Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moja žena je uzela moje prezime
#1
Question 
Esselamu alejkum cijenjeni brate,

Ja sam se skoro oženio, elhamdulillah! Moja žena je prihvatila moje prezime a da ja nisam ni znao da to nije dozvoljeno. Ona je sva svoja dokumenta promjenila na moje prezime. Šta da radimo? Da li bi ona trebala ponovo da vrati svoje djevojačko prezime. Može li ona zadržati svoje i pored svog dodati i moje prezime? Ona je austrijska državljanka a ja sam iz Gore i živim i radim u Novom Pazaru.

Neka te Allah s.w.t. nagradi!

ODGOVOR 203:

Es-Selamu alejkum!

Osnova je da žena zadržava svoje prezime i nije joj dozvoljeno uzeti prezime svoga muža, jer je to čisto oponašanje nevjernika, koje se ne praktikuje nigdje u islamskom svijetu El-Hamdulillah. 

Ti se pokaj svome Gospodaru i nisi griješan inša-Allah, budući da nisi znao za ovaj propis. Ako imaš mogućnosti vratiti ženi njeno prezime to je bolje i preće, makar to bilo i nakon isteka svakog od dokumenata, tj. kada se traži novi dokumenat da se vrati djevojačko prezime. Ako bi ti to predstavljalo probleme, onda neka žena ostane na tvome prezimenu ali je ne zovi po njemu, već po njenom, djevojačkom prezimenu,a Allah najbolje zna.
 
Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (30.07.2005)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Bug Žena koja “skida sihre” Media 1 117 26-12-2023.18:23
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Da li je dozvoljeno gledati u lica pokrivenih žena? Media 0 330 06-02-2023.16:58
Poslednja Poruka: Media
Question Da li može žena predvoditi namaz ženama Media 0 441 06-01-2023.23:44
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: