Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sura El-Mesed
#1
Rainbow 
Opće karakteristike

Sura El-Mesed je 111. sura u Kur’anu. Ima 5 ajeta, 20 riječi i 77 harfova. 6. je po redu objavljena sura. Objavljena je u Mekki. Ova sura govori o amidži Poslanika a.s. Ebu Lehebu.

Imena sure El-Mesed

Mesed – uže ili ogrlica oko vrata

Tebbet – Propao

Leheb – Plamen

Ma kane min Ebi Leheb – Šta je bilo od Ebu Leheba

Tebbet jeda Ebi Leheb

Povod objave

Vjerovjesnik a.s. je izašao jednog jutra u Bathu (dolinu Meke), popeo se na brdo i počeo dozivati. Oko njega su se okupili Kurejševići, pa im je rekao: “Šta mislite, kad bih vam rekao da će vas neprijatelj, jutros ili večeras, napasti, da li biste mi povjerovali?” ”Bismo”, odgovorili su. “Ja vas onda, samo, prije teške patnje opominjem”, rekao je. Na to je Ebu Leheb rekao: “Propao dabogda, zar si nas zbog toga skupio?” Na ovo je Allah objavio: “Neka propadne Ebu Leheb, i propao je!”,tj. propao i uzalud mu trud i nastojanje bili.

Osnovne napomene o Ebu Lehebu

Ebu Leheb je bio amidža Poslanika, a ujedno i najveći neprijatelj Poslanika. Zvali su ga Ebu Leheb zbog boje njegovog rumenog lica. Ebu Leheb je umro nakon bitke na Bedru. Umro je od rane, koju je zadobio od udarca kolcem, i neke zarazne bolesti

Sura El-Mesed

BISMILLĀHIR-RAHMĀNIR-RAHĪM

Citat:TEBBET JEDĀ EBĪ LEHEBIVVE TEBB.

MĀ AGNĀ ‘ANHU MĀLUHŪ VE MĀ KESEB.

SEJASLĀ NĀREN ZĀTE LEHEB.

VE MRE’ETUHŪ HAMMĀLETEL-HATAB.

FĪ DŽĪDIHĀ HABLUM MIM MESED.

Prijevod sure El-Mesed

U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG

Citat:NEKA PROPADNE EBU LEHEB I PROPAO JE,

NEĆE MU BITI OD KORISTI BLAGO NJEGOVO, A NI ONO ŠTO JE STEKAO,

UĆI ĆE ON SIGURNO U VATRU RASPLAMSALU,

I ŽENA NJEGOVA KOJA SPLETKARI;

O VRATU NJENOM BIĆE UŽE OD LIČINE USUKANE.

Tumačenje sure El-Mesed

Uzvišeni Allah kaže: “Dabogda propao Ebu Leheb, i propao je!” I doista, on je na dunjaluku propao. Kaže se da je umro u teškim mukama, da je bolovao od bolesti od koje mu se raspadalo tijelo i, na kraju, kada je umro, tri dana mu se nisu mogli približiti, nisu ga mogli okupati i dostojanstveno, kako dolikuje čovjeku, spustiti ga u kabur i zakopati ga, već su iz daljine sipali na njega vodu i sa štapovima su ga gurnuli u jamu. Na takav je način skončao Ebu Leheb.

“Ništa mu neće koristiti imetak i ono što je stekao.” Poticao je iz ugledne i bogateporodice. Kada je Allahov Poslanik a.s. pozivao svoje bližnje, svoje amidže i ostale u islam i ustrajavao u tome, kaže se da je njegov amidža Ebu Leheb rekao: “Ako je doista istina ovo čemu poziva moj bratić, ako je doista istina ovo čemu poziva Muhammed, onda ako to i bude na drugome svijetu ahiretu, ako bude presuđeno meni da ja stradam, ja ću se otkupiti svojim imetkom, onim što sam stekao, onim što imam.”

“On će zasigurno biti u Vatri sa ogromnim plamenovima.” Njega će okruživati vatra sa ogromnim plamenovima. Kažu Ebu Leheb – Leheb jeste plamen. Zašto je imao taj nadimak? Kažu jer je njegovo lice bilo blještavo, sijalo je. I kažu da je bio lijep u licu. I po tom plamenu spomenuo ga je Uzvišeni Allah u ovoj suri, odnosno obećao mu plamen na drugom svijetu. Bit će u plamenu i gorjeti. Osjetit će nesnosnu žestinu i bolnu patnju. Koža će mu gorjeti. Bit će okružen plamenom vatrom sa svih strana.

“i njegova žena će propasti također, ona koja je nosila granje” Kaže se da je ona skupljala i raznosila trnje po putu kojim je hodao Allahov Poslanik a.s.I ona će ući u Vatru. Zašto? Zato što je i ona, kao i njen muž, Ebu Leheb, uznemiravala Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Posenilila je kada je zašla u pozne godine, ostarila i ostala bez razuma. Na dunjaluku je na takav način skončala, pa je odlazila i sakupljala drva, te ih donosila kući. I u toku tog skupljanja i donošenja drva je i umrla, udavila se konopcem koji je omotavala oko svoga vrata.

“O njenom vratu će biti uže od isukane ličine” – uže koje je ispleteno o njenom vratu, kao što je na njenom vratu na dunjaluku bilo takvo uže. Vezala bi ga i prebacivala preko svoga vrata i na taj način nosila bi granje na svojim leđima. imala vrijednu ogrlicu, da je nosila ogrlicu od skupocjenih dragulja, pa kada je Allahov Poslanik a.s. pozvao svoju bližnju rodbinu, svoje amidže i Ebu Leheba, njenog muža, da je došla i ona, i kada je čula čemu poziva Allahov poslanik Muhammed a.s. zaklela se Latom i Uzzaom i rekla da će ona prodati svoju dragocjenu ogrlicu i iskoristiti taj imetak za uznemiravanje Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa joj je Uzvišeni Allah obećao na Sudnjem danu takvu ogrlicu od vatre.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Sura El-Kari’ah Media 0 347 25-10-2022.11:53
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Sura Et-Tekasur Media 0 233 25-10-2022.11:42
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Sura El-‘Asr Media 0 338 25-10-2022.11:31
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: