Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Namaz žene bez čarapa
#1
Question 
Selam alejkum!

Dali zena moze da klanja bez carapa na nogama?

Odgovor:

We alejkumus-Selam!

Sto se tice namaza ili bilo kojeg drugog ibadeta treba da znamo da i musliman i muslimanka treba da sebe uljepsaju, kako tjelesno, tako i dusevno za njega, bez obzira dal to bilo ucenje Kur’ana, hadzdz, zikr i sl.. Ako zelimo da se ugledamo na na ispravne generacije prije nas, pogledajmo kako su oni razumjevali pojam “ibadet”. Imam Buharija r.a. nijedan hadis nije uvrstio u svoju zbirku, dok se ne bi okupao i klanjao dva rekata nafile i zamolio bi Allaha swt da mu da tufik da je doticni hadis ispravan. Tek kad bi u srcu osjetio cvrsto ubjedjenje po pitanju ispravnosti tog hadisa, onda bi ga biljezio u zbirku.

Bolje, potpunije i blize bogobojaznosti jeste da zena u ibadetima bilo koje vrste, a pogotovo u namazu, koji je stub nase vjere, bude u najljepsem izgledu i upotpuni ga najljepsom odjecom, koja podrazumijeva i pokrivanje nogu carapapma. Jer, ipak, inasn u namazu stoji pred Gospodarem svega sto postoji. Ako nas je sramota da odemo na posao ili sastanak sa direkterom u nedolicnoj odjeci i bez carapa, onda je Allah swt preci da Ga se stidimo.

U ljetnjem periodu, zene imaju olaksicu da obuku, u namazu , dovoljno dugu haljinu ili ogrtac , koji ce pokriti stopala , tako da kad ode na sedzdu nece se otkriti njeno tijelo. Ona osoba, koja zeli da ima potpuniji ibadet, ona ce oblaciti carape, a ona kojoj treba vremena da se privikne na to, kazemo da je njen namaz ispravan i bez carapa, ali, kako kazu uceni, sa manjom nagradom za svoj ibadet.A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Da li glas žene spada u njen avret ? Media 0 43 29-12-2023.19:20
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Šta je avret žene pred ženom ? Media 0 49 29-12-2023.19:19
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Ramazanske fetve za žene Media 5 103 25-12-2023.11:56
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: