Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Već duže vrijeme se zabavljam sa curom druge vjere ?
#1
Question 
Eselamu alejkum

Dragi Brate potreban mi je savjet jer se bojim da necu uciniti nesto pogresno. Vec duze vrijeme sam skupa sa curom druge vjere.U zadnje vrijeme sam se povratio vjeri ne propustam namaza ne izlazim, ne pijem itd. Njoj sam objasnio kako stvari stoje i ona me podrzaje u tome, sve sto je Islamski zabranjeno ne radim vise osim toga da sam jos uvjek sa njom zajedno. Pokusavo sam vise puta da je ostavim(al neuspjesno).ja sam je skoro naucio da klanja i o tome objasnio sta Islam sve zahtjeva na sto je ona pristala… Ali ja dragi Brate nisam siguran dali je smijem zeniti zato te molim da mi ti malo bolje objasnis! Hvala

ODGOVOR 251:

Ve alejkumus-Selam!

U islamu ne postoji nešto što se zove “hodanje” ili “zabavljanje sa curom”. To je ružni i vjerom zabranjeni običaj koga je muslimanska omladina, nažalost, objeručke prihvatila. Budući da si sam, poštovani brate, priznao da nije islamski hodati sa djevojkom, neću se posebno zadržavati na ovoj tački. 
Što se tiče ženidbe, tebi je dozvoljeno oženiti spomenutu djevojku, bez obzira kojoj vjeri ili ideologiji pripadala, ako primi islam i pokori se onome što Allah traži od nje. 
Ako je ona, pak, krjeposna kršćanka ili židovkinja dozvoljena ti je ženidba njome, iako ostala na svojoj vjeri. Dakle u ovome slučaju nije uvjet za ispravnost bračne veze primanje islama. 
Uzvišeni Allah kaže: “Od sada vam se dozvoljavaju sva lijepa jela; i dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data Knjiga, i vaša su jela njima dozvoljena, i čestite vjernice su vam dozvoljene, i čestite kćeri onih kojima je data Knjiga prije vas, kada im vjenčane darove njihove dadnete s namjerom da se njima oženite, a ne da s njima blud činite i da ih za priležnice uzimate.” (El-Maide, 5.). 
Shodno citiranom Ajetu, muslimanu je dozvoljeno ženiti čestite i od nemorala krjeposne sljedbenice Knjige (kršćankinje ili židovkinje). Ibn-Kesir prenosi konsenzus islamskih učenjaka po ovom pitanju. (Vidjeti: Tefsirul-Kur'anil-Azim 1/265.), a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (2005)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Pomaganje pripadnicima druge vjere Media 0 203 03-01-2023.15:35
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Učenje Kur’ana sa mobitela u vrijeme hajza Media 0 501 17-11-2022.09:07
Poslednja Poruka: Media
Question Ko se oženi upotpunio je pola vjere? Media 5 544 28-10-2022.11:35
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: