Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korištenje kreditnih kartica
#1
Question 
Pitanje: Da li je dozvoljeno uzeti bankovnu karticu kao što je Visa ili Amerikan express ili Mastercard? Naime, živim i radim na Zapadu, te ne mogu neke stvari poručivati i plaćati bez ovih kartica, a prijeko su mi potrebne.

Odgovor: Osnovna podjela bankovnih kartica, koja je bitna kada se govori o njihovom šerijatskom statusu, jeste podjela na dvije vrste, a to su debitne kartice (Debit Card) i kreditne kartice (Charge Card i Credit Card), koje se opet unutar sebe dijele na nekoliko vrsta. Debitnu karticu izdaje banka onome ko u toj banci ima otvoren račun na koji je položio određenu sumu novca. Vlasnici debitnih kartica mogu kupovati robu i usluge bez upotrebe novca i čekova i mogu podizati gotovinu na bankarskim šalterima. Izdavanje debitnih kartica dozvoljeno je sve dok njihovi vlasnici koriste novac sa svog vlastitog računa i sve dok poslovanje sa bankom nema za posljedicu plaćanje određene kamatne stope, kao što je to praksa u bankama. Određene administrativne takse koje plaćaju vlasnici debitnih kartica banci ne potpadaju pod kamatu sve dok odgovaraju stvarnim uslugama banke. Stalna komisija za fetve iz Saudijske Arabije izdala je fetvu o dozvoli ovih kartica (Fetavel-ledžnetid-daime, 13/527), što je također stav Kolegija islamskog prava pri Organizaciji islamskog prava Karar, broj 139 (5/15).

Druga vrsta kartica, tj. kreditne kartice, dijele se na dvije vrste: Charge Card i Credit Card, koje se izdaju u tri oblika: klasične, zlatne i platinske, a razlika među njima ogleda se u određenim privilegijama, garancijama, osiguranjima i visini depozita. Charge Card je kreditna kartica koja svom vlasniku omogućuje uzimanje kredita od banke koji je dužan vratiti do određenog roka ustanovljenog ugovorom, a ako dug ne vrati na vrijeme, dužan je platiti određenu kamatnu kaznu utvrđenu u ugovoru, a ako i to ne ispoštuje, poništava mu se kartica. Primjer ovih kreditnih kartica jesu Amerikan express i Diners club. Credit Card je najrasprostranjenija kreditna kartica koja ne obavezuje svoga vlasnika da vrati banci dug u određenom roku, nego mu daje izbor između vraćanja duga u dogovorenom roku ili odgađanje uz plaćanje kamate. Primjer ovih kreditnih kartica su Visa i Mastercard.

Šerijatski status izdavanja i uzimanja kreditne kartice Charge Card jeste zabrana, ukoliko je zasnovana na uvjetu plaćanja kamatne kazne ako ne isplati dugovanje na vrijeme, što je uglavnom praksa, a ako nije zasnovana na tom šartu, onda je dozvoljena. Šerijatski status izdavanja i uzimanja kreditne kartice Credit Card također je zabrana, jer je zasnovana na uvjetovanju kamatne stope u slučaju kašnjenja sa isplaćivanjem duga. Bez obzira da li je vlasnik kreditne kartice u stanju da isplaćuje dug na vrijeme ili ne, sam ugovor kreditne kartice sa bankom je haram, jer predstavlja sklapanje ugovora zasnovanog na čistoj džahilijetskoj kamati koja je zabranjena Kur’anom i sunnetom.

Također, ovo je fetva Stalne komisije za fetve iz Saudijske Arabije (Fetavel-ledžnetid-daime, 13/520), kao i stav Kolegija islamskog prava pri Organizaciji islamskog prava Karar, broj 108 (2/12).

Prema tome, dozvoljeno je uzeti bilo koju debitnu karticu, a nije dozvoljeno uzimanje kreditnih kartica kao što su: Visa, Amerikan express, Mastercard i Diners club.

Ve billahi tevfik!

Odgovorio: Dr. Hakija Kanurić
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Korištenje spornih izreka Media 0 89 25-12-2023.17:53
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: