Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Učenje dove nakon hatme
#1
Rainbow 
PITANJE: Selam alejkum!

1. Kada se pročita cijeli Kur`an, hatma, da li postoji neka dova koja se prouči, ako postoji, možete li mi je napisati i na arapskom i prijevod?

2. Kada smo na namazu i učimo neku suru u kojoj ima sedžda, da li na kraju sure ili na sredini, kako trebamo postupiti? Allah vam dao svako dobro i nagradio vas Džennetom!

ODGOVOR:

Što se tiče dove nakon proučenog Kur’ana, u sunnetu Allahovog Poslanika ne postoji posebna dova za tu priliku. Osoba koja završi hatmu, ako se radi o hatmi koja je proučena od strane pojedinca izvan namaza, može svojim riječima da uputi Allahu dovu za ono što je njemu potrebno i to je mnogo prioritetnije nego da uči neku dovu čije značenje ne razumije. Naravno, ovako treba da čini iz uvjerenja da će Allah, nadati se, uslišati čovjekovu dovu nakon učinjenog dobrog djela, a to je u ovom slučaju hatma, a ne iz ubjeđenja da postoje dokazi u kojima je spomenuto da se dova nakon hatme prima.

Preneseno je da su neki ljudi iz prvih generacija, poput ashaba Enesa ibn Malika, r.a., nakon završavanja hatme učili dovu, što ukazuje da to nije zabranjeno.

Što se tiče drugog pitanja, tačno je da je sedžda tilavet sunnet (pohvalan čin), a na osnovu toga mi kažemo da onaj ko u namazu prouči ajet u kojem ima sedžda tilavet, a koji se nalazi u sredini sure, može da učini sedždu izravno nakon što prouči ajet u kojem ima sedžda, da se podigne sa sedžde i da nastavi sa kiraetom – učenjem, a ako je sedžda tilavet na kraju sure u zadnjem ajetu, tada može da učini sedždu tilavet nakon čega će se vratiti na kijam i kada se potpuno ispravi i smiri, može otići na ruku’, a može i da nastavi da uči neku drugu suru.

Isto tako, ako nikako ne učini sedždu, nije grješan, jer smo kazali da je ispravno mišljenje da je sedžda tilavet pohvalan čin. A Allah najbolje zna!

Odgovorio: mr Pezić Elvedin
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Učenje za umrle Media 1 270 03-03-2023.18:46
Poslednja Poruka: Media
Question Čišćenje toalet papirom nakon nužde Media 0 333 05-02-2023.14:08
Poslednja Poruka: Media
Question Čistoća nakon dodira psa ili njušenja Media 0 266 15-01-2023.17:45
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: