Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Davanje sadake u ime Allaha
#1
Rainbow 
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Nema nijednog dobra a da nam Allahov poslanik s.a.w.s. nije ukazao na to – kako bi to cinili – i nema ni jednog zla a da nam poslanik s.a.w.s. takodjer nije ukazao na to – kako bi se klonuli toga. Rekao je: “Nisam ostavio ni jedno dobro a da vam nisam na njega ukazao. I nisam ostavio ni jedno zlo a da vam ga nisam zabranio.” Dakle, poslanik s.a.w.s. nam nije ostavio nista sto nas priblizava dzennetu a da nam to nije naredio, i nije ostavio nista sto nas udaljava od dzenneta a da nam to nije zabranio…

Jedno od djela na koje nas poslanik s.a.w.s. podstice jeste i davanje sadake na Allahovom putu. Ono sto udjelimo od dobra drugima pa Allah za to sigurno zna. Abdullah ibn Mes’ud prica: “Allahov poslanik s.a.w.s. nam je naredjivao da djelimo sadaku pa bi se desilo da niko od nas nema nesto sa cim ce je udjeliti. Zato bi odlazili na pijacu i nosili na svojim ledjima i tako zaradjivali pregrst (hrane) i davali ga Allahovom poslaniku s.a.w.s.”

– Allahov poslanik s.a.w.s.je rekao: “Allah je darezljiv i voli darezljivost. On voli plemenita svojstva, a mrzi losa.” (Taberani, Zejn el-Iraki kaze da mu je sened sahih)

– “Ima li ko od vas da mu je imetak njegovog nasljednika drazi od svoga?” “Allahov poslanice,” – odgovorili su – “nema niko od nas a da mu njegov imetak nije drazi.” Na to je rekao: “Svoj imetak je onaj koji se potrosi i podijeli, a nasljednikov imetak onaj koji se iza sebe ostavi.” (Buharija)

– “Sacuvajte se od dzehennemske vatre, makar i sa pola hurme!” (Buharija)

– Rijecima: “Ostalo je sve osim njene plecke.” – Allahov poslanik s.a.w.s. odgovorio je Aisi, r.a., kada ju je upitao je li sta ostalo od ovce koju su zaklali, pa mu je rekla: “Od nje je ostala samo plecka”, zeleci time reci da je drugima svo meso podijelila osim plecke.

Jer sve ono sto podjelimo drugima u ime Allaha je opet nase jer cemo to naci na Sudnjem danu, a ono sto nama ostane, to bi se pojelo i to bi tada bila jedina korist koju bi smo imali od tog imetka. Dakle, znatno vecu korist od naseg imetka imat cemo onog trenutka kada ga budemo djelili na Allahovom putu a ta korist ce se pokazati onog dana kada nam to bude najpotrebnije. “…a ono sto od imetka udjelite drugima nadoknadice vam se potpuno, nece vam biti ucinjeno krivo.” (El-bekare; 272)

Pripovjeda se da je Abdullah ibn Amir od Halida ibn Ukbe Ebu Mu’atija kupio kucu u carsiji u Mekki za 70 000 dirhema i da je kada je pala noc Abdullah cuo kako ukucani placu pa se ujutro raspitao zasto placu. Kada su mu rekli da placu zato sto im je zao kuce, Abdullah je rekao svome slugi: “Idi i reci im da su kuca i dirhemi njihovi.”

Molimo Allaha s.w.t. da nam omili davanje sadake radi Njegovog zadovoljstva jer je u tome samo korist za nas a nikako steta. A sadaka nikada nije umanjila imetak.
Odgovori


Skoči na Forum: