Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakasnio sam na namaz
#1
Question 
Kada imam drži hutbu pa neko prispije u džemat da li treba klanjati tehijetu-l mesdžid ?

Es-Selamu alejkum.

Velika je vrijednost imati mogućnost postaviti pitanje koje me muči i dobiti adekvatan odgovor. Neka te Allah nagradi na ovom tvom hajirli poslu. Dragi brate, zbunio me jedan tvoj odgovor, pa je moje pitanje vezano za to. Na jedno postavljeno pitanje odgovorio si da i kada imam drži hutbu pa neko tada prispije u džemat treba i obaveza mu je klanjati tehijetu-l mesdžid. Moje dosadašnje znanje je da je hutba farz a tehijetu-l mesdžid sunnet ili nafila. Nije mi jasno kako se može zanemarivati farz da bi se obavio ovaj sunnet namaz. DžezakAllahu hajren

ODGOVOR 179:

Es-Selamu alejkum!

Cjenjeni moj brate, ja bih ti se prije svega zahvalio na tvojoj islamskoj etici u pogledu tvoga nerazumjevanja jednog od naših odgovora i to što si se ponovo obratio nama, pa neka te Uzvišeni nagradi svakim dobrom i poveća tvoju brižnost za vjerom, Amin.

Kada se muslimani raziđu obaveza im je vratiti se Kur'anu i Sunnetu i tako rješavati međusobne nesuglasice. 

Što se tiče ovoga pitanja, pogledajmo u Sunnet Poslanika, s.a.v.s.

Džabir b. Abdullah prenosi da je Sulejk el-Gatafani ušao u džamiju, u petak, dok je Poslanik, s.a.v.s. držao hutbu. Vjerovjesnik, s.a.v.s., ga upita: “Jesi li klanjao prije nego što si sjeo?” “Nisam” odgovorio je. Tada mu Poslanik, s.a.v.s. naredi: “Ustani i klanjaj !” (Buhari i Muslim). Na osnovu ovoga hadisa imam Buhari je naslovio poglavlje: “Ko dođe dok imam drži hutbu klanjaće dva kratka rekata.”

U drugom predanju Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Ko dođe petkom, dok imam drži hutbu, neka klanja dva rekata.” (Buhari i Muslim). Citirani hadisi su jasni argumenti koji se ne mogu metaforički protumačiti.

Imam Tirmizi prenosi sa ispravnim lancem prenosilaca da je Ebu-Seid el-Hudri ušao petkom u džamiju dok je Mervan b. el-Hakem držao hutbu, pa je počeo s namazom. Potom mu priđe jedan stražar, htjevši ga spriječiti. Ebu-Seid odbi njegovo upozorenje i nastavi svoj namaz. Kada je završio s namazom nekoliko muslimana priđe Seidu i rekoše mu: “Allah ti se smilovao, mogli su ti nanijeti zlo.” On im reče: “Ne bih nikada ostavio ova dva rekata nakon što sam vidio Poslanika, s.a.v.s., kako je naredio onome čovjeku siromahu da klanja kada je ušao u petak u džamiju dok je Poslanik s.a.v.s., bio na minberu, pa je klanjao a Vjerovjesnik s.a.v.s., držao je hutbu.”

Molim Allaha da nas pouči našoj vjeri i uputi nas ka najboljem!

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (01.03.2005)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Kako se klanja džuma namaz? Media 0 103 09-10-2023.12:29
Poslednja Poruka: Media
Question Namaz sa neupotpunjenim rukuima i sedždama ? Media 0 198 06-01-2023.23:56
Poslednja Poruka: Media
Question Da li može žena predvoditi namaz ženama Media 0 423 06-01-2023.23:44
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: