, Nesai i Hakim)

U hadisu koji govori o Poslanikovom, s.a.v.s., Mi'radžu, tj. uspinjanju u nebeske sfere, kaže se da je Poslaniku, s.a.v.s., na svakom nebu izražavana dobrodošlica. Prvo bi se prije prolaska kroz svako od nebesa upitalo: -Ko je? Džibril bi odgovorio: -Muhammed. Onda bi sa čuđenjem bilo rečeno: -Pa zar je već poslan kao Poslanik? –Da, glasio bi odgovor. Tada bi mu bila izražena dobrodošlica riječima: -Merhaba, divan li je ovaj koji je došao!... Muhammed, s.a.v.s., je tada došao do Adema, a.s., i nazvao mu selam, a on mu je odgovorio: -Merhaba, dobro došao sine (potomče) i poslaniče!“ (Buharija)

Također su mu svi poslanici na nebesima pored kojih je prošao izražavali dobrodošlicu riječima: „Merhaba, dobro došao!“ (Buharija i drugi)
Odgovori


Skoči na Forum: