Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pet pitanja i odgovora
#1
Question 
Sve više imam želju da počnem obavljati namaz

PITANJE: Selam alejkum!Majka sam dvoje djece i sretno udata, hvala dragom Allahu. Sve više imam želju da počnem obavljati namaz i prvo bih počela klanjati sabah i jaciju, a poslije, kad mi to postane sastavni dio dana, počela bih klanjati i ostale namaze. Iako imam dvoje male djece i ostale obaveze, to mi nije izgovor što ne bih odmah počela obavljati svih pet namaza, nego mi treba malo više vremena da počnem obavljati sve namaze. Stoga, zanima me da li namaze mogu klanjati tako što ću učiti samo sure kojih se sjećam iz djetinjstva, a to su: El-Fatiha, Subhaneke, Kul huvallahu, En-Nas, El-Felek, kelimei-šehadet?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: Obaveza je svakom muslimanu i muslimanki da redovno obavljaju 5 dnevnih namaza tj. 5 farzova a sunneti su pohvalni i insan nema grijeha ako ih ne klanja. Namaz je stub vjere i najbolje od praktičnih djela, ako je ispravan biće nam ispravna i ostala djela na Sudnjem danu, kao što je došlo u vjerodostojnim hadisima od Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Muslimani moraju čim prije da uspostave u svom životu redovno obavljanje 5 dnevnih farzova ukoliko hoće da budu proživljeni sa muslimanima na Ahiretu i zauvijek uživaju u Dzennetu.

Savjetujem vam da pokušate odmah sa 5 dnevnih farzova a ako to u početku ne uspijete onda klanjajte svaki dan što više od toga možete dok se na 5 dnevnih namaza ne naviknete i ustabilite. Za namaz je dovoljno Fatiha i jedna sura bilo koja što se tiče Kurana, plus oni osnovni zikrovi na sedždama, ruku’u i sjedenjima koje ako ste zaboravili možete sebi napisati na papirić pa se tokom namaza posjetiti. Allaha molim da nas sve uputi na pravi put potpunom uputom i od svake zabluda sačuva.
Odgovori
#2
Uticaj džina na čovjeka

PITANJE: Selam alejkum! Da li je moguće da džini mogu utjecati na oca ili majku – posebno ako je jedno od njih prije braka bilo, a možda i dan-danas, liječeno od opsjednutosti zaljubljenog džina – pa da ne mogu zavoljeti svoje dijete, bebu?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullah! Allah Uzvišeni je iz svoje mudrosti stvorio ljude i džine, meleke i ostala bića i iskušao je džine, a pogotov šejtane među njima da mogu, iako im je to strogo zabranjeno, ući u insana ili ga spolja nagovarati na zlo te mu praviti određene smetnje. Širok je spektar njihovog negativnog uticaja na ljude ali to se sve dešava nakon Allahove odredbe SAMO I ISKLJUČIVO ONOLIKO KOLIKO IM SE INSAN PREPUSTI! Čovjek je jači od džina, pametniji, psihički i vjerski sposobniji i ne bi smio sebi dozvoliti da mu džin pravi takve smetnje, a on ima dovu kao najbolje oružje, a potom i dr. vrste lijekova.

Allah nas u Kur’anu obavještava da šejtani imaju vlast samo nad onima koji im se predaju ili pokoravaju kao što stoji u 100.ajetu iz sure En Nahl: ”Njegova vlast je samo nad onim koji ga za zaštitnika uzimaju i koji druge Allahu pripisuju”. Na onome ko je iskušan nekim od problema uzrokovanim džinima je da se istinski vrati vjeri, ostavi velike grijehe, poduči ispravnom vjerovanju i liječenju, osloni istinski na Allaha i Njemu iskreno i ponizno u dovi obrati, a potom da potraži lijek u šerijatskoj rukji, hidžami i sl. pa će se ili potpuno izliječiti ili šejtansko djelovanje uveliko ograničiti i onemogućiti mu da utiče na normalan život i vjerovanje. Allah najbolje zna i od Njega se svako dobro traži i očekuje.
Odgovori
#3
Čišćenje od urina/mokraće

PITANJE:  Esselamu alejkum ve rahmetullah ve berekatuhu! Na internetu sam čitao i gledao sam mnoge dersove u kojima se govori kako je mokraća jedna od nečistoća. Stoga me zanima da li se, kada poslije obavljanja nužde na odjeći ostanu ostaci mokraće, smatram kao džunup ili je dovoljno da samo prebrišem to mjesto? Allah vas nagradio!

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuh! Mokraća je jedna od nečistih stvari koja negativno utiče na mnoge ibadete poput namaza i sl. Muslimani su se dužni čuvati od mokraće kao i redovno čistiti tijelo i odjelo te mjesto na kome se klanja. Insan je obavezan da se na šerijatski propisan način očisti od nužde vodom ili obriše nečim minimalno 3 puta ili više od toga sve dok se nečistoća ne otkloni u potpunosti. Ukoliko se ipak nakon svih ovih mjera na odjeći nađu tragovi mokraće onda je tu odjeću obaveza ili oprati ili promijeniti te u čistom vešu namaz obavljati. Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio Jasmin Durić, prof.
Odgovori
#4
Nadogradnja trepavica i abdest

PITANJE: Selam alejkum, želim da znam dali smeta nadogradnja trepavica abdestu?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam! Nije dozvoljeno po ispravnijem mišljenju islamskih učenjaka nadograđivati trepavice i to spada u mijenjanje Allahovih stvorenja i ‘Vasl’ koji je veliki grijeh. Međutim, ako bi neka žena ipak radila tako nešto onda se odgovor razlikuje od vrste nadogradnje. Tako da svake trepavice koje se lijepe za kapak i sl. negativno utiču na ispravnost abdesta jer sprečavaju dolazak vode do kože koju je obavezno oprati. Dočim, ako se radi o tzv.produživanju trepuša tako da se nastavljaju na već postojeće diretkno u ovom slučaju voda prolazi izmjeđu njih i abdest je ispravan, a Allah najbolje zna.
Odgovori
#5
Namaz putnika – kraćenje

PITANJE: Es selamu alejkum,

1. Kako će postupiti musafir koji je donio nijet za kraćenje namaza kada se zadesi u džematu u gradu u koji je doputovao na jedan od pet farz namaza?

2. Kako će se ponašati musafir kojem živi porodica u jednom gradu i putuje svaki dan ili svaki drugi dan na posao u grad na udaljenosti od 120 km? U gradu u kojem radi ima iznajmljen stan koji je opremljen svim neophodnim. Da li cijelo vrijeme dok radi na taj način ima veću sadaku da krati namaze ili će klanjati pun namaz nakon određenog vremena?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullah

1. Osoba koja je na putu pa se nađe u prilici da klanja u nekom lokalnom dzematu bez obzira na to što taj dan krati namaze ukoliko će namaz predvoditi onaj koji nije musafir obavezan je da nijeti potpuni a ne skraćeni namaz a nakon toga ponovno može da krati naredni namaz. Nijet je srčana namjera i on se čini prije svakog ibadeta ponaosob tako da nema smetnje da jedan namaz nijetis kraćenje a drugi upotpunjivanje ako za tim ima šerijatska potreba.

2. Takva osoba se smatra osobom sa više mjesta prebivališta i on je musafir samo dok putuje između ta dva grada a kad dođe do prvih kuća bilo kojeg od njih osoba ima status mještanina i nije mu dozvoljeno koristiti olakšice musafira jer prestaje biti musafir kad stigne u ‘svoje’ mjesto. Dakle osoba iz pitanja će klanjati sve namaze potpuno u njihovom vremenu kada stigne u taj grad gdje radi a može kratiti samo dok putuje između tih gradova. Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio Jasmin Durić, prof.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Star Pitanja i Odgovori ( Safet Kuduzović ) Media 22 1.479 06-03-2023.13:04
Poslednja Poruka: Media
Question Četiri pitanja i odgovora Media 2 300 06-01-2023.23:15
Poslednja Poruka: Media
Question Pitanja i odgovora o namazu Media 1 255 06-01-2023.19:17
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: