Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako učiti samome sebi rukju?
#1
Rainbow 
Kako da utvrdiš (bez učača rukje) da li si pod sihrom, džinskim opsjedanjem ili urokom?

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Poštovani magistre Ljakiću, imam sumnju da sa mnom nešto nije u redu, u smislu da mi je neko napravio sihr ili da su me džini spopali. A nekako mi neugodno da zbog ovoga odem mahsuz kod nekog učača rukje da se provjerim, a gdje ja živim i nema nikoga od njih da je blizu. Mene intresuje da li ima neki način kako sama da provjerim i ispitam da li mi je napravljen sihr i slično prije nego što odem kod učača rukje, da džabe ne idem ako nema ništa. Allah te nagradio svakim dobrom.
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Nije prenešeno u šerijatskim tekstovima, ili preciznije rečeno: meni nije poznato, kako da se sazna ili ustanovi da li je neko opsihren, da ima džinski dodir ili je urečen. I ne samo to, nego čak i ono što navode učenjaci i što možemo naći u knjigama o sihru, džinima, rukji i slično, o simptomima i znacima sihra, džinskog dodira i uroka, to su uglavnom praktično i iskustveno potvrđene stvari a ne nešto zašto imamo uporište u šerijatskim tekstovima.

Pa tako ono što ću navesti, inašallah, kao način i metod utvrđivanja i otkrivanja bez učača rukje da li neko ima sihr, džinski dodir ili urok, to su rezultati praktičnog iskustva onih koji se bave liječenjem. Za ove stvari nije potrebno tražiti argumente iz Kitaba i Suneta, nego je bitno da ispunjavaju šartove dozvoljene rukje. Da se podsjetimo, svaka rukja je dozvoljena i smatra se šerijatskom ako ispunjava tri sljedeća šarta:

1- Da bude sa govorom Uzvišenog Allaha ili sa Njegovim imenima i svojstvima,

2- Da rukja bude na arapskom jeziku ili (na jeziku ili sa metodom) čije značenje je poznato i razumno kako u sebi ne bi sadžavala širk ili vodila u širk ili ono što je zabranjeno,

3- Da (učač) bude ubijeđen da rukja ne utiče sama po sebi nego Allahovim kaderom“.

Najlakši i najjednostavniji načini utvrđivanja su:

– UČENJE PRVIH 10 AJETA SURE ES-SAFAT (ILI ČITAVE EL-BEKARE poslije toga)
Da se pod abdestom prouči, polako i što ispravnije (pravilnije i po tedžvidu), prvih 10 ajeta sure Es-Safat (446 str.). U većini slučajeva kod oboljelih osoba (od sihra, džinskog dodira i uroka) pojavi se rakcija (bol u nekom dijelu tijela, gubljenje, nešto mu ne da dalje učiti, vrisak, nagon za povraćanje, uznemirenost, strah ili da plače i slično) pri učenju ovih ajeta. Ako ne bude reakcije tokom učenja pravih 10 ajeta sure Es-Safat, onda neka prouči čitavu suru El-Bekare.

Ako se ni prilikom učenja čitave El-Bekare ne pojavi nikakva reakcija, onda sigurno ta osoba ne boluje od neke duhovne bolesti (koje se liječe rukjom), nego treba da se obrati ljekaru u zdravstvenim ustanovama.
Odgovori
#2
UČENJE „BISMILLAHI FI EVVELIHI VE AHIRIHI“ ILI KULHUVALLAH 15-ak minuta

Znači, da onaj ko se provjerava u periodu od 15-ak minuta neprestano uči „Bismillahi fi evveliji ve ahirihi“ ili suru El-Ihlas (Kulhuvallah). Još je bolje da udahne jako vazduh i onda uči spomenuto što više puta dok mu nestane vazduha, i tako ponovo, …

Ako se pojave reakcije, to je jasan znak da osoba ima problema duhovne prirode i da se treba liječiti šerijatkom rukjom i poznatim terapijama koje su sastavni dio liječenja.

Za ovu metodu neki šejhovi i učači kažu da se uči nakon izlječenja radi provjere da li je osoba potpuno izliječena. Svejedno učila se prije liječenja radi dijagnoze ili poslije radi provjere izlječenja, bitno je da daje tražene rezultate.

Ove dvije metode između ostalih prenosi šejh Ibrahim ibn Abdullah Baka'ar.

Takođe, od ostalih metoda koje navode neki šejhovi i učeči rukji su sljedeće:

Prva – za otkrivanje džinskog dodira (opsjedanja)
Da neko mimo bolesnika prouči u svoje dlanove od 42. do 52. ajeta sure Ibrahim (str. 261). A zatim učiniti da bolesnik gleda u dlanove. Pa ako mu stanje bude jedno od sljedećih:

– da ne može uopće gledati,

– da osjeti vrtoglavicu i mučninu,

– da vidi dlan crvene boje,

– da osjeti toplinu u glavi.

Ako se pojavi nešto od gore spomenutog, to je znak da osoba ima džinsko opsjedanje, u protivnom osoba je zdrava a ako ima određene bolove treba se obratiti ljekaru opće prakse.
Ovaj metod je naveden u knjizi „Merdžu'l-ma'alidžin“ od Muhjidina Abdulhamida.

Druga – za otkrivanje uroka –

Da osoba koja se provjerava sakupi dlanove šake i prouči u njih suru El-Felek a zatim da potare dlanovima svoje lice. I tako da ponovi 20-ak puta. Osoba koja je pogođena urokom neprestano će zijevati skoro da neće moći usta zatvoriti. Ovakava rekacija većinom je znak uroka pogotovo ako zijevanje prate suze na očima, mada ponekad može biti znak sihr ili džinskog opsjedanja.

Treća – za otkrivanje sihra

Da osoba koja se provjerava uči sljedeće ajete sihra:

– 102. ajet sure El-Bekare,

– 81-82. ajeti sure Junus,

– 117-122. ajeti sure El-E'araf,

– 69. ajet sure Taha.

Ove ajete treba da prouči više od 20-ak puta. Pa ako zaplače, opsihrena je. A ako osjeti bol u stomaku, opsihrena je sihrom koji je pojeden. Bilo koju neprirodnu reakciju da osjeti prilikom učenja, to je znak opsihrenosti.
Odgovori
#3
Četvrta – za otkrivanje opsjednutosti zaljubljenim džinom
Naučiti suru En-Nur na maslinovo ulje (prilikom učenja svake stranice da se zapuhne ili zapljucne ulje), a zatim namasirati čitavo tijelo (osim polnog organa i dubure) tim uljem. Poslije toga slušati učenje El-Bekare i En-Nur.
Onaj ko je opsjednut zaljubljenim džinom neminovno će osjetiti reakciju.

Peta – za otkrivanje sihra ili džinskog dodira
Da osoba koja se provjerava dovi Allahu da uništi džina koji je u njenom tijelu. Da kaže recimo: Allahu moj, uništi džina koji boravi u mom tijelu. I da ponavlja ovu dovu nekoliko puta. Onaj ko je opsihren ili ima džinski dodir doživjet će neobične rekacije koje ukazuju na bolest sihra ili džinskog dodira.

Šesta – za otkrivanje sihra, džinskog dodira ili uroka
Da osoba koja sumnja da ima neke simptome da prouči čitavu suru El-Bekaru u toku noći ili da klanja kijamu-lejl (u vremenu poslije jacije do sabaha) učeći suru El-Bekaru gledajući u Mushaf (nema smetnje da drži Mushaf u ruci) ako ne zna napamet. Pa ako bude opsihrena, urečena ili imala džinski dodir sigurno će se pojaviti reakcije koje ukazuju na te bolesti.

Napomena

Što se tiče metoda koje navode neki autori knjiga, poput: pisanja ajeta po tijelu, crtanje kruga po tijelu (dlanu, leđima i slično) i pisanja ajeta unutar njega, učenja Ajetul-kursija (ili drugih ajeta) i zaklinjanja džina ako je u tijelu da podigne ruku bolesnika ili razmekne sastavljene prste, proširi nacrtani krug i tome slično, sve ove metode i slične njima su upitne i sporne, na njih su upozorili učeni i treba ih izbjegavati.

Ove metode su sporne zato što mogu odvesti u širk ili vode u zabranjeno komuniciranje sa džinima.

A od uslova dozvoljene rukje (liječenja) je da u sebi ne sadrži nepoznate metode (riječi i djela) liječenja koje vode ili mogu odvesti u širk.

Na ovu zabranu dokazuje hadis kojeg takođe bilježi Muslim u svom Sahihu od od Džabira, radijallahu anhu, u tom hadisu je došlo: „Iznesite pred mene vaše rukje, nema smetnje u rukjama sve dok u njima nema širka“.

Prema tome, najlakši i najjednostavniji načini utvrđivanja, otkrivanja i saznavanja da li je neko opsihren, ima džinski dodir ili je urečen bez odlaska učaču rukje su prve dvije gore spomenute metode.

To jest: UČENJE PRAVIH 10 AJETA SURE ES-SAFAT (ILI ČITAVE EL-BEKARE poslije toga) i UČENJE „BISMILLAHI FI EVVELIHI VE AHIRIHI“ ILI KULHUVALLAH 15-ak minuta.

Korištenje ovih metoda su u praksi dale rezultate i savjetujem da se one koriste prije ostalih.
Ve billahi tevfik.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Kako se održava svadba na pravilan način? Media 3 1.250 29-12-2023.20:02
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Kako razumjeti hadise koji su naizgled oprečni Media 0 109 25-12-2023.17:50
Poslednja Poruka: Media
Question Kako se klanja džuma namaz? Media 0 123 09-10-2023.12:29
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: