Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Firma mi nudi biznis je li halal ili haram ?
#1
Question 
Es-Selamu alejkum.

Mislim da ne mogu da ga objasnim ali ću uložiti trud. Jedan ehli kitab nudi mi sljedeći biznis. Ima jedna Njemačka firma GEM, koja ništa ne radi a puno zarađuj.je Evo kako: ja trebam uplatiti 2.300 eura u banku. To je moj početak. Onda meni preostaje da nađem jednu mušteriju koja će uplatiti isto 2.300 eura a ja dobijam 530 eura. Ako nađem drugog mušteriju koji uplati 2.300 eura ja dobijem 530 eura.

Ako nađem trećeg mušteriju koji uplati 2.300 eura ja dobijem 900 eura. Dakle poslje trećeg mušterije pa sve do koliko nađem ja dobijam po 900 eura. Dakle samo za prve dvije dobijam po 530 eura. Ovome nije kraj. Svaka moja 3., 4., 5., … mušterija koja nađe sebi mušteriju ja od njih dobijam po 530 eura, pa onda od ovih nađenih kad oni sebi nađu ja dobijam 330 eura za svakog. Zagonetno zar ne? Ovdje se ne radi o nikakvoj prevari, ovo je firma koja postoji i svako ima svoj žiroračun. Ovo je trenutno jedan od najunosnijih biznisa u Srbiji. Ja sam u početku mislio da je haram, pa sam kasnije rekao da tu nema ništa loše jer ne radi se o pljački niti kamati. A Allah dž.š.. , najbolje zna.
 
Mene zanima je li halal ili haram?

ODGOVOR 208:

Es-Selamu alejkum.

Spomenuti biznis je raširen po cijeloj Evropi i drugim svjetskim zemljama. Nama nije poznato na kojim principima radi ova firma. 

Da bi smo dali adekvatno rješenje u vezi ovog biznisa morali bismo poznavati principe na kojim posluje ova ustanova, jer je nemoguće da radi tek tako, bez ikakvih principa. Poznato je da u cijelom svijetu vlada jedna ekonomska kriza i da nije jednostavno doći na dozvoljen način do znatnije dobiti osim uz veliki trud i velika ulaganja. Međutim, plašimo se da to ne bude zabranjeno uzimanje imetka od ljudi. 

Tačno je da čovjek dobije za svakog novog člana premiju, ali svaki novi član kao i on sam je već uplatio 2.300 eura. Tako ovi biznismeni daju određene premije za svakog novog člana, ali iz sredstava koje ulažu ti članovi. Svakako ulaz sredstava u njihovu kasu će uvijek biti veći od izlaza. Članovi ove firme dobijaju svoje premije samo ako ima novih mušterija u protivnom sve stoji. 

Također, ako čovjek ne uspije naći novu mušteriju, propada mu njegova uplata, a koliko je samo onih koji neće naći ni jednog novog mušteriju. Isto tako ako nađe jednog ili dvojicu a oni ne nađu nikoga onda će on dobiti samo 530 ili 1060 eura, a uložio je 2300 eura. 

Ako posluju na ovaj način onda je to zabranjeno, jer se radi o međeđoj usluzi i bespravednom uzimanju imetka. U najmanju ruku to je mutan posao u kome neko mora biti žrtva, a Allah najbolje zna.

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (05.08.2005)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Da li smijemo pitati jel halal meso? Media 2 248 06-01-2023.23:22
Poslednja Poruka: Media
Question Kako se osloboditi haram imetka? Media 0 160 03-01-2023.15:25
Poslednja Poruka: Media
Question Propisi za haram imetak Media 3 258 03-01-2023.15:24
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: