Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Posljedice počinjenog grijeha
#1
Rainbow 
Moj otac tvrdi da je počinio grijeh čije posljedice trpi cijela familija. I stvarno, prolazili smo kroz neke teške situacije, kao što je krađa naše imovine, kazne i nedaće, da li je to stvarno posljedica očevog grijeha? Da li Allah kažnjava cijelu porodicu zbog grijeha jednog njenog člana?

Čovjek neće odgovarati za grijehe drugih ljudi, svako će biti pitan za svoja vlastita djela, kao što Svevišnji Allah kaže: "I nijedan grešnik neće tuđe grijehe nositi" (Fatir, 18). Međutim, predanost Allahu i pokornost Njemu donose blagoslove pojedincu i cijeloj zajednici. Svevišnji Allah kaže: "A da su stanovnici naselja vjerovali i bogobojazni bili, Mi bismo im blagoslove i s neba i iz zemlje slali" (El-A'raf, 96). Ako predanost Allahu donosi blagoslov cijeloj zajednici, onda ga grijesi odnose i donose nesreću i nedaće.

Tako zla kob grijeha može obuhvatiti i članove porodice grješnika, a za njega je to kazna i iskušenje. Uzvišeni Allah kaže: "Nesreća koja vas zadesi je zbog onoga što su ruke vaše stekle, a mnogo toga On i oprosti" (Eš-Šura, 30). Jedan od razloga zbog kojih Svevišnji Allah stavlja čovjeka na kušnju jeste da ga time očisti od grijeha. Iskušenja nisu samo u teškoćama, Allah nas stavlja na kušnju i blagodatima i izobiljem da bismo pokazali kako ćemo se u takvom stanju vladati i da li ćemo biti zahvalni Allahu. Uzvišeni kaže: "Mi vas stavljamo na kušnju i u dobru i u zlu, i Nama ćete se vratiti." (El-Enbija, 35)

Kada neko u porodici čini grijeh, to može biti razlog da se i drugi za njim u tome povedu i tako se grijeh još više širi i dobiva na intenzitetu. Onaj ko počini grijeh dužan je pokajati se čim prije, zatražiti oprost od Allaha i loše djelo zamijeniti dobrim.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Ženidba čestite vjernice nakon grijeha Media 0 197 07-12-2022.19:53
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Ženidba čestite vjernice nakon grijeha Media 0 459 29-10-2022.22:53
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Oprost velikih grijeha Media 0 166 27-10-2022.07:21
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: