Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sura El-Fil
#1
Rainbow 
Opće karakteristike

Sura El-Fil je 105. sura u Kur’anu, a po redoslijedu objavljivanja 19. Ima 5 ajeta, 20 riječi i 96 harfova. Ova sura je objavljena u Mekki. Pored naziva El-Fil, ima naziv i Elem tere – Zar nisi.

O čemu govori sura

Ova sura govori o Ebrehinoj vojsci, na čijem je čelu bio slon, koja je krenula srušiti Kabu. Ta vojska je smatrala da im niko ništa ne može. Ali Allah im je preko jata ptica koje su nosile užareno kamenje dokazao da je Allah moćniji od njih i da se ne valja oholiti i uzdizati.

Sura El- Fil glasi:

BISMILLĀHIR RAHMĀNIR RAHĪM

Citat:ELEM TERE KEJFE FE’ALE RABBUKE BIASHĀBIL FĪL.

ELEM JEDŽ’AL KEJDEHUM FĪ TADLĪL.

VE ERSELE ‘ALEJHIM TAJREN EBĀBĪL.

TERMĪHIM BIHIDŽĀRETIN MIN SIDŽDŽĪL.

FE DŽE’ALEHUM KE’ASFIN ME’KŪL.

Prijevod sure El-Fil glasi:

U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG

Citat:ZAR NISI ČUO ŠTA JE SA VLSNICIMA SLONA GOSPODAR TVOJ UČINIO!

ZAR LUKAVSTVO NJIHOVO NIJE OMEO

I PROTIV NJIH JATA PTICA POSLAO.

KOJE SU NA NJIH GRUMENJE OD GLINE PEČENE BACALE,

PA IH JE ON KAO LIŠĆE KOJE SU CRVI ISTOČILI UČINIO?

Kazivanje o vlasnicima slona

Ebrehe, Abesinac, sagradio je u Sani jednu ogromnu crkvu i do tada nezapamćeno ukrasio, čvrsto odlučivši da na taj način privuče Arape i odvrati ih od Kabe. Kada u tome nije uspio Ebrehe se zakleo da će krenuti na Mekku i do temelja srušiti Kabu. Na čelu velike vojske, uputio se prema Mekki, vodeći sa sobom jednog ogromnog slona po imenu Mahmud. Kada su Arapi vidjeli šta se sprema, odlučili su se suprotstaviti i braniti Kabu. Međutim, Ebrehe je napredovao sa svojom vojskom i kada je došao blizu Mekke, ulogorio se i sa svojom vojskom napao na stado mekanskih deva koje su sa drugom stokom bile na paši, zarobivši ih. Među njima je bilo i dvije stotine Abdul-Muttalibovih deva. Ebrehe je odatle poslao Hanatu el-Humejrija da mu dovede kurejševićke prvake da im kaže da on nije došao da se bori protiv njih, osim ako mu se budu suprotstavljali u rušenju Kabe. Sa Hanatom se vratio Abdul-Muttalib koga je Ebrehe primio sa poštovanjem. Sišao je sa divana i sa Abdul-Muttalibom sjeo na prostrti ćilim na zemlji i preko prevodioca ga upitao šta od njega traži.

Abdul-Muttalib je rekao: “Vrati mi mojih dvije stotine deva koje ste otjerali!”

Na to je Ebrehe odgovorio: “Kada sam te ugledao, svidjela mi se tvoja odvažnost, a sad si tako skroman. Govoriš mi o dvije stotine deva koje sam ti otjerao, a ne spominješ mi Hram, simbol tvoje vjere i vjere tvojih očeva? Ja sam došao da ga srušim, a ti mi o njemu ništa ne govoriš?!”

Abdul-Muttalib je rekao: “Ja sam gospodar deva, a ovaj Hram ima svoga Gospodara Koji će ga braniti.” Ebreha rekče: “Od mene ga neće moći odbraniti.”

Abdul-Muttalib je rekao: “Vidjet ćemo.”

Zatim je Ebrehe vratio Abdul-Muttalibu njegove deve. Kada je Ebrehe pripremio slona da krenu za Mekku slon je legao i odbio poslušnost. Kad bi ga okrenuli prema nekoj drugoj strani, ustao bi i krenuo, ali kad bi ga okrenuli prema Hramu, opet bi legao. Allah nije dozvolio da slon uđe u Mekku, a vlasnike slona uništio je tako što je na njih poslao ptice, poput zidarskih lasta, koje su dolazile iz mora, od kojih je svaka nosila po tri kamenčića, po dva u nogama i po jedan u kljunu. Kad bi iznad njih naletjele, graknule bi, a onda na njih izručile kamenčiće koji su ih uništavali nanoseći im teške povrede. Svevišnji Allah uništio je vlasnike slona, a Kurejševići su se tada domogli bogatog plijena. Allah, dž.š., je tako sačuvao Mekku u kojoj će se te godine roditi Njegov posljednji poslanik, Muhammed, s.a.v.s.

Mnogo godina kasnije, na dan oslobađanje Mekke, Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: Allah je slona spriječio da uđe u Mekku i nad njom vlast dao Svome Poslaniku i pravovjernima. Njena nepovredivost ponovno se vratila danas kao što je bila jučer. Jeste li čuli? Neka prisutni prenese odsutnom.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Sura El-Kari’ah Media 0 347 25-10-2022.11:53
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Sura Et-Tekasur Media 0 233 25-10-2022.11:42
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Sura El-‘Asr Media 0 338 25-10-2022.11:31
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: