Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spaljivanje knjiga
#1
Rainbow 

U slučaju iz 1933. godine propagandni spektakl spaljivanja knjiga se tonom i slikom savršeno uklapao u ono šta su temelji nacizma i fašizma. To je bio i simboličan uvod u ono što je uslijedilo – sistemski progon Jevreja.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. januara, i to od 2005. godine kada je usvojena rezolucija Generalne skupštine UN-a. U toj organizaciji je, ove godine, tema obilježavanja znakovito nazvana “Dom i pripadanje”. Sam datum je vezan za oslobođenje 7.500 preživjelih zatočenika logora Aušvic, jednog od najzloglasnijih nacističkih logora. Žrtve holokausta su bili oni koji se nisu uklapali u nacističku rasističku ideologiju. A njihovo stradanje nije počelo s Drugim svjetskim ratom, nego godinama ranije.

Nacisti na vlast u Njemačkoj dolaze 1933. godine. Ideologiju na kojoj su utemeljeni počinju pretvarati u stvarnost. Evropski narodi su u fatalnoj ignoranciji gledali uspon antisemitizma i rasizma. Obećanja o kruhu i radu njemačkom narodu su ubrzo stavljena u drugi plan, a nacistička propaganda se bjesomučno obrušila na Jevreje, gurajući Evropu u mrak i oslobađajući nezamislivo zlo. Jevreji su označeni kao prvi uzrok problema u nacističkoj Njemačkoj i neprijatelji broj jedan. U 1933. godini postaje dozvoljeno sve ono što će njih, a kasnije i druge, učiniti žrtvama u holokaustu.

Na govoru mržnje, i drugim djelima počinjenim iz mržnje, nacisti su pripremili desetine hiljada onih koji su počinili najstrašnije zločine protiv čovječnosti. Da bi u tome uspjeli, korak po korak su provodili agresivnu propagandu i mjere protiv jevrejskog stanovništva: dehumaniziranje, bojkot, zastrašivanja, hapšenja.

U vrlo širok arsenal mjera nacističkih ideologa, već u maju te 1933. godine, uključeno je i izvedeno, kao studentska akcija, javno spaljivanje knjiga jevrejskih i drugih nepodobnih autora. Pored efekta zastrašivanja, fenomen spaljivanja knjiga je imao i simbolično značenje, ono koje su ideolozi nacizma nazivali “pročišćavanje ne-njemačkog duha” i “predavanje plamenu zlih duhova prošlosti”. Ne podsjeća li ovo zlokobno na doktrinu današnjih evropskih desničara, a sve češće i desnog centra, o očuvanju “našeg načina života”?!

U slučaju iz 1933. godine propagandni spektakl spaljivanja knjiga se tonom i slikom savršeno uklapao u ono šta su temelji nacizma i fašizma. To je bio i simboličan uvod u ono što je uslijedilo – sistemski progon Jevreja

Pročišćavanje vatrom duh je paganizma. Simbolika ovog fenomena je važna, šalje jasnu poruku. Kadgod se taj ritual upotrijebi kao alat za širenje mržnje, bez obzira na razloge i opravdanja, dovodi do uznemiravanja. Ritualni karakter čina je ustvari spektakularno pokazivanje moći. I baš zbog te simbolike muslimani ne mogu biti ravnodušni na, posljednjih godina učestalo, javno spaljivanje mushafa. Ovaj čin se u pravilu razumijeva kao simbolički napad na uvjerenja i vrijednosti muslimana u službi širenja straha. Poseban element je i simboličko povezivanje ovog djela iz mržnje s onima koje su nacisti činili, a to niko ne može zanemariti i toga su izvođači vrlo svjesni.

Iako je to redovno čin pojedinca ili manje grupe, u odabiru onoga šta i kako se uništava leži poruka koja, zbog svega što historija svjedoči, stvara tjeskobu i može imati dalekosežne posljedice. Izostanak snažne kritike i, još gore, sankcija ovakvim incidentima daju manipulativni zamah i potpiruju plamen mržnje. I sve to pod krinkom slobode govora. Evropski zvaničnici ne mogu ili neće da vide da se spaljenim mushafima otvara put za spaljivanje iluzija o Evropi kao mjestu na kojem svi ljudi jednako vrijede bez obzira na identitarne odrednice.
Odgovori
#2
U slučaju iz 1933. godine propagandni spektakl spaljivanja knjiga se tonom i slikom savršeno uklapao u ono šta su temelji nacizma i fašizma. To je bio i simboličan uvod u ono što je uslijedilo – sistemski progon Jevreja. Nacistima nije dugo trebalo da ovaj nerazumni, zločinački i skoro ritualni oblik “pročišćavanja” vatrom primijene i na ljude. Stoga je i stradanje Jevreja, u prihvaćenom terminu holokaust, sačuvalo sjećanje na ovaj metod istrebljenja jednog naroda. Podsjećanja radi, sama riječ holokaust odabrana je jer su po nacističkom programu “finalnog rješenja“u logorima istrebljenja tijela žrtava potpuno spaljivana. Uznemirujuće je bio kratak put od spaljivanja knjiga do spaljivanja tijela.

Ni šezdeset godina nije prošlo, a u Evropi su Bošnjaci po sličnoj matrici postali “drugi” i nad njima je počinjen genocid. Danas, devedeset godina od uspona nacizma, a više od trideset od uspona velikosrpske i velikohrvatske ideologije, mogu se prepoznati ponavljajući elementi već viđene rasijalizacije u usponu neofašističkih, duboko rasističkih ideologija i motivi nacističke propagandne mašinerije iz 1933. I od nje se opravdano strahuje. I na nju opravdano upozorava. Poziva na budnost. Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta širom svijeta prepoznaje ono što je u prošlosti omogućilo genocid i zločine protiv čovječnosti.

UN-ovo podsjećanje temom “Dom i pripadanje” izuzetno je važno za sve nas kojima je Evropa upravo to – dom. Stoga ga kao takvog treba čuvati, biti svjestan kako govor mržnje otvara put u nasilje iz mržnje, sistemsku marginalizaciju, diskriminaciju i naposljetku u genocid. I nastaviti, uz sjećanje i odavanje počasti žrtvama fašizma – suprotstavljati mu se ustrajno. Sve to uz jasno podsjećanje svih aktera savremenih političkih strujanja da je bilo kakva tolerancija prema genocidnim ideologijama put u potpuni društveni i politički raspad i zlo bez presedana.
Odgovori
#3
Paljenje Kur'ana u Švedskoj finansirao novinar sa vezama u Kremlju

Bivši saradnik ruskog kanala Russia Today priznao je da je platio dozvolu za okupljanje, ali tvrdi da ideja o paljenju Kur'ana nije njegova.

Ekstremistički performans švedsko-danskog nacionaliste Rasmusa Paludana, u kojem je u Stockholmu spalio Kur'an, finansirao je desničarski novinar koji ima veze sa medijima koji su pod kontrolom Kremlja, objavio je londonski list Guardian.

Paludan, poznat po provokacijama muslimana, svetu knjigu zapalio je prošle subote, u blizini turske ambasade u Stockholmu, a to mu nije bio prvi put da to čini.

Švedski mediji izvijestili su da je dozvolu za njegov nastup platio bivši saradnik ruskog televizijskog kanala Russia Today Chang Frick, koji pravi spotove za desno orijentisane švedske demokrate.

Frick je je potvrdio da je platio za dozvolu, ali je negirao da je tražio da se zapali Kur'an.

Paludanov performans izazvao je kritike širom muslimanskog svijeta, te bijes Turske, koja je zamrznula pregovore sa Švedskom o pristupanju te zemlje NATO paktu.

„On koji dozvoljavaju takvu blasfemiju ispred naše ambasade ne mogu više očekivati našu podršku za članstvo“, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
‘U Moskvi je moj pravi šef, Putin’

Uprkos pozivima iz Švedske za nastavak razgovora sa Ankarom, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavucoglu rekao je da bi oni bili „besmisleni“.

Paludan je, pak, lokalnim medijima rekao da je čin izveo jer „bi neki Šveđani željeli da spalim Kur'an ispred turske ambasade“.

U intervjuu za The Insider, Frick je priznao da je platio dozvolu za okupljanje, ali tvrdi da ideja o paljenju Kur'ana nije bila njegova.

Također je rekao da nije radio za Russia Today od 2014. godine i da ne podržava Rusiju od aneksije Krima.

Frick, bivši zvaničnik švedskih demokrata, osnivač je desničarske web stranice koja u fokusu ima imigraciju u Švedsku. U razgovoru za New York Times 2019. šalio se da ima veze sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, te je iz džepa izvadio svežanj rublji iz Moskve, gdje je, kako je rekao „njegov pravi šef, Putin“.
Izvor: Al Jazeera
Odgovori
#4
Desničar spalio primjerak Kur'ana ispred džamije u Danskoj

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs, pod zaštitom policije je izveo provokativni čin spaljivanja svete knjige ispred džamije u Kopenhagenu.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), u petak je pod zaštitom policije izveo provokativni čin spaljivanja Kur'ana ispred džamije u glavnom gradu Danske.

Paludan, koji je 21. januara spalio Kur'an ispred turske ambasade u švedskoj prijestolnici Štokholmu, ovaj put je provokativni čin izveo u Kopenhagenu, prenosi Anadolija.

Paludan je ispred džamije u četvrti Dortheavej nakon džuma namaza, sedmične molitve petkom, spalio primjerak Kur'ana.

Lider krajnje desnice je prvo mahao svetom knjigom kako bi privukao pažnju muslimana dok su izlazili sa molitve iz džamije.

Vjernici su samo pogledali u pravcu Paludan i nisu reagirali na njegove provokacije.

Predstavnici džamije su savjetovali muslimanima da se nakon molitve udalje sa tog područja, kako bi izbjegli bilo kakve provokacije.
Provokacija za muslimansku manjinu

Policija je zatvorila okolne ulice te poduzela stroge mjere osiguranja oko džamije.

U jednom momentu policija je upozorila grupu muslimanskih mladića koji su u rukama držali vodu i aparat za gašenje požara.

Paludan je pod zaštitom policije napustio to područje nakon 40 minuta.

Khalid al-Subeyhi, volonter u džamiji, za Anadoliju je kazao da su navikli na ovakve situacije, što nije prvi put.

Podsjetio je da Paludan već više od dvije godine izvodi istu provokaciju ispred džamija u Danskoj.

“Naša poruka njemu: ‘Nemoj to raditi, to nije sloboda izražavanja. Ovo je provokacija za muslimansku manjinu u Danskoj'”, rekao je Subeyhi.

Dodao je da je važno da muslimanska zajednica ne bude isprovocirana.

“On je bolestan čovjek. On želi isprovocirati muslimane”, rekao je.

Turski državljanin Sedat Guzel istakao je da je “99 posto danskih građana protiv Paludanovih provokacija”.
Protesti nakon skrnavljenja svete knjige

Paludan je u četvrtak na nalogu na društvenim mrežama najavio da će spaliti primjerak Kur'ana ispred džamije u Danskoj, kao i turske i ruske ambasade, a danske vlasti su mu dale dozvolu da to učini.

Paludan je 21. januara pod zaštitom policije spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Mnoge muslimanske države, posebno Turska, snažno su reagirale zbog toga što je švedska Vlada dozvolila Paludanu da izvede provokativni čin spaljivanja Kur'ana.

Edwin Wagensveld, vođa holandskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), proteklog vikenda je pocijepao primjerak Kur'ana u Hagu.

U Turskoj i mnogim drugim državama održani su brojni protesti nakon skrnavljenja svete knjige u Švedskoj i Nizozemskoj.
Izvor: Agencije
Odgovori
#5
Nizozemski desničar poderao Kur'an u Haagu

Edwin Wagensveld, vođa holandskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), je na Twitteru podijelio snimak kako cijepa Kur'an ispred zgrade skupštine u Haagu.

Edwin Wagensveld, vođa holandskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), ovog vikenda je poderao Kur'an u Haagu.

Wagensveld je u 14 sati po lokalnom vremenu na svom Twitteru podijelio snimak kako cijepa Kur'an ispred zgrade skupštine u Haagu.

On je sam bio tokom incidenta i sve se odvijalo pod policijskom zaštitom. Navedeno mu je to dopušteno pod uvjetom da ne spaljuje Kur'an po uzoru na subotnji incident u Švedskoj, prenosi Anadolija.

U nastavku dijeljenja vidjelo se da su pocijepane stranice Kur'ana spaljene u tepsiji na drugoj lokaciji.

Ovaj incident dogodio se netom nakon subotnjeg incidenta u Švedskoj kada je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije tokom spaljivanja svete islamske knjige.

Indonezija je također pozvala švedskog ambasadora na razgovor nakon što su desničarski aktivisti u Štokholmu palili Kur'an tokom vikenda, saopštili su zvaničnici iz Džakarte.
Reakcija Turske

Tim povodom reagiralo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske koje je najoštrije osudilo napad na Kur'an u Hagu, u Holandiji, a u Ministarstvo je pozvan ambasador te zemlje u Ankari Joep Wijnands gdje mu je prenesen protest zbog ovog incidenta.

“Najoštrije osuđujemo podli napad antiislamske osobe u Haagu, Holandiji, 22. januara, usmjeren na našu svetu knjigu Kur'an. Ovaj podli čin koji vrijeđa naše svete vrijednosti i uključuje zločin iz mržnje, nakon Švedske ovoga puta u Holandiji, jasna je izjava da islamofobija, diskriminacija i ksenofobija ne poznaju granice u Europi”, istaknuto je u saopćenju.

Naglašeno je da je ovakav čin direktno usmjeren na temeljna prava i slobode, duhovne vrijednosti i društvenu toleranciju ne samo muslimana nego i cijelog čovječanstva te da štete kulturi zajedničkog života u miru.

Dodano je da je holandski ambasador u Ankari pozvan u Ministarstvo te mu je prenesena osuda i protest protiv ovog gnusnog i prezira vrijednog čina.

Istaknuto je kako se od holandskih vlasti očekuje da poduzmu potrebne radnje protiv počinitelja incidenta i provedu konkretne mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata.
Izvor: Agencije
Odgovori
#6
Erdogan o paljenju Kur'ana: Niko nema slobodu vrijeđati vjeru muslimana ili druge religije

Oni koji dozvoljavaju takvo bogohuljenje ispred naše ambasade u Štokholmu ne mogu više očekivati našu podršku za članstvo u NATO-u, rekao je turski predsjednik.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da Švedska ne treba očekivati podršku Turske za članstvo u NATO-u nakon protesta koji je održan u blizini turske ambasade u Štokholmu tokom vikenda, a na kojem je spaljen Kur'an.

“Oni koji dozvoljavaju takvo bogohuljenje ispred naše ambasade u Štokholmu ne mogu više očekivati našu podršku za članstvo u NATO-u”, rekao je Erdogan nakon sjednice vlade, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova ranije je najoštrije osudilo spaljivanje Kur'ana, ukazujući da je to antiislamski čin koji vrijeđa muslimanske vrijednosti pod maskom slobode izražavanja, a što je, poručuju, potpuno neprihvatljivo.

Tursko ministarstvo pozvalo je Švedsku da kazni odgovorne i preduzme konkretne korake protiv islamofobije.
Transparenti podrške PKK-u

Erdogan je, prenosi Anadolija poručio i da niko nema slobodu vrijeđati vjeru muslimana ili drugih religija.

Odvojeni protest održan je u Štokholmu u znak podrške Kurdima i protiv nastojanja Švedske da uđe u NATO.

Na demonstracijama u znak protesta protiv kandidature Švedske za članstvo u NATO-u i za podršku Kurdima, govornici su stajali ispred velikog crvenog transparenta sa natpisom “Svi smo mi PKK”, koji se odnosi na Radničku partiju Kurdistana, zabranjenu, pored ostalih zemalja, u Turskoj, Švedskoj i SAD-u.

Na tom skupu učestvovalo je nekoliko stotina prokurdskih i ljevičarskih pristalica.
Izvor: Agencije
Odgovori


Skoči na Forum: