Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da li smijemo pitati jel halal meso?
#1
Question 
PITANJE: Esselamu alejkum! Prenosi se od našeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, da kada smo u gostima, da našeg brata muslimana ne ispitujemo o njegovoj hrani i piću. Međutim, mene zanima, šta je u slučaju ako mi znamo da nas brat musliman ne vodi brigu o halal ishrani (pogotovo halal zaklanom mesu) ili možda nije u mogućnost, da li mi smijemo odbiti njegovu hranu i s tim njegovo gostoprimstvo?

Isto tako se pitam kako ćemo postupiti kada bi otišli u goste kod sadašnjih Ehlul Kitabija – Kršćana i jevreja (koji danas dan ne vode brigu o propisima) a oni nam poslužili jelo? Molim dragog Allaha swt da vas nagradi za to što svoje vrijeme i mnogo truda ulažete!

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullah! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova, a zatim:
Osnova je kod muslimana da trebaju poznavati osnove halala i harama pogotovo kada se radi o jelu i piću. Prema toj osnovi a u skladu sa drugim šerijatskim tekstovima kojima su regulisani međumuslimanski odnosi musliman ne bi smio sumnjičiti drugog muslimana pitajući ga za porijeklo hrane i sl.

Međutim, onog momenta kada se kod muslimana zbog njihovog odnosa prema islamu i islamskim propisima promijeni ono što bi trebala biti osnova tada se mijenja i propis. S obzirom da je kod današnjih muslimana osnova da uopšte ne znaju šta je to halal meso ili ih ne zanima, do te mjere da kad upitaš da li je halal on ti odgovori: “Naravno da jeste pa nisi ukrao (pro)dao sam ti” i sl. onda je obaveza muslimanu da provjerava porijeklo mesa kod onih od kojih kupuje ili onih za koje zna da za propisom ne mare već su se zadovoljili nekim nepouzdanim informacija, certifikatima i sl.

Po ispravnijem mišljenju učenjaka osnova kod mesa je zabrana dok se ne dokaže suprotno pa prema tome i na osnovu stanja današnjih muslimana insan je obavezan da odbije meso koje mu ponudi musliman za kojeg zna da ili ne poznaje ili ne mari za šerijatskim uslovima. Ako se iko treba naljutiti u ovoj situaciji to bi se moglo onda reći za onoga kome je ponuđeno haram (sumnjivo) meso a ne onaj ko griješi i druge grijehu poziva.

Isti je propis i sa današnjim ehlu-kitabijama koji uglavnom kupuju meso koje je ubijeno a ne zaklano tako da je osnova kod njihovog mesa zabrana i to zbog načina ubijanja životinje.

Savjetujem sebe i Vas da se Allaha bojimo i Njegovo zadovoljstvo tražimo a ne da zbog nastojanja da ljudima ugodimo Allahovu srdžbu izazivamo i bolnu kaznu zaslužimo.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.
Odgovori
#2
Šta su uslovi da bi meso bilo halal?

Pitanje:

Es- selamu alejkum…

Interesuje me kakav je propis vezan za meso da bi ono bilo halal, da li je uvijet da meso bude halal ucenje bismille pri klanju, da li osoba koja kolje mora biti musliman ili je uvijet samo da se pri klanju pusti krv? Da li se smatra halal onda ako se zivotinja prvo upuca (npr.iz pistolja)a zatim zakolje dok je jos ziva?

Allah vas nagradio svakim dobrom…

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Uslovi za ispravnost zaklanoga mesa su:

– Noz mora biti ostar kako bi se sto lakse prolila krv. Nokat ili kost,ne mogu posluziti za klanje.

– Neophodno je prouciti BISMILLU, jer je Uzviseni Allah porucio: Sura: 6 [Al-An’-am (Stoka)], Ajet: 121:

“Ne jedite ono pri čijem klanju nije spomenuto Allahovo ime, to je, uistinu, grijeh! A šejtani navode štićenike svoje da se s vama raspravljaju, pa ako biste im se pokorili, i vi biste, sigurno mnogobošci postali.” Ako se zaboravi spomenuti Allahovo ime, nece biti umanjena vrijednost klanja,

– Presijecanje grkljana, zdrijela, vratnih zila mora biti iz jednog poteza. Nije dozvoljeno podizanje ruke prije nego sto se zavrsi s klanjem, pa da se nanovo povrate (poslije izvjesnog vremena). Ako se ruke odmah vrate, vecina ucenjaka smatra to dozvoljenim cinom,

– Da bi klanje bilo ispravno, mora ga realizovati musliman (uz napomenu, da neki ucenjaci dozvoljavaju da klanje obavi krscanin, ili zidov (kitabija), ali pod odredjenim uslovima),

– Ako zivotinja bjezi ili je upala u bunar, (ali je jos ziva), dozvoljeno je odstupanje od uobicajenog klanja. Tada se kolje na drugom dijelu tijela iz kojeg ce jos oteci krv. Ako se odapne strela ili ispali metak,mora se prouciti bismilla pri ispaljivanju ili odapinjanju, kao i kada bi se poslao pas da ulovi neku zivotinju, pusta se sa povodca izgovarajuci Bismillu, a potom se kolje,

– Klanjem zenke, kolje se i ono sto je unjenoj utrobi.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan
Odgovori
#3
Pitanje

Selam Alejkum!

Interesuje me da li je dozvoljeno jesti meso od krave ako je krava ubijena pištoljem u glavu i onda zaklana? Ako se na ovaj način ubijaju krave u klaonicama dali je dozvoljeno jesti to meso? Ako nije dozvoljeno jesti takvo meso, šta je onda sa lovom, gdje lovci ubijaju puškom pa se onda kolje životinja ??

Odgovor

We alejkumusSelam!

Sto se tice ubijanja životinje pištoljem ili strujom ili macolom, kako bi se zadržala krv u tijelu životinje i tako dobila dodatna težina na vagi to nije dozvoljena radnja niti je dozvoljeno takvo meso jesti.

Najbitniji uslovi koji treba da se ispune pri klanju su:

– da sljedbenik knjige ili vjernik kolje dotični hajvan, tako da ako je onaj koji kolje ateista takvo meso nije dozvoljeno jesti,

– da seostrim nožem prikolje hajvan i pusti krv iz tijela
životinje

– treći pohvalan uslov je da se izgovori bismillahi ali ako bi taj uslov bio preskočen nema opet smetnje jesti meso dotične životinje.

Sto se tiče lovaca,oni vode sa sobom pse za lov i ako bi on izgovorio bismillu i ispalio strijelu pa se utvrdi da je strijela ubila životinju takvo meso je dozvoljeno jesti a ako bude veće ubjeđenje da je do plijena došao pas onda se ne smije jesti, a Allah nabolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Zbog čega je bitno da se traži od nekog halal Media 0 503 28-10-2022.15:08
Poslednja Poruka: Media
Question Firma mi nudi biznis je li halal ili haram ? Media 0 221 28-10-2022.12:52
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: