Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Namaz žene bez čarapa
#1
Question 
Selam alejkum!

Dali zena moze da klanja bez carapa na nogama?

Odgovor:

We alejkumus-Selam!

Sto se tice namaza ili bilo kojeg drugog ibadeta treba da znamo da i musliman i muslimanka treba da sebe uljepsaju, kako tjelesno, tako i dusevno za njega, bez obzira dal to bilo ucenje Kur’ana, hadzdz, zikr i sl.. Ako zelimo da se ugledamo na na ispravne generacije prije nas, pogledajmo kako su oni razumjevali pojam “ibadet”. Imam Buharija r.a. nijedan hadis nije uvrstio u svoju zbirku, dok se ne bi okupao i klanjao dva rekata nafile i zamolio bi Allaha swt da mu da tufik da je doticni hadis ispravan. Tek kad bi u srcu osjetio cvrsto ubjedjenje po pitanju ispravnosti tog hadisa, onda bi ga biljezio u zbirku.

Bolje, potpunije i blize bogobojaznosti jeste da zena u ibadetima bilo koje vrste, a pogotovo u namazu, koji je stub nase vjere, bude u najljepsem izgledu i upotpuni ga najljepsom odjecom, koja podrazumijeva i pokrivanje nogu carapapma. Jer, ipak, inasn u namazu stoji pred Gospodarem svega sto postoji. Ako nas je sramota da odemo na posao ili sastanak sa direkterom u nedolicnoj odjeci i bez carapa, onda je Allah swt preci da Ga se stidimo.

U ljetnjem periodu, zene imaju olaksicu da obuku, u namazu , dovoljno dugu haljinu ili ogrtac , koji ce pokriti stopala , tako da kad ode na sedzdu nece se otkriti njeno tijelo. Ona osoba, koja zeli da ima potpuniji ibadet, ona ce oblaciti carape, a ona kojoj treba vremena da se privikne na to, kazemo da je njen namaz ispravan i bez carapa, ali, kako kazu uceni, sa manjom nagradom za svoj ibadet.A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan
Odgovori
Hvala od:


Pročitajte Još…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Ženidba nepokrivene žene Media 0 191 16-01-2023.11:34
Poslednja Poruka: Media
Question Namaz sa neupotpunjenim rukuima i sedždama ? Media 0 128 06-01-2023.23:56
Poslednja Poruka: Media
Question Da li može žena predvoditi namaz ženama Media 0 285 06-01-2023.23:44
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: