Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Еш-Шемс (Сонце)
#1
Rainbow 
СУРА

ЕШ-ШЕМС (Сонце)

Мекка - 15 ајети

Во името на Аллах, Милостивиот Сомилосен!


1. Се колнам во Сонцето и светлината негова,

2. и во Месечината кога го следи,

3. и во денот кога ќе го раздени,

4. и во ноќта кога ќе го покрие,

5. и во небото и во она што Он го подигна,

6. и во земјата и Оној што ја простре,

7. и во душата и Оној што ја создаде,

8. па и вдахна да разликува расипано од богобојазливо.

9. Се спаси, секако, оној што ќе ја очисти,

10. а ќе пропадне оној што ќе ја извалка.

11. Семуд лажеше заради насилството свое,

12. кога еден несреќник се појавил меѓу нив,

13. па им рече Аллаховиот пејгамбер: “Камилата Аллахова... ред е нејзин да пие!”

14. Тогаш го сметаа за лашко; ја заклаа. И Господарот нивни ги казни заради гревот нивни и, ете, ги снема.

15. И Он не се плаши од последиците на тоа!
Odgovori


Skoči na Forum: