Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izlazak namirisane žene iz kuće
#1
Question 
Pitanje: Kakav je propis šerijata u pogledu žene koja se namiriše i ukrasi pa takva izađe iz kuće bez razlike sa muževim dopuštenjem ili bez?

Odgovor: Kažem, tražeći pomoć od Allaha:
Ono što je šerijatski potrvđeno jeste da je za ženu bolje i pristojnije da boravi u svojoj kući. Allah subhanehu ve te'ala kaže: Boravite u svojim kućama i nemojte se razgolićavati kao u prvo pagansko doba. (El Ahzab, 33) Iako se mora reći da je njen izlazak nešto dopušetno (mubah) a posebno ako se radi o nuždi, potrebi ili da se obavi nešto što je također mubah, poželjno i sl. kao što je dava Allahu subhanehu ve te'ala. Ili radi traženja nauke, podučavanju drugih, pristustvovanju namazu i drugo osim ako se u tome ne nađe neko zlo kao što je miješanje sa muškracima, razotkrivanje avreta ili zapadanje u smutnju ili prouzrokovanje iste.

Ono što se mora naći kod žene kada želi izaći iz kuće su uslovi koje su postavili islamski učenjaci kao što je npr. izlazak u džamiju radi namaza, a između ostalog je: da nebude namirisana, niti ukrašena, niti sa halhalama koje puštaju zvukove, niti u ukrašenoj šarenoj odjeći, niti se smije miješati sa muškracima, niti se naći na mjestu gdje bi neko bio doveden radi nje u smutnju, kao i to da se na putu ne nađe nešto od čega se ona boji da će joj nanijeti određenu štetu i slično tome. Kao što je to naveo Imam En Nevevi u svom komentaru na Muslimov Sahih.

Pa ako se nađe nešto od onoga što je navedeno ili nešto što nije ali može predstavljati prepreku onda joj je haram da izlazi iz kuće makar se radilo o odlasku u Allahovu kuću.
Muslim i autori Sunnena, osim Ibn Madže i Ahmeda, bilježe predaju od Ebu Hurejre radijjallahu anhu da je rekao: Allahov Poslanik salallahu te'ala alejhi ve selem je rekao: Bilo koja žena da se namiriše tamjanom onda neka ne dolazi sa nama na jacijski namaz.

Ova se zabrana odnosi na izlazak radi namaza ako je žena namirisana iako je odlazak na namaz stvar potvrđena i dopuštena sunnetom bez razilaženja. Šta onda mislite kada žena izlazi na tržnice, u klubove, kafane i druga mjesta gdje se razotkiva i onako namirisana miješajući se sa muškracima koji joj nisu u rodu.

Ibn Madže sa vjerodostojnim lancem prenosi da je Ebu Hurejre sreo namirisanu ženu kako je krenula u džamiju pa joj je rekao: O ropkinjo Silnoga, gdje si krenula? Pa je rekla: U džamiju. On reče: Jesil se radi nje namirisala? Kaže: Da. On reče: Ja sam čuo Allahovog Poslanika salallahu te'ala alejhi ve selem da je rekao: Bilo koja žena koja se namiriše pa zatim krene u džamiju njen namaz neće biti primljen sve dok se ne okupa.

Od Jahje b. Džeadeta se prenosi da je neka žena u vrijeme Omera b. Hattaba izašla van kuće pa je osjetio njen miris on joj spriječi put ogrtačem pa reče: Izlazite namirisane pa će muškarci osjetiti vaš miris. Srca muškaraca su kod njihovih noseva. Izlazite nenamirisane. Tj. bez korištenja bilo kakvog mirisa. Ovako se prenosi u Kenzul ummal.

Nakon svega što je prethodilo ja mogu reći da se žena mora bojati Allaha subhanehu ve te'ala u pogledu sebe i da ne napušta svoju kuću osim ako će se prdržavati onoga što joj je obavezno kod izlaska glede na šerijatsku odjeću, skrušenost kao i to da se kloni mjesta gdje postoji bilo kakva smutnja ili gdje je može ona svojim prisustvom prouzrokovati. U to svakako spadaju korištenje mirisa i razotkrivanje avreta van kuće. Allah najbolje zna.
Kod Allaha je uspjeh i samo On upućuje na Pravi put.
Neka je selam i salavat na Njegovog Poslanika, njegovu porodicu i sve ashabe
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Da li glas žene spada u njen avret ? Media 0 55 29-12-2023.19:20
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Šta je avret žene pred ženom ? Media 0 63 29-12-2023.19:19
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Ramazanske fetve za žene Media 5 126 25-12-2023.11:56
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: