Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Misvak četkica za zube
#1
Rainbow 
Štapić za žvakanje, čišćenje zuba, misvak, sivak – sve su nazivi koji označavaju grančicu pomalo zapostavljenog i sve više zaboravljenog sunneta. Naziv je dobio od arapske riječi yudlik, koji se ugrubo može prevesti kao “masaža”, tj. masaža unutrašnjosti usta. To znači više od “četkanja zuba”. Dobiva se od biljke kharijal (lat. Salvadora persica), koja se može naći u suhim i sušnim područjima.

Zbog svojih pozitivnih farmaceutskih djelovanja na zdravlje čovjeka i činjenice da se koristi već stoljećima, od 1986. godine nalazi se u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za oralnu higijenu. No, zbog prilično slabe osviještenosti ljudi i nezainteresiranosti, naučno se proučava tek unatrag dva desetljeća pa su saznanja o njegovim djelovanjima dosta ograničena.

Misvak se proizvodi iz dugog žbunja ili grmlja kao što je divlja maslina (poznata kao el-utm) ili iz žbunja es-sambur. Ipak, najbolji misvak je onaj koji se uzima iz podzemnog korijenja žbunja el-arak. Misvak se također može uzeti i sa zelenih grana, ali je on slabije kvalitete od onog koji se uzima iz podzemnog korijena. Grm el-arak raste na Arabijskom poluotoku i na drugim suhim područjima Zapadne Azije i Sjeverne Afrike. Bogat je brojnim granama i zelenim lišćem blijedožute boje. Također, ima osjetljive pupoljke i plodove poznate kao kabas. Ti plodovi su u obliku kuglica (ili loptica), koji su prvo crvene boje, da bi postepeno pocrnjeli, a sadrže začin koji pospješuje apetit.

No, ono što danas uveliko nazivamo misvakom dobiva se od Salvadora persice. To je zimzeleno malo drvo ili grm, rijetko više od jedan metar promjera, a dostiže maksimalnu visinu od tri metra. Svježe lišće jede se kao salata, a koristi se u tradicionalnoj medicini za liječenje kašlja, astme, skorbuta i reume. Blagotvorni učinci misvaka na oralnu higijenu i dentalno zdravlje prisutni su djelimično zbog mehaničkog, a najviše zbog farmakološkog djelovanja. Široko je rasprostranjen u sušnim područjima Indije, Balukistana i Cejlonu, te u suhim područjima Zapadne Azije i Egipta. (Miswak: A periodontist's perspective, Dahiya P. et al., J Ayurveda Integr Med. 2012 Oct-Dec; 3 (4): 184–187)
Oralna higijena u islamu

Korištenje misvaka je predislamski običaj, koji je bio poznat i kod drevnih Arapa kao sredstvo za oralnu higijenu – kako spisi govore “da bi im zubi bili bijeli i sjajni”. Prvi specijalizirani predmeti za čišćenje zuba (ono što danas zovemo četkica za zube) postojali su kod Arapa početkom 7. vijeka. Dakle, predmeti za čišćenje zuba su oblikovani i preporučeni hiljadu godina ranije nego što to navodi savremena stručna stomatološka literatura.

O značaju higijene zuba u islamu govore i sljedeća dva hadisa:

“Deset je prirodnih stvari (fitret): podrezivanje brkova, puštanje brade, čišćenje zuba misvakom, ispiranje usta, rezanje noktiju, pranje zglobova i prijevoja, odstranjivanje dlaka, pranje nakon obavljene nužde i ispiranje usta grgljanjem.” (Muslim)
“Svakoj punoljetnoj osobi dužnost je da se petkom okupa, očisti zube misvakom i da se namiriše ukoliko ima miris.”
(Buhari i Muslim)
Odgovori
#2
U hadisu: “Da se ne bojim da ću opteretiti svoje sljedbenike, strogo bih im naredio da prilikom svakog namaza očiste zube” (Buhari i Muslim), sugerira se, odnosno preporučuje, svim muslimanima, kojima to nije teret, a da bi zaslužili Božiju milost i ispunili preporuku Božijeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kojeg slijede u ponašanju, da pet puta dnevno, u idealnom vremenskom rasponu, peru zube.

Savremena stomatologija savjetuje pranje zuba dva puta dnevno, uvečer prije spavanja i ujutro poslije buđenja. Savremena preventivna stomatologija sugerira da roditelji podučavaju djecu održavanju oralne higijene od treće godine metodom ličnog primjera. Međutim, zbog današnjeg načina života, analize pokazuju da najveći broj pacijenata ne održava oralnu higijenu. Većina to radi nepotpuno i neredovno. (Prevention methods and programmes for oral diseases. Report of a WHO Expert Committee. World Health Organ Tech Rep Ser. 1984; 713:1-46)

Ibn Dekik el-Id, jedan od najvećih islamskih učenjaka iz područja islamskog prava, preporučuje pranje zuba misvakom svako jutro, odmah nakon buđenja, jer se u toku noći na zube nataloži ostatak različitih kiselina isparenih iz želuca. (izvor)

Ova konstatacija, s obzirom na vrijeme u kojem je izrečena, 7. stoljeće n. e., direktno odgovara na današnju teoriju o hidrolitičkom djelovanju kiselih bakterijskih produkata koji su dokazanim učinkom u nastanku i razvoju zubnog karijesa, a proteolitičkim djelovanjem u nastanku i razvoju parodentalne bolesti. Uklanjanje plaka jedanput dnevno, uvečer, mora biti dovoljno za prevenciju karijesa, uz uvjet da je potpuno eliminiran plak. Intenzitet čišćenja zuba opada sa rastućom udaljenošću od središnje linije, čime se objašnjava veliki broj karijesa umnjaka.

Poruka poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, o potrebi održavanja potpune, svakodnevne, higijene usta i zuba, potkrijepljena vlastitim primjerom, prva je definirana preporuka u danas dostupnoj literaturi o neophodnosti održavanja oralne higijene kroz čišćenje zuba, masažu zubnoga mesa i ispiranje usne šupljine. Ovo predstavlja temelje preventivne stomatologije. Metode koje nudi savremena preventivna stomatologija, u realizaciji mjera potpune oralne higijene, ne mogu polučiti rezultate ostvarive metodama koje je preporučio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svojim sunnetom.
Odgovori
#3
Ljekovitost misvaka

Naučno je dokazano da svaki dio drveta od kojeg se dobiva misvak ima određena ljekovita svojstva. Tako se listovi Salvadora persica jedu kao povrće u istočnom tropskom dijelu Afrike i koriste u pripremi umaka, a mladice se jedu kao salata. Listovi su gorkog okusa, te imaju iznimno djelovanje na crijeva kao njihovi čistači, osobito kod liječenja crijevnih parazita. Osim toga, djeluju pozitivno na jetru, te na bubrege kao diuretik. Dokazani su analgetik (lijek protiv bolova), u liječenju hemoroida, protuupalno i jačanju zuba. Listovi se koriste kao izniman protuotrov, te antireumatski. Sok od lišća se koristi i u liječenju skorbuta.

Plodovi su slatki i jestivi. Fermentirani napitak od voća djeluje protiv nadimanja, te kao diuretik. Osim toga, razbija kamence u bubrezima i želucu, te se zajedno sa listovima koristi u liječenju reume. Plod, također, djeluje kao najjači protuotrov kod ugriza zmija.

Korijen drveta Salvadora persica koristi se kao plikavac i ima historiju bojnog otrova. Tijesto od korijena učinkovito je u liječenju gonoreje i upale mokraćnog mjehura. Čaj od korijena dokazan je u liječenju brojnih poremećaja menstrualnog ciklusa. Kora ovog drveta efikasna je u liječenju želučanih smetnji, a sjemenke imaju gorak i oštar okus. Iz tog razloga koriste se kao diuretik, te u liječenju reume. (A review of the therapeutic effects of using miswak (Salvadora Persica) on oral health, Haque M. et al., Saudi Med J. 2015 May; 36(5): 530–543)
Farmakološka djelovanja

Od farmakoloških svojstava koje posjeduje Salvadora persica značajno je spomenuti: sprečavanje kvarenja zuba i njihovo čišćenje, osvježenje daha, poboljšavanje apetita, čišćenje neurona, povećanje energije, izoštravanje pamćenja, prilagođavanje čula, čistiji vid, poboljšanje probave, čišćenje grla, liječenje promuklosti i hrapavosti, elokventniji i jasniji govor. Najnovija istraživanja pokazuju i sljedeća djelovanja:

• Hipolipidemijski učinak – smanjenje masnoće u krvi

Istraživanja su pokazala da čišćenje zuba misvakom ima izrazite učinke na smanjenje razine masnoće u krvi. Već nabrojane liofilizirajuće matične esencije kroz 15 do 30 dana kod osoba s povišenom razinom LDL i triglicerida dovode do njihovog smanjenja. Analiza pokazuje da pravilnim korištenjem, već 72 sata nakon konzumiranja dolazi do postupnog pada LDL-a i triglicerida u plazmi, dok HDL ostaje nepromijenjen.

• Antiulcerozno djelovanje – protiv ulkusa (čira)

Salvadora persica ima zaštitnu, preventivnu ulogu kod čireva uzrokovanih stresom. Konzumiranjem ove biljke, dokazano je da se elementi želučane sluznice ponovno uspostave i sintetiziraju.

• Antikonvulzivno djelovanje – protiv konvulzija (grčeva)

Učinak Salvadora persica kao antikonvulzant je identificiran pomoću matičnih ekstrakata. Matični ekstrakti pojačavaju aktivnost natrijevog pentobarbitala koji dokazano djeluje antikonvulzivno i kod liječenja epilepsije.

• Antibakterijsko djelovanje

Salvadora persica sadrži tvari koje posjeduju inhibirajuća i antibakterijska svojstva protiv nekoliko vrsta kariogenih bakterija, koje se često nalaze u usnoj šupljini. Porast kiselosti koja pogoduje rastu tih bakterija u ustima redovitim korištenjem misvaka na taj način je inhibirana. Tako je dokazano da misvak djeluje inhibitorno na rast Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis i Haemophilus influenzae. Rezultati istraživanja pokazali su da misvak uništava sve ove bakterije, jače nego antibiotik, pomoću hlapljivih djelatnih protubakterijskih spojeva. Osim toga, istraživanja pokazuju da posjeduje antimikotično djelovanje (uništava gljivice), osobito kod infekcije s gljivicom Candida albicans.

• Inhibiranje formiranja zubnog kamenca – otpuštanje kalcija i hlorida u slinu

Misvak dovodi do značajnog povećanja proizvodnje kalcija u slini, čak za dvadeset dva puta, te hlorida – šest puta. Osim toga, smanjuje fosfate i pH-vrijednost sline, te njezinu zasićenost kalcijem. Na taj način demineralizira zubnu caklinu, a posljedično se inhibira, tj. sprečava formiranje kamenca na zubima.

• Citotoksični učinak

Istraživanja pokazuju da misvak ima citotoksični učinak na gingivizam i paradentozu. Međutim, nema nikakvog učinka ako određeni dio misvaka stoji na svježem zraku 24 sata. Zbog toga se preporučuje rezanje već korištenog dijela misvaka od prethodnog dana, kako bi svježe aktivne komponente mogle djelovati. U suprotnom, već korišteni dio misvaka nema više nikakvu funkciju. Osim toga, rezultati istraživanja pokazali su analgetski učinak misvaka na zubno meso, te da zbog lokalnog djelovanja, ima bržu farmakokinetiku nego neki analgetici, odnosno, djeluje brže kao sredstvo protiv bolova. (The miswak (chewing stick) and oral health. Studies on oral hygiene practices of urban Saudi Arabians. Al-Otaibi M & Swed Dent J Suppl. 2004; (167):2-75.)

• Korištenje kao paste za zube

Zbog već navedenih i znanstveno dokazanih svojstava misvaka, danas brojne tvrtke proizvode i patentiraju na tržište zubne paste koje imaju određenu koncentraciju misvaka. Međutim, zbog cijelog niza konzervansa koje posjeduju zubne paste, određena svojstva misvaka se čak i poništavaju. Na tržištu su patentirane sljedeće zubne paste sa ekstraktom misvaka: Colgate Miswak (Turska), Sarkan pasta (Velika Britanija), Kvali-miswak pasta (Švicarska), Epident pasta za zube (Egipat), Siwak-F pasta (Indonezija), Fluroswak miswak (Pakistan) i Dentacare Miswak plus (Saudijska Arabija). Misvak se, također, može koristiti za ispiranje usta, u smanjenju usnog plaka, no, takav pripravak na tržištu još ne postoji.
Odgovori
#4
Misvak – četkica za zube

Isto tako, istraživanja su pokazala da je misvak efikasniji od obične četkice za zube u otklanjanju zubnog kamenca, u sprečavanju nastanka istog i u smanjenju zapaljenja desni, pod uvjetom da se osobe pridržavaju profesionalne upute za njegovu ispravnu upotrebu. Upotrebom misvaka poboljšava se zdravlje zuba.

Naknadna istraživanja u Saudijskoj Arabiji pronašla su i dokazala pozitivne efekte misvaka na imunološki sistem. Dr. Rami Muhammed Diabi također je sproveo obimno istraživanje u vezi sa zdravstvenim efektima misvaka, a posebno njegovim preventivnim i ljekovitim efektima u borbi protiv bolesti ovisnosti pušenja. Još jedna studija pokazala je da misvak ima gotovo iste efekte na kontrolu zubnog plaka kao i hlorheksidin glukonat, jedno od najboljih sredstava protiv plaka.

Upute za pravilno korištenje “običnog” misvaka:

– Prije upotrebe štapića misvaka preporučuje se blago žvakanje jednog njegovog kraja dok se iz drveta ne odvoje vlakna nalik na četkicu;

– Ako se misvak osuši, dobro ga je umočiti u vodu prije ponovnog korištenja;

– Kraj štapića trebalo bi odsjeći prije svakog korištenja.

Znanje koje posjeduju mnogi naučnici i ljudi koji lijek za svaku bolest pronalaze u prirodi od iznimne je važnosti za današnje i buduće naraštaje koji lijek za svaku bolest većinom pronalaze u hemiji. Gubljenjem tradicionalnih vrijednosti i činjenica da su živjeli i ljudi prije nas, i to mnogo kvalitetnije, nego mi, generacije, većinom neosviještenih umova i gigantskih farmaceutskih industrija, javlja se metež i truljenje među ljudima. Lijek je svugdje oko nas, jer nam je Uzvišeni Gospodar sve omogućio i dao, samo što to ili zloupotrebljavamo ili ne znamo iskoristiti u pravilne svrhe. Islam je vjera logike, dosljednosti i praktične vrijednosti. Tako i sve ono objavljeno, tu je s nekom svrhom.
Odgovori


Skoči na Forum: